Pages

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΟ lockdown στην Μεσσηνία


 Οπως προκύπτει, ο αναπαραγωγικός αριθμός, δηλαδή ο δείκτης Rt είχε φθάσει στην επικράτεια στο 1,22. Ομως, στη Θεσσαλονίκη, κυρίως, αλλά και στην περιφέρεια της Αττικής η εικόνα ήταν σαφώς πιο ανησυχητική. Από τα σχετικά στοιχεία, για την Αττική προκύπτει ότι από την περασμένη Δευτέρα υπήρξε αιφνίδια εκτόξευση των κρουσμάτων. Ενώ, παράλληλα, το ιικό φορτίο ήταν πλέον διάχυτο σε όλο το Λεκανοπέδιο, στους δήμους που περικλείονται από τον Υμηττό, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και το Ορος Αιγάλεω. Δηλαδή, πέραν του κέντρου της Αθήνας υπήρχε «πύκνωση» των κρουσμάτων, στα βόρεια, νότια –πλην κάποιων εξαιρέσεων– ανατολικά και δυτικά προάστια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρότι στην Αττική δεν είχε παρουσιαστεί ακόμη εκθετική αύξηση, εκτιμήθηκε πως όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν πολύ σύντομα «εάν υπήρχαν κάποιες συρροές».

Επίσης εξόχως προβληματική ήταν η εικόνα από την αρχή της εβδομάδας και στη Θεσσαλονίκη. Η κάμψη που κατεγράφη αρχικά, έπαψε να υφίσταται και υπήρξε νέα εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων, με το 70% εξ αυτών να είναι ηλικίας μικρότερης των 45 ετών.

Παράλληλα, υπέρ του καθολικού lockdown συνηγορούσαν δύο ακόμη παράγοντες: Τα ευρήματα από την ιχνηλάτηση των επαφών ανά χώρο και τύπο συνάθροισης, στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Και δεύτερον, οι καταγεγραμμένες επαφές ανά ηλικιακή ομάδα κρουσμάτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κοινή στέγη είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας μετάδοσης του ιού. Ετσι, εάν ένα μέλος της οικογένειας νοσήσει, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει και άλλο κρούσμα εντός του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη για τη μείωση των κρουσμάτων η συνολική «απομόνωσή» του.

Επίσης, το εύρος της μετάδοσης σε κλειστούς χώρους εξηγεί τον λόγο της επιβολής του γενικού lockdown, με την εστίαση και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να είναι τα πλέον «επικίνδυνα» σημεία για να νοσήσει κάποιος. Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της ΓΓΠΠ, τα άτομα κάθε ηλικίας κολλούν πρωτίστως από συνομηλίκους τους, παρότι στους άνω των 65 φαίνεται να υπάρχει αυξημένη μετάδοση και από άτομα από 40-64 ετών, πιθανώς, δηλαδή, από τα παιδιά τους. Σημειώνεται πως οι ειδικοί έχουν επεξεργαστεί και διάφορα σενάρια για την πορεία του ιού εφεξής, ορισμένα εκ των οποίων είναι εξόχως ανησυχητικά.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, ο πρωθυπουργός έκρινε πως θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο να περιμένει να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά ήταν τα πρώτα μέτρα. Ετσι, η εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων την Τετάρτη το απόγευμα για γενικευμένο lockdown δεν αιφνιδίασε τον κ. Μητσοτάκη, που έλαβε αμέσως την απόφαση να την υιοθετήσει. «Οπως στην πρώτη φάση δράσαμε έγκαιρα και νωρίτερα από τις άλλες χώρες, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα τώρα.  Αν περιμένουμε μία-δύο εβδομάδες, θα φτάσουμε στο σημείο που έφθασαν άλλες χώρες. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα πριν “κοκκινίσει” τελείως η χώρα και διαπιστώσουμε ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι πια πολύ μεγάλες», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι, όπως και τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα κερδίζει χρόνο και θα αποφύγει την ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας. Εξάλλου, όπως ομολογείται, το κρίσιμο είναι να επιδειχθούν αντοχές το επόμενο δίμηνο, καθώς στη συνέχεια υπάρχει ισχυρή ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

oi-kartes-poy-odigisan-stin-apofasi-gia-lockdown0

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου