Pages

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ: Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΤΕ


 @Καλή εβδομάδα, καλή δύναμη, καλή Λευτεριά. Η καθιερωμένη στήλη της Δευτέρας ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ που φιλοξενήθηκε στην σελίδα μας, αλλά και από την εφημερίδα ΦΩΝΗ, επιστρέφει δριμύτερη, έξω από τα δόντια για να ακούγεται πάντα η φωνή του πολίτη και των αναγνωστών.

@ 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα. Καθοριστική Η συμβολή των ηρωικών Ντρέδων που απελευθέρωσαν την Κυπαρισσία, μετά την Καλαμάτα που ελευθερώθηκε από τους τοπικούς οπλαρχηγούς. Έτσι η « Αρκαδιάς» στο ζύγι του χρόνου ήταν η δεύτερη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Το διαχρονικό αυτό μήνυμα της επανάστασης παραμένει καθολικό, διαυγές, ξεκάθαρο. Όσο κι αν κάποιες φωνές επιμένουν ακόμα και σήμερα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, αλλά κυρίως να ξεχνάμε την ιστορία μας και την καταγωγή μας.

@Τα πολιτικά λάθη μετά την πρώτη ίδρυση του ελληνικού κράτους είναι ήδη γνωστά. Ίδρυση ξένων κομμάτων με ηγεμόνες, τα σκληρά μνημόνια, η πρώτη κοινωνική επανάσταση που επίσης έγινε στην Κυπαρισσία λόγω των επαχθών μνημονίων τον Ιούλιο του 1834, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα μιας ιστορίας που παραμένει ξεχασμένη, αλλά να προσέξουμε ώστε να μην είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε.

@ Κυρίως όμως η παραδοχή των πολιτικών παθών πριν ακόμα ιδρυθεί το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, όταν η κεντρική εξουσία φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη, άφησε στη μοίρα τους τους ήρωες του ‘21 αλλά κυρίως εδώ στην Τριφυλία να τουφεκίζεται άδικα ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης. Ο οποίος μάλιστα τη στιγμή του εκτελεστικού αποσπάσματος - σκηνή που θυμίζει έλληνες να πυροβολάνε έλληνες- είπε το εξής ωραίο:  «άδικα με σκοτώνετε βρε αδέρφια».

@ Μέσα σε όλα τούτα έδεσε η μεγάλη γιγαντοαφίσα του Δήμου Τριφυλίας για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Μια πολύ ωραία υπενθύμιση, όμως σε ένα κτίριο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική επανάσταση. Ιδιως μάλιστα όταν αυτό το κτίριο της εθνικής παλιάς εθνικής τράπεζας είναι ερειπωμένο και εγκαταλλελειμένο. 

@Το μήνυμα της ασχήμιας που αποπνέεται μάλλον είναι άτοπο όταν συνάδει με αυτό το πνεύμα των ηρώων του 1821. Καλύτερα στο κάστρο παρά να κρύβει την μιζέρια...Σίγουρα η Κυπαρισσία με την ιστορία της από την εποχή του Ομήρου αξίζει κάτι καλύτερο από ένα μουσαμά και ένα ερειπωμένο κτίριο που είναι άγνωστο πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποκατασταθεί...

@Προβλήματα με την αποκομιδή απορριμμάτων αντιμετώπισε πάντα ο Δήμος Τριφυλίας. Ο δανεισμός απορριμματοφόρου από το Δήμο Πύλου Νέστορος κινητοποίηση αυτή τη φορά ανακλαστικά του γραμματέα της ΚΕΔΕ χωρίς όμως διάθεση αντιπολίτευσης καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία στα συλλογικά όργανα. Ο δανεισμός είναι όντως μια πράξη αλληλεγγύης. Μάλιστα ο κ.  Καφαντάρης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Χωρίς καμία διάθεση αντιπολίτευσης, έχω να επισημάνω ότι η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης του δημάρχου, παραχώρησης απορριμματοφόρου αυτοκινήτου από τον δήμο μας στον δήμο Τριφυλίας προς χρήση, είναι άκυρη και δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της.

Η παραχώρηση γίνετε μόνο από συλλογικά όργανα του δήμου ( Δημοτικό Συμβούλιο κλπ).
Συνιστώ μεγαλύτερη προσοχή για να μην εκθέτουμε τον δήμο μας .
ΥΓ είμαστε υπέρ της στήριξης όμορων δήμων όταν πρέπει, αλλά πάντα με την διαδικασία που ορίζει ο νόμος" .

@ Καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου της Κυπαρισσίας. Παρά το γεγονός ότι συστάθηκε επιτροπή παρακολούθησης το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφές το χρονοδιάγραμμα του έργου. Προφανώς από την υλοποίηση του μέχρι την έναρξη των εργασιών να απαιτηθεί πολύ νερό στο αυλάκι  ακόμα ελπίζοντας ότι δεν θα χαθούν ακόμα δύο χρόνια για την εκπλήρωση του.
@Το θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου τέθηκε και πάλι επί τάπητος από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο ρημαγμένος χορός του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου μαρτυράει ξεκάθαρα την εγκατάλειψη. 
@Ωστόσο η Τριφυλία θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι μαζικές διεκδικήσεις ώστε το τρένο να έρθει όχι μόνο στην Καλαμάτα που σημείωσε ο κ. Νίκας, αλλά μέχρι το καλό νερό και την Κυπαρισσία και κυρίως υπάρχει σύνδεση με τον Πύργο και την αρχαία Ολυμπία. Τα τρένα που φύγαν, μπορεί να ξανάρθουν αλλά ίσως να μην έρθουν ποτέ αν αδιαφορήσουμε τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου