Pages

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΕΦΤΑΣΕ το 59% η κτηματογράφηση στη Μεσσηνία


 H δημιουργία μιας task force 77 ατόμων για το κτηματολόγιο, που θα αναλάβει το «στήσιμο» των γραφείων του κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα, η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη βάση του κτηματολογίου σε κάποιες ειδικότητες μηχανικών και η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων είναι οι πρώτες τρεις παρεμβάσεις που θα φέρει για το πολύπαθο έργο το νέο του «σπίτι», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, διερευνά τον τρόπο διεύρυνσης των ψηφιακών υπηρεσιών του κτηματολογίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην “Καθημερινή”.

Η δημιουργία μιας «ομάδας δράσης», η οποία θα αναλάβει όλα τα ζητήματα σχετικά με τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία στη νέα δομή του κτηματολογίου, έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα θεσμοθετηθεί μέσω κοινής υπουργικής απόφασης.
«Είναι μια ομάδα 77 ατόμων, η οποία θα αποτελείται κυρίως από μηχανικούς, επιστήμονες της Πληροφορικής και νομικούς, οι οποίοι θα προσληφθούν για τρία χρόνια και θα αναλάβουν να “στήσουν” τη νέα δομή του κτηματολογίου», εξηγεί στην «Κ» ο νέος αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακών Έργων, Γιώργος Στύλιος. «Θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τα νέα γραφεία, όπου προβλέπονται από τη νομοθεσία, τους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά των αρχείων από τα υποθηκοφυλακεία και τις συγχωνεύσεις αυτών, ό,τι άλλο χρειαστεί».
Να σημειωθεί ότι τα 22 από τα 77 άτομα θα τεθούν επικεφαλής της προσπάθειας σε κάποια Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα και σημαντικό μέρος της δουλειάς τους θα γίνει από εκεί.
Παράλληλα, το υπουργείο αναζητεί διάφορες λύσεις για στελέχωση της νέας δομής. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων θέλει εκμεταλλευόμενο το νόμο να προσληφθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο κτηματολόγιο. Έτσι προκύπτει ένα έλλειμμα σε επιστημονικές ειδικότητες, κυρίως δικηγόρους. «Μια λύση που εξετάζεται, λοιπόν, είναι να πιστοποιηθούν με κάποιον τρόπο (που μας απασχολεί αυτή την περίοδο, γιατί δεν θέλουμε να είναι “εικονικός” αλλά ουσιαστικός) δικηγόροι και μηχανικοί, ως εξωτερικοί συνεργάτες του κτηματολογίου», λέει ο κ. Στύλιος.
Μια ακόμα κίνηση που αναμένεται το επόμενο διάστημα είναι ο επαναπροσδιορισμός των επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία του κτηματολογίου (σήμερα επιτρέπεται ελεύθερα στους πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις και αποκλειστικά σε νομικούς σε άλλες, λ.χ. έρευνα στα αρχεία). Όπως φαίνεται, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι θα αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα πρόσβασης χάρη στο lobbying των συλλόγων τους, ενώ ο βαθμός του δικαιώματος αυτού μένει να αποσαφηνιστεί. Μήπως, όμως, τελικά η κίνηση αυτή, η οποία προφανώς ικανοποιεί τις επαγγελματικές επιδιώξεις διαφόρων κλάδων (γιατί δημιουργεί μια νέα «πελατεία»), λειτουργήσει εις βάρος του πολίτη, που θα πρέπει να πληρώνει κάποιον για την πρόσβαση στη δική του πληροφορία;
«Ό,τι μπορεί να κάνει σήμερα ένας πολίτης ελεύθερα, θα εξακολουθήσει να το κάνει», απαντά ο κ. Στύλιος. «Η πρόσβαση που δίνεται στους επιστήμονες είναι για να μπορεί ο πολίτης να κάνει τη δουλειά του σωστά, εγγυημένα. Επιπλέον, “ανοίγοντας” τη δυνατότητα αυτή και
σε άλλα επαγγέλματα, ουσιαστικά θα βοηθήσουμε να εξυπηρετείται ευκολότερα και φθηνότερα ο κόσμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου