Pages

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΦΙΑ: Με το νέο έτος στους δήμους τα έσοδα – Ποιος φόρος καταργείται

 


Η σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση καθώς ενισχύει την ανεξαρτησία των δήμων δια της αποκέντρωσης πόρων και εντάσσεται σε αυτές που προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επί της ουσίας αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους Δήμους, ενώ ένα μέρος τους θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης, για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές ώστε να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.
Με το σχέδιο όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη «διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και υλοποιείται μια μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Η βασική διαφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι ότι - εφόσον εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ- οι δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση, χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που θέλουν να εκπονήσουν.
Προς κατάργηση ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ
H κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Όπως εκτιμάται, η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε 3.000 περιοχές αλλά και το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Πάνω από 400.000 φορολογούμενοι κάθε χρόνο πληρώνουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν παραπάνω με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.
Ποιοι ωφελούνται
O συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαία τάξης, όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 400.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου