Pages

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης


 Κάθε χρόνο θυμόμαστε στις 10 Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως μία συμβολική ημέρα, την ημέρα που το 1948 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπέγραψε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Διακήρυξη αποτελεί μια σημαντική τομή στην Ιστορία, καθώς τόλμησε να αναδείξει τα αναφαίρετα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι άνθρωπος, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση. Για πρώτη φορά, μια διεθνής συμφωνία έβαλε στο επίκεντρο τα ανθρώπινα όντα αντί πολιτικών εξουσίας.

Ωστόσο, η διακήρυξη αυτή δεν ήταν παρά μια αναγκαία απάντηση στις τραγικές συνθήκες που επέφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα Ηνωμένα Έθνη συγκροτήθηκαν τον Ιούνιο του 1945 στο τραγικό υπόβαθρο της εξολόθρευσης 17 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, των όπλων μαζικής καταστροφής, του θανάτου.

Απέναντι σε αυτό, με την προάσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως οντότητα με δικαιώματα η νεολαία, ως κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής,  προς όφελος της προάσπισης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του μίσους, των διακρίσεων, της κλιματικής αλλαγής και άλλων.

Ο φετινός εορτασμός σχετίζεται με την κρίση της πανδημίας του COVID-19 σε συνδυασμό με την εμβάθυνση της φτώχειας και τις αυξανόμενες ανισότητες και διακρίσεις, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της διασφάλισης και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως ύψιστης σημασίας στην προσπάθεια της ανάκαμψης και της οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου.

Δ. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΗΛΕΙΑΣ: “Δείκτης της πραγματικής ευημερίας μίας ευνομούμενης πολιτείας”

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μία ακόμη από τις «παγκόσμιες ημέρες» που για διάφορους λόγους εορτάζονται μέσα στο χρόνο. Αφορμή είναι βεβαίως η επέτειος της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948, αλλά η ημέρα δεν έχει μόνο εορταστικό πρόσημο. Είναι πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης της αέναης προσπάθειας που κάθε Πολιτεία, φορέας και άτομο πρέπει να καταβάλει  ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα δικαιούται να απολαμβάνει  τα δικαιώματα που είναι εγγενή προς την ανθρώπινη φύση από την ώρα της δημιουργίας της, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τις πολιτικές επιλογές, την εθνική και κοινωνική προέλευση, το σεξουαλικό προσανατολισμό κα. Είναι επίσης ευκαιρία επισήμανσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι  συνυφασμένος με την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, που δημιουργούν το πλαίσιο εκείνο που είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξή των δικαιωμάτων αυτών. 

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί την αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου, αλλά και την αναγκαία συνθήκη για την ομαλή συμβίωση του καθενός από εμάς με το διπλανό του, όσο κοντά ή μακριά και αν βρίσκεται αυτός. Εντέλει η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία κάθε ευνομούμενης πολιτείας κρίνεται από το πόσο σπάνια χρειάζεται να γίνεται επίκληση των δικαιωμάτων αυτών και αυτός είναι ο δείκτης της πραγματικής ευημερίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου