Pages

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

 


Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ :

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ξεχωριστή εκλογή για τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν δημιουργεί πρόσθετο βαθμό αυτοδιοίκησης και αυτό διότι οι Κοινότητες δεν έχουν δική τους νομική προσωπικότητα. Οι Κοινότητες παρά το γεγονός πως δεν είναι αυτοτελείς διοικητικές οντότητες, διοικούνται από τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Είναι θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που κάνει χρήση της νομικής προσωπικότητας του Δήμου στον οποίο ανήκει, ως ξεκάθαρη οντότητα! Και αυτό οφείλει να είναι ένα ξεκαθάρισμα του Υπουργείου Εσωτερικών στον δρόμο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση!

Η ενίσχυση των διοικητικών αρμοδιοτήτων των Δήμων, του στελεχιακού δυναμικού και της υλικοτεχνικής επάρκειας τους είναι αναγκαία στη σύγχρονη εποχή ώστε να μπορέσουν οι “Καλλικρατικοί” Δήμοι να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Η διοικητική διάρθρωση όμως των Δήμων οφείλει να γίνει κατανοητή από όλο το Διοικητικό οικοδόμημα. Όπως ο Δήμαρχος κάνει χρήση των υπηρεσιών για να υλοποιήσει ένα έργο, έτσι και οι Κοινότητες πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου τους και εν γένει την νομική προσωπικότητα του Δήμου για να εκτελούν μια αρμοδιότητά τους.

Αυτή την στιγμή παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι αναλώνονται στην πολιτική της λακκούβας, της λάμπας, του δέντρου, αντί να ασχολούνται με τον σχεδιασμό και τη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων, την απορρόφηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την κοινωνική πολιτική, τη δημιουργία δικτυώσεων με άλλους Δήμους. Επικαλύπτουν την αδυναμία να ανταποκριθούν στη νέα εποχή, με παρέμβαση στο έργο των υπηρεσιών και των Κοινοτικών Συμβουλίων. Η ενασχόληση με τα τετριμμένα της καθημερινοτητας κλέβει τον χρόνο για την στρατηγική πολιτική, με αποτέλεσμα να διαλύονται οι υπηρεσίες, να απενεργοποιούνται τα κοινοτικά συμβούλια και να χάνονται οι ευκαιρίες για τους Δήμους.
Με το Άρθρο 84 παρ. 1 περ.β του Νόμου 4555/2018 δόθηκε στα Κοινοτικά Συμβούλια μια ιδιαίτερα σημαντική αρμοδιότητα: να μπορούν να αποφασίζουν “ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259)”.

Εντούτοις η αρμοδιότητα αυτή δεν εφαρμόστηκε. Οι άνθρωποι που έθεσαν τον εαυτό τους υποψήφιο τον Μάιο του 2019 δεν μπόρεσαν να κριθούν με βάση αυτή την αρμοδιότητα. Εν μία νυκτί, με τον νόμο 4623/2019 υπήρξε αφαίρεση της μίας και μοναδικής ουσιαστικής τους αρμοδιότητας, δημιουργώντας σύγχυση στα Κοινοτικά Συμβούλια που για άλλο λόγο εκλέχτηκαν και άλλο κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Παράλληλα, η γνωμοδοτική αρμοδιότητα των Κοινοτήτων αντιμετωπίστηκε και αυτή με καχυποψία και άγνοια, αφού πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό από αιρετούς και υπηρεσίες αν οι γνωμοδοτήσεις είναι απλές, σύμφωνες, υποχρεωτικές (άρθρο 20 Κωδ.Διοικ. Διαδικασίας).
Είναι προφανές πως με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή των Ελλήνων, η αυτοδιάθεση των κοινοτήτων καταργείται. Ποια η εγγύτητα του Δήμου στην κάθε Κοινότητα αν δεν υπάρχει αιρετός εκπρόσωπος του τόπου με βάση την αρχή της πλειοψηφίας; Αν δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι;

Πώς θα το αντιλαμβανόσασταν και πως αλλιώς θα το ερμηνεύατε, κύριε Υπουργέ, αν διαβιούσατε σε μία Κοινότητα 1.500 κατοίκων, κατεβαίνατε υποψήφιος, λαμβάνατε το 35%, αλλά πρόεδρος της Κοινότητας εκλεγόταν άλλος υποψήφιος που έλαβε μόλις το 8% μόνο και μόνο επειδή στον μητροπολιτικό Δήμο πλειοψήφησε ο συνδυασμός του Δημάρχου που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο; Και πως θα νιώθατε αν δεν μπορούσατε να θέσετε τον εαυτό σας υποψήφιο για την Κοινότητα σας επειδή δεν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε σε ψηφοδέλτιο κάποιου υποψήφιου Δημάρχου; Είναι καταφανές πως στο νομοσχέδιο επικρατεί η διάθεση του Δημάρχου και όχι των πολιτών της Κοινότητας.

Η ξεχωριστή κάλπη για τα Κοινοτικά Συμβούλια είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Είναι η αρχή της απελευθέρωσης των δυνάμεων του τόπου, η αρχή της αυτοδιοίκησης χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις! Αλλάζετε κάτι συγκλονιστικό, μια καινοτομία, την πρώτη ουσιαστική τομή στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Μια διάταξη που πέτυχε, με ζωντανή απόδειξη τους χιλιάδες ανθρώπους που ασχολήθηκαν και τα εκατοντάδες παραδείγματα ουσιαστικής αποκέντρωσης και καλής συνεργασίας Κοινοτικών Συμβουλίων με τις Δημοτικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες και Αρχές.

Η λέξη ανταγωνισμός είναι βασική συνιστώσα της ευγενούς άμιλλας, πράγμα που συνεπάγεται αποδοχή και αυτοδιάθεση. Πώς λοιπόν μπορούμε να μιλάμε κύριε Υπουργέ για εκλογική ανταγωνιστικότητα όταν περιορίζεται η ελευθερία συμμετοχής με συγκεντρωτικά μοντέλα ψηφοδελτίων; Πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα όταν κάποιος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα επειδή το εκλογικό σύστημα τον αποκλείει και τον περιορίζει; Η ποιότητα στον ανταγωνισμό αναδεικνύεται με την απελευθέρωση, εκτός και αν τελικά οι αρχές σας και οι αξίες σας δεν είναι αυτές της ελευθερίας και της ευγενούς άμιλλας αλλά του ελέγχου, του περιορισμού και της κατεύθυνσης της επιθυμίας των πολιτών.

Λουκέτο… αναμένουν 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 


Την ώρα που οι ειδικοί εστιάζουν στην αύξηση των εμβολιασμών για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πετάξουμε τη μάσκα και προφανώς να σταματήσουν τα μέτρα πού έχουν επιφέρει ήδη, μια σειρά από σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για λουκέτο τεσσάρων στις δέκα, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντός του Ιουλίου θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τις χώρες που κατέθεσαν πρώτες (πριν από το τέλος Απριλίου) τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οπως επιβεβαίωσε χθες στην τακτική μεσημεριανή ενημέρωση η αρμόδια εκπρόσωπος Μάρτα Βιέτσορεκ, η αξιολόγηση των σχεδίων αυτών από την Επιτροπή θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –τα υπόλοιπα κράτη-μέλη– έχουν προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να δώσουν τη δική τους συγκατάθεση.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη ύψους 30,5 δισ. ευρώ από το RRF (Recovery and Resilience Facility), τον κορμό του Ταμείου Ανάκαμψης – 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η πρώτη εκταμίευση θα αφορά προχρηματοδότηση 13% επί του συνολικού ποσού – 3,965 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, 19 χώρες έχουν καταθέσει τα εθνικά τους σχέδια στην Επιτροπή. 

ΚΛΕΙΣΤΑ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ σε σχολικά συγκροτήματα παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων COVID 19 λίγα 24ωρα πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά καθώς στα λύκεια φέτος κλείνει άρον άρον...

Πιο αναλυτικά ήδη με απόφαση των εκπαιδευτικών αρχών μπήκε λουκέτο σε τμήματα του Λυκείου Γαργαλιάνων και σε τμήμα του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κρούσμα σε ό,τι αφορά σε τμήμα νέου μαθητή του Λυκείου στην περιοχή των Γαργαλιάνων ταυτοποιήθηκε από υγειονομικούς με άψογη διαχείριση του κρούσματος στο κέντρο υγείας της Τριφυλιακής πόλης, είναι το κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας τακτοποιήθηκε στην νοσηλευτική μονάδα της περιοχής. Προ ημερών ανάλογο ανάλογη επαφή είχε εμφανιστεί και σε δημοτικό σχολείο της περιοχής.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ζητούν παραγωγοί της Λαϊκής Αγοράς Κοπανακίου


 ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ 60 ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Την άμεση μείωση των δημοτικών τελών στο παζάρι του Κοπανακίου ζήτησαν ομόφωνα 60 παραγωγή που πληρώνουν το απαιτούμενο τέλος στην αγορά που διεξάγεται κάθε Κυριακή στην περιοχή.

Το πλήρες κείμενο της αίτησης, το οποίο υπογράφεται από 60 παραγωγούς, έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, λόγω της Πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, πολλοί από εμάς, ιδίως όσοι προερχόμαστε από άλλους δήμους ή και νομούς, δεν συμμετείχαμε για αρκετό χρονικό διάστημα στη λαϊκή αγορά του Κοπανακίου αλλά και όσοι συμμετείχαμε ο τζίρος μας μειώθηκε κατά πολύ, αφού και οι καταναλωτές είχαν δυσκολία ή και απαγόρευση στις μετακινήσεις τους.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφασή σας να μειώσετε μόνο κατα 50 ευρώ τα τέλη για τις θέσεις που μας έχετε παραχωρήσει είναι ελάχιστο σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος που είχαμε.

Ζητάμε να δείτε με κατανόηση το αίτημά μας και να μειώσετε τουλάχιστον κατά 50% τα τέλη που καταβάλουμε για τις θέσεις που κατέχουμε σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο.

Ακολουθούν 60 ονοματεπώνυμα με υπογραφές

Σε αναστολή πολλά νέα τμήματα Γυμνασίων στη Μεσσηνία


Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, καθώς επιβεβαιώθηκαν αρκετές νέες μολύνσεις σε μονάδες του νομού. Εκτός από τα τμήματα που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή από την προηγούμενη εβδομάδα, από αύριο, με τηλεκπαίδευση θα συνεχίσουν τα μαθήματα, μαθητές, από ένα τμήμα σε: ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Γ΄ Τάξη) και 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Γ΄3), στο οποίο ήδη έχει τεθεί σε αναστολή και σε άλλο τμήμα, καθώς και σε δύο τμήματα στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Α΄4, Β΄4 και Γ΄1) στο οποίο δεν λειτουργεί ένα ακόμη τμήμα από την προηγούμενη εβδομάδα. Για τα τμήματα, ενημερώθηκαν ήδη από τις αρχές οι γονείς, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

O πληθωρισμός στα είδη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια


 Είτε μιλάμε για το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό, είτε για στοιχειώδη γεύματα των φτωχών της Ινδίας, ένα είναι το κοινό στοιχείο: έχουν γίνει πιο ακριβά. Και εάν στην πρώτη περίπτωση μπορεί και το κόστος κάπως να απορροφηθεί, στη δεύτερη τα πράγματα αποκτούν μια διάσταση, κυριολεκτικά, ζωής και θανάτου.

Η περίοδος της πανδημίας συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης αύξησης της τιμής των τροφίμων παγκοσμίως. Ένα μέρος μόνο της αύξησης είχε να κάνει με διαστάσεις της ίδια της πανδημίας, μια που κυρίως ο πληθωρισμός της τιμής των τροφίμων έχει να κάνει με τις δυναμικές που καθορίζουν τις τιμές αυτών των προϊόντων, των πιο ζωτικών, όπως και να το δει κανείς.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων

Τον Απρίλιο του 2021 ο δείκτης τιμών του FAO, του Διεθνούς Οργανισμούς Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σημείωσε άνοδο 2 βαθμών (ή 1,7%) σε σχέση με τον Μάρτιο και ήταν κατά μέσο όρο στο 120.1. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 30,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν. Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει την τελευταία δεκαετία.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τα δημητριακά ήταν στο 125.1 με άνοδο 1,5 (1,2%) σε σχέση με τον Μάρτιο και συνολική αύξηση από 26% σε σχέση με τον Απρίλη του 2020. Ορισμένα δημητριακά είχαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με έναν χρόνο πριν: 66,7% για τον αραβόσιτο, ή 86,5% για το σόργο.

Ο δείκτης για τα φυτικά έλαια ήταν στο 162, μια άνοδος 1,8% σε σχέση με έναν μήνα πριν, ενώ μεγάλη άνοδο είχε και ο δείκτης για τη ζάχαρη. Μικρότερη η άνοδο για τον δείκτη κρέατος

Την ίδια στιγμή τα συμβόλαια για τον καφέ, το γάλα, τη ζάχαρη, τα σιτηρά, τη βρώμη και τον χυμό πορτοκάλι έχουν τιμές μέσο όρο 28% υψηλότερες σε σχέση με το 2019. Η Fonterra,  η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγών γαλακτοκομικών προέβλεψε ότι οι τιμές του γάλακτος θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως εξαιτίας αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Αυτό, εκτός όλων τα άλλων, θα ευνοήσει ιδιαίτερα και την οικονομία της Νέας Ζηλανδίας, της «Σαουδικής Αραβίας του γάλακτος» αφού τα γαλακτοκομικά αποτελούν το ένα τρίτο των εξαγωγών προϊόντων της χώρας.

Οι τιμές του καφέ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, εξαιτίας, εκτός των άλλων, και της ξηρασίας στη Βραζιλία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως.

Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν να περνούν εν μέρει αυτές τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Η Nestlé, και η Unilever είναι από τις πρώτες εταιρείες που έχουν διαμορφώσει σχέδια για αυξήσεις τις τιμές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών τους αλλά και την αύξηση στα κόστη μεταφοράς και συσκευασίας.  Η εκτίμηση των περισσότερων εταιρειών είναι ότι από ένα σημείο και μετά η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών για τη βιομηχανία των τροφίμων (που προς το παρόν παίρνει μέτρα όπως π.χ. να αλλάζει το μίγμα ζωοτροφών για μειώσει το κόστος) θα περάσει και στα τελικά προϊόντα. 

Γιατί ακριβαίνουν οι τιμές των τροφίμων

Διάφοροι παράγοντες συντελούν στην αύξηση της τιμής των τροφίμων παγκοσμίως. Καταρχάς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Κίνα για διάφορα τρόφιμα. Η Κίνα ανασυγκροτεί τα αποθέματά της σε δημητριακά και ταυτόχρονα ξαναφτιάχνει τον πληθυσμό χοίρων που είχε και ο οποίος είχε αποδεκατιστεί από την επιδημία Αφρικανικού Πυρετού των Χοίρων. Συνολικά διάφορες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να δίνουν έμφαση, εξαιτίας και της πανδημίας, στην διατήρηση μεγάλων αποθεμάτων σε δημητριακά και ελαιούχους σπόρους όπως τη σόγια.

Σημαντικά επηρεάστηκαν οι τιμές των τροφίμων από τον ξηρό καιρό στην Νότια Αμερική, βασική παραγωγό καλαμποκιού και σόγιας για τις διεθνείς αγορές ενώ ρόλο έπαιξε και η προσδοκία ότι ηγετικοί εξαγωγείς σιτηρών όπως η Ρωσία θα αυξήσουν τους εξαγωγικούς δεσμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία της αύξησης έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μετά από χρονιές μεγάλων εσοδειών ο καιρός κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι όπως είχε προειδοποιήσει ο FAO το παγκόσμιο εμπόριο έχει αυξηθεί πολύ σε όγκο, την ώρα που τα αποθέματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, κάτι που κάνει τις αγορές πολύ πιο ευάλωτες στις συγκυριακές μειώσεις της παραγωγής (π.χ. λόγο καιρικών συνθηκών).

Προβλήματα δημιουργούν και τα ζητήματα που αφορούν τις μεταφορές. Η αναστάτωση που υπήρξε στις παγκόσμιες μεταφορές με τη σταδιακά επανεκκίνηση οικονομιών αύξησε τα κόστη, ενώ παράλληλα οι τιμές των καυσίμων (που επηρεάζουν τα κόστη τόσο παραγωγής όσο και μεταφοράς) σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται μετά από την απότομη μεγάλη υποχώρησή τους εξαιτίας του «παγώματος» δραστηριοτήτων και μετακινήσεων παγκοσμίως στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κινηθεί η ζήτηση σε μεγάλες αγορές. Για παράδειγμα: το 2020 η Κίνα αγόρασε 11 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εισήγαγε κατά μέσο όρο 3-5 εκατομμύρια. Το εάν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για διατήρηση αυξημένης ζήτησης θα είναι βασική παράμετρος των τιμών. 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ..ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ...ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!


 ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ Ή ΑΜΑΘΕΙΑ

Όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει η κατάσταση στα 2 Φλωρεντιανά σιντριβάνια της πόλης των Φιλιατρών που βρίσκονται: στην Κεντρική Πλατεία Καποδιστρίου και στην Πλατεία Αγίου Ανδρέα, αποτελούν δε σημεία αναφοράς ως νεοιστορικά μνημεία για την πόλη μας, είναι απαράδεκτη.

Η εικόνα τους πέρα από αντιαισθητική λόγω της εγκατάληψης, είναι κι εστία μολύνσεως. Παρόλα αυτά ο “φωτεινός” πίνακας προπαγάνδας εμένει κι επιμένει: “Μένουμε Ασφαλείς”.

Έκαναν την ανάγκη φιλότιμο μετά από τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, για το συγκεκριμένο ζήτημα συν την κατακραυγή της Φιλιατρινής κοινωνίας. Άδειασαν το νερό, καθάρισαν μερικώς τα χορτάρια και τα μούσκλια, στο Κεντρικό σιντριβάνι. Το άλλο στην πλατεία Αγίου Ανδρέα παραμένει στα αζήτητα.

Το πρέπον, όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη είναι να συντηρηθούν. Όχι με κάποιον ‘”ειδικό” σαν κι αυτόν που είχαν φέρει πέρσυ, που έλεγαν ότι είχε κάνει έργα στο Ντουμπάι! Επισημαίνουμε στη σημερινή Δημαρχοντία “Ανόδου” συν των συνεργατών, όλων αυτών που νομίζουν πως ο Δήμος είναι τσιφλίκι τους και τα Φιλιατρά μας “θα παίζουν μπάλα στην Γ΄ κατηγορία” του Δήμου, ότι πρέπει να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Να επισκεφθεί την πόλη κλιμάκιο πραγματικών ειδικών, ώστε να αξιολογήσουν τα υλικά κατασκευής των συντριβανιών και κατά συνέπεια να προταθεί ο ενδεδειγμένος τρόπος συντήρησης των δυο μνημείων. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Κι αν εφαρμοστεί, θα είναι καταστροφική για τα μνημεία και τα Φιλιατρά μας.

Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη, λένε πως η ιστορία του τόπου δεν γκρεμίζεται, συντηρείται, αναδεικνύεται, λειτουργώντας ως ένα θεμέλιο ανάπτυξης.

Φιλιατρά, 28 Μάη 2021

Για τα

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Βασίλης Σπυρόπουλος

Κοινοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕ Η Π.Ε.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 


Κοπή κλαδιών, καθαρισμό ερεισμάτων και επενδεδυμένων τάφρων στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, διενεργούν αυτή την περίοδο τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις καθαρισμών στο εθνικό δίκτυο, στα τμήματα Καλαμάτα – Τσακώνα και Τσακώνα – Καλό Νερό, ενώ επούλωση λάκκων γίνεται σε επαρχιακές οδούς και συγκεκριμένα στην 7η και 2η, στα τμήματα Στάσιμο – Σκληρού και Καρυοβούνι – Μηλέα αντίστοιχα.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται και ο καθαρισμός διωρύγων και αποστραγγιστικών τάφρων στο δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου, στην κάτω ζώνη.

Οσον αφορά στις παρεμβάσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας -οι οποίες διενεργούνται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα αρμόδια Δασαρχεία και την Πολιτική Προστασία-, βρίσκεται σε εξέλιξη η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου στο δάσος της Βασιλικής, ενώ ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του δρόμου Σταυρωτό Δενδρί – Νιοχώρι στο δημόσιο δάσος Ταϋγέτου και παράλληλα εξελίσσεται η συντήρηση του δασικού δρόμου Μανδρέα – Ιμποβός – Μονή Σιδηρόπορτας Καρβελίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Κοτζαμπάσηδες, ολιγαρχία, Πελοποννησιακή Γερουσία


 ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 
Ο κοτζαμπασισμός καιροφυλακτεί παντού.  Πίσω από τις μάζες των αγροτών, των κλεφτών, των επαναστατών και των μικρών καραβοκυραίων. Μόλις μια περιοχή ή πόλη γινόταν ελεύθερη, έκαναν πέρα με δικούς τους τρόπους την λαϊκή εξουσία και έπαιρναν αυτοί την εξουσία.  Η διακίνηση πλέον στα χέρια τους ξερνούσε όλο το αντιδραστικό μηχανισμό που εποφθαλμιούσε κάθε κοινωνική ή πολεμική εξέλιξη. Στην περιοχή της Πάτρας οι κοτζαμπάσηδες έστησαν το << Αχαϊκό Διευθυντήριο >> εξουσία καθαρά κοτζαμπάσικη με τους Ζαϊμη, Λόντο, Χαραλάμπη, Π. Γερμανό. Στη Μεσσηνία, Μαυρομιχάλης και οι δικοί του δημιούργησαν τη << Μεσσηνιακή Γερουσία >>. 
Κυριαρχούν παντού και τσακίζουν όποιον έχει αντίθετη γνώμη απ’ αυτούς και δε διστάζουν κάθε φτερούγισμα λαϊκής εξουσίας να το τσακίσουν κόβοντας τα φτερά του. Στην Ύδρα τσάκισαν το κίνημα του Οικονόμου, στην Πάτρα του Παναγιώτη Καρατζά, Αττική του Βασιλείου και στην Άνδρο του Μπαλή για να αναφέρουμε λίγα από τα πολλά επαναστατικά κινήματα που έγιναν στη διάρκεια της επανάστασης από τις λαϊκές δυνάμεις.

     Οι νίκες του Κολοκοτρώνη στο  Βαλτέτσι και στα Δολιανά ισχυροποίησαν τη λαϊκή παράταξη κάνοντας την εξουσία των κοτζαμπάσηδων να φοβηθεί αλλά και να λάβει τα μέτρα της να συμπτυχθεί επί το ισχυρότερον. Άνοδος της εξουσίας των λαϊκών μαζών σήμαινε αντίστοιχη πτώση της ισχύος του κοτζαμπασισμού. Αυτό  βάζει σε ανησυχία τους ολιγαρχικούς και παίρνουν την απόφαση  λίγους μήνες μετά την επανάσταση να κάνουν τα πάντα για να μη διαφύγει η εξουσία από τα χέρια τους.

   Στις 26 Μάη του 1821 στις Καλτεζες μαζεύονται τριάντα έξι κοτζαμπάσηδες του Μοριά και ιδρύουν την << Πελοποννησιακή Γερουσία >> όργανο, κυβέρνηση που είναι ικανή να υποτάξει κάθε αντίθετη άποψη στην εξουσία της. Είχε μέλη, πρόεδρο, τον Πετρόμπεη με συνοδοιπόρους  τον επίσκοπο Βρεσθένης, τους κοτζαμπάσηδες Χαραλάμπη, Κανακάρη, Ρέντη, Αναγνώστη, Δεληγιάννη και τον έμπορο Ν. Παπαρρηγόπουλο. Στις επαρχίες φρόντισαν και διόρισαν τοπικά όργανα υπάκουα σε αυτούς, τις δημογεροντίες. Ο ερχομός στις 8 Ιουνίου 1821 στην Ύδρα του Δημήτρη Υψηλάντη και του Π. Αναγνωστόπουλου, μέλη της Φιλικής δίδουν κάποια ενίσχυση στις προοδευτικές δυνάμεις. Και οι δυο τους ήταν πολέμιοι του κοτζαμπασισμού και φυσικά της παράταξής τους και σκόπευαν να τα βάλουν μαζί τους για όφελος του αγώνα. Από την Ύδρα έρχονται στα Βέρβαινα του Μοριά όπου ο λαός τους υποδέχεται με ενθουσιασμό και συσπειρώνεται μαζί τους. Ακολουθούν κι άλλοι καπεταναίοι και μέλη της Φιλικής, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Αναγνωσταράς, όλοι τους εκφραστές των ιδεών της φιλικής αλλά και σκληροί αντιφεουδάρχες.

  Η ζυγαριά έτσι των δυο παρατάξεων γέρνει προς το μέρος  << των κλεφτοκαπεταναίων και του μικρού λαού >> όπως γράφει ο Φωτάκος και τίθεται επί τάπητος το θέμα της προβολής των αιτημάτων της μερίδας των δημοκρατικών και της επαναστατημένης αστικής τάξης. Έτσι η ομάδα του Υψηλάντη ζητά να καταργηθεί η Πελοποννησιακή Γερουσία μαζί με τις δημογεροντίες και όλες οι εξουσίες στρατιωτικές και πολιτικές να περάσουν στα χέρια των Φιλικών.  Οι κοτζαμπάσηδες τα άκουσαν αυτά με δυσαρέσκεια.  Υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους λέγοντας πως μόνο αυτοί είναι ικανοί να γνωρίζουν τα προβλήματα και ξέρουν να διοικούν. Δεν υποχώρησαν αλλά αντιπρότειναν όχι μόνο η εξουσία δε θα μετακινηθεί αλλά και κάθε μέτρο που θα παίρνει ο Υψηλάντης θα εγκρίνεται από την << Πελοποννησιακή Γερουσία >> και τις τοπικές γεροντίες. Εφόσον οι εγκρίσεις των μέτρων θα ψηφίζονται θα έχουν ισχύ. Μετά από αυτά το χάσμα μεταξύ κοτζαμπάσηδων και προοδευτικών δυνάμεων φαινόταν να είναι μεγάλο. Δεν είχε άδικο ο Παλαμάς όταν έγραφε:  […] Διαβασμένοι, ντοτόροι, σπιρουνάτοι / ρασοφόροι, δασκάλοι, ρουσφετλήδες, /οικοπεδοφάγοι, αβοκάτοι, κομματάρχες  και κοτζαμπασήδες / και της γραμματείας οι μανταρίνοι και της πολιτικής  οι  φασουλήδες /  ταρτούφοι,  ραμπαγιάδες,  τορτίνοι! // Αμάν! αγά, στα πόδια σου! άκου! στάσου! / Βυζαντινοί – Γασμούλοι – Λεβαντίνοι /  ρωμαίικο, να! Με γεια σου, με χαρά σου //.

     ellinikoxronografima

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ η τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας


 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ασκούν έντονη κριτική. Να σημειώσουμε ότι χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για να αποκτηθεί απαρτία στο Συμβούλιο σύμφωνα με δημοσίευμα από την «Ελευθερία».

Το θέμα αφορούσε, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος, την ενίσχυση κωδικού του προϋπολογισμού που αφορά την αμοιβή νομικών και έπρεπε άμεσα να γίνει η τροποποίηση, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση ανάληψης υποχρέωσης και σε εκ νέου συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής να οριστεί δικηγόρος, έτσι ώστε μέχρι την 31-05-2021 να έχουν αποσταλεί στο δικηγόρο όλα τα έγγραφα εκπροσώπησης του δήμου στην ποινική υπόθεση Energa-Hellas Power.
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι ψηφίζει κατά και ανέφερε:
«Προτείνω ο προϋπολογισμός να παραμείνει ως έχει καθότι δεν φαίνεται να υπάρχει εισήγηση της Διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας. Στον προϋπολογισμό στα έξοδα και στον κωδ.6492 εγγράφεται ποσόν 25.200 ευρώ για νομικούς και στον κωδ.6494 ποσό 3.000 ευρώ για συμβολαιογράφους, οπότε η δαπάνη μπορεί να καλυφθεί από εκεί».

Η Σταματία Αλεξοπούλου δήλωσε: «Ψηφίζω θετικά μόνο στο σκέλος της τροποποίησης προϋπολογισμού που αφορά την αμοιβή νομικών. Yπάρχει ευθύνη που το θέμα αυτό έρχεται σε έκτακτες συνεδριάσεις. Γιατί καθυστέρησε τόσο και έφτασε στο παρά πέντε για τροποποίηση για αμοιβή δικηγόρου; Δεν έχουμε πάρει ήδη απόφαση για δικηγόρο; Μέχρι πότε όμως είναι η προθεσμία; Γιατί αν θυμάμαι καλά στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου Τριφυλίας στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 10 Μαΐου 2021 που λάβαμε απόφαση για ορισμό δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στην υπόθεση που συζητάμε, έγραφε για δικάσιμο στις 26 Μαΐου, δηλαδή χθες. Επαναλαμβάνω ότι μόνο για την τροποποίηση που αφορά την αμοιβή νομικών συμμετέχω στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και μόνο αυτή ψηφίζω. Κακώς μπήκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χθες το μεσημέρι άλλα θέματα με μείωση κωδικών εξόδων, ενίσχυση υπαρχουσών πιστώσεων – πλην του κωδικού 00.6111.01 για αμοιβές νομικών και συμβολαιογράφων – και δημιουργία νέων πιστώσεων. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πάσχει σε νομιμότητα και εγκυρότητα διότι στην εισήγηση για αιτιολόγηση του κατεπείγοντος αναφέρεται μόνο για την αμοιβή νομικών και τίποτε άλλο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και για χθες αλλά και για σήμερα».
Οι σύμβουλοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Μαγδαληνή Καμπύλη Ανδρινοπούλου κατέθεσαν ότι ψηφίζουν κατά, όπως έχουν ψηφίσει και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2021.
Επίσης, κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κατσούλας, Χαράλαμπος Καναλουπίτης και Σαράντος Κουκούμης . 

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ...ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 


“Επιδρομή” σε τουλάχιστον 4 καταστήματα στο κέντρο και στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, την οδό Φαρών και την οδό Μακεδονίας, κλέβοντας μικροποσά, προϊόντα και ένα κινητό τηλέφωνο, έκαναν μεσημέρι προς απόγευμα Τρίτης δύο μαντιλοφορεμένες γυναίκες με μάσκα στο πρόσωπο, για προστασία από τον κορονοϊό και τις… κάμερες σύμφωνα με την εφ. Ελευθερία.

Αν και η Αστυνομία δηλώνει άγνοια για τα περιστατικά, οι 4 επαγγελματίες που οι υπάλληλοί τους έπεσαν θύματα των δύο γυναικών, ανέβασαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media το τι έγινε, προειδοποιώντας άλλους επαγγελματίες να προσέχουν, μαζί με φωτογραφίες των δύο γυναικών από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των μαγαζιών τους.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τις δημόσιες καταγγελίες των καταστηματαρχών, οι δύο γυναίκες φέρονται να έδρασαν σε κατάστημα καφέ, όπου με διάφορα τεχνάσματα και κάνοντας φασαρία για την τιμή ενός αναψυκτικού έκλεψαν από το ταμείο 20 ευρώ. “Εμείς την «πατήσαμε», ελπίζω να την γλιτώσει κανένας άλλος”, έγραψε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης.

Υπερσύγχρονο drone δώρισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Πυροσβεστική


 Ένα υπερσύχρονο drone παρέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Περιφερειακή Διοίκηση Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος, σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης, με την ευκαιρία αυτή, επαναβεβαίωσε τον επικεφαλής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕΠΥΔ) Πελοποννήσου αρχιπύραρχο Θανάση Κολυβήρα για την δέσμευση της Περιφέρειας να συνδράμει με κάθε τρόπο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στην δημιουργία της 9ης ΕΜΑΚ Πελοποννήσου, με έδρα στην Τρίπολη.

ΣΕ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Γνωστοποίησε, παράλληλα, ο Π. Νίκας ότι υπέγραψε και την δωρεάν παραχώρηση από την Περιφέρεια προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτασης  4 στρεμμάτων στην οδό Καλαμών, στην Τρίπολη, για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, του περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.

Οπως τόνισε ο περιφερειάρχης, το εν λόγω Κέντρο -που εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μέχρι τον επόμενο χρόνο– θα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό έχει όλα τα τεχνολογικά μέσα.

 

ΝΙΚΑΣ: “ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΩΓΟΙ”

“Ευχαριστώ το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κάθε έναν πυροσβέστη ξεχωριστά για τον αγώνα που δίνει σε αντίξοες συνθήκες. Ως Περιφέρεια θα είμαστε αρωγοί ηθικά και υλικά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας στον τομέα αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανασυγκροτήσει πλήρως τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, έχουμε προμηθεύσει ελαστικά για τα πυροσβεστικά οχήματα της Πελοποννήσου, σωλήνες δασοπυρόσβεσης, έχουμε δεσμευτεί να καλύψουμε τις δαπάνες σε εξοπλισμό που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία της 9ης ΕΜΑΚ στην Τρίπολη, ενώ υποστήριξη της Περιφέρειας θα υπάρξει και προς τους εθελοντικούς Συλλόγους Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειάς μας.

189€ Ο ΤΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΝΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΚΙΤΕΣ


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Έρχεται ο λογαριασμός των σκουπιδιών 189 ευρώ ο τόνος θα κοστίζει στη Καλλιρρόη.

Είναι προκλητικοί. Ξεκινούν στη Πελοπόννησο τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας από την Καλλιρρόη Μεσσηνίας, εκεί που θα κατασκευαστεί ένα από τα τρία σκουπιδοεργοστάσια και ένας από τους τρις ΧΥΤΥ.

Αποφασίζουν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας αυξήσεις φωτιά στα ανταποδοτικά τέλη.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφουν στην εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας «Με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου θα προκύψει από 1-1-2022 επιπλέον κόστος για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου το οποίο προϋπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 432.249,12 ευρώ». Να σημειώσουμε ότι δεν υπολογίζουν τα μεταφορικά των σκουπιδιών και τις λοιπές δαπάνες που θα πληρώνουν όλοι οι Δήμοι στο ΦΟΔΣΑ, ακόμα και οι Δήμοι που δεν έχουν μεταφορικά, γιατί στον τόπο τους κατασκευάζονται τα σκουπιδοεργοστάσια ή οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων οι γνωστοί ΣΜΑ. Δεν υπολογίζουν ούτε οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.

Από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει ότι το σκουπίδι θα κοστίζει χρυσάφι. Είναι λίγα τα 150 ευρώ ο τόνος που λέγαμε, αφού χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά και οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας ο τόνος θα στοιχίζει 189 ευρώ.

Ακόμα και στη Καλλιρρόη που θα κατασκευαστεί το σκουπιδοεργοστάσιο και οι κάτοικοι θα υφίστανται όλες τις επιπτώσεις πιο έντονα, προϋπολογίζουν αύξηση των τελών κατά 30% σαν πρώτη δόση.

Από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει ανάγλυφα η φοροαφαίμαξη, η φοροληστεία και από τους Δήμους των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ανάγκη ο αγώνας για να μην κατασκευαστούν τα σκουπιδοεργοστάσια και οι ΧΥΤΥ, δίπλα στα χωριά, που βολεύει τη ΤΕΡΝΑ, να διευρυνθεί και με αιτήματα για κατάργηση και μείωση ανταποδοτικών τελών.

Τα πλατιά λαϊκά στρώματα τώρα που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό, να βγάλουν και τα συμπεράσματα. Να γυρίσουν τη πλάτη στις δυνάμεις της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που ευθύνονται για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΩΝ

 


Το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου προς την Ε.Ε. και συγκεκριμένα προς τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο Δήμαρχος, με την υπ’ αριθμ. Πρωτ: 44446/27.05.21 επιστολή του, γνωστοποιεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Βουλευτές Μεσσηνίας και στον Περιφερειάρχη, την καταγγελία που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (που είναι φορέα καταχώρισης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ) Γιώργος Λαζόγιαννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΝΗΛΕΑΣ Γιώργος Κόκκινος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ – ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρος Αδαμόπουλος, ζητώντας να υπάρξει ενεργή παρέμβασή τους ως θεματοφύλακες των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

Την επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας συνυπογράφουν ο Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που προχώρησαν στην καταγγελία.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ.

Τηλεργασία στο 25%, επιστροφή στα γυμναστήρια και άγρια κόντρα για την εστίαση


Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η επαναλειτουργία θα γίνει με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αναλογίας πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα θα εκκινήσει η λειτουργία των γηπέδων ποδοσφαίρου και γηπέδων μπάσκετ για χρήση αποκλειστικά από ερασιτέχνες αθλούμενους.

Όσον αφορά τη λειτουργία της εστίασης, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι παρατείνεται η απαγόρευση της μουσικής, ενώ προειδοποίησε ότι «οι λογικές “αντάρτικου” είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».

Ερωτηθείς για το πότε θα επιτραπεί η λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ανά εβδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από το 50% στο 25%.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 


ΠΕΡΑΣΑΝ 78 χρόνια από τη θανή του…

Ένα ανεξόφλητο χρέος του τόπου μας 

 ΑΡΘΡΟ 

του συνεργάτη μας κ. Στάθη Παρασκευόπουλου

 

Κάθε επέτειος, έγραφε ο Πύργιος λογοτέχνης Τάκης Δόξας, είναι μια πρόκληση στη Μνήμη. Και η Μνήμη ερεθισμένη από το ωραίο αγκάθι που τρυπάει κι ανοίγει τη φλέβα της, ξαναφέρνει μπρος στα μάτια της ψυχής πρόσωπα και γεγονότα που έμειναν βυθισμένα, ασάλευτα και σιωπηρά στο παρελθόν. 

27 του Φλεβάρη του 2021 φέτος. 27 του Φλεβάρη του 1943 τότε. Εβδομήντα οκτώ χρόνια κύλησαν στο αυλάκι του χρόνου από τη θλιβερή εκείνη μέρα της Κατοχής που έκλεινε για πάντα τα στοχαστικά του μάτια, τα κουρνιασμένα κάτω απ’ τα βαθίσκιωτα φρύδια του, ο εθνικός μας βάρδος, ο Κωστής Παλαμάς. Δεν ξέρω πόσων Νεοελλήνων η μνήμη θα ανέσυρε στο φως του θαυμασμού το μεγάλο μας ποιητή, που στο φέρετρό του εκείνη την ημέρα «ακουμπ(ούσε) η Ελλάδα», όπως μεγαλόστομα το βροντοφώναξε με το δικό του Παιάνα ο ιδαλγός της Δελφικής ιδέας Άγγελος Σικελιανός.

Θα ‘πρεπε το μνημονικό μας-το δυστυχώς, απ’ την τηλεοπτική λοβοτομή, ταραγμένο-να πισωστρίβει με αφορμή τέτοιες επετείους και να θυμάται τέτοια πρόσωπα και σχετικά γεγονότα, που χάραξαν, με ανεξίτηλα γράμματα, την πορεία της φυλής μας.

Ο υπογραφόμενος, λάτρης του Παλαμά, κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμάται τον ογκόλιθο των νεοελληνικών μας γραμμάτων και για έναν ακόμα πρόσθετο λόγο. Για το λόγο, και δεν ξέρω αν πολλοί το γνωρίζουν, ότι ο Μεσολογγίτης ποιητής (γεννημένος στην Πάτρα) κατέβηκε και έζησε για ένα χρόνο στην Κυπαρισσία (1881-1882), κοντά στον αδερφό του, έπαρχο Τριφυλίας Χρηστάκη Παλαμά. Ήταν τότε που ’χε γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Νομικά, αλλά στη συνέχεια, όπως έγραψε ο αείμνηστος λογοτέχνης Μιχάλης Περάνθης: «Εγκατέλειψε τη Θέμιδα για να υπηρετήσει τις Μούσες». Δεν κατέβηκε στην Κυπαρισσία για λόγους αναψυχής, βέβαια, αλλά σπρωγμένος από οικονομική ανέχεια. Μην ξεχνάμε πως είχε χτυπηθεί από εμοιρόσταλτη σαΐτα, που του φόρεσε από νωρίς τη «μαύρη της ορφάνιας φορεσιά», για να περάσει κοντά στον αδερφό του μια δύσκολη χρονιά.

 Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Κι ήταν αυτό για την Κυπαρισσία μια ευλογημένη συγκυρία, αφού ο ποιητής του «Δωδεκάλογου του Γύφτου» δεν είχε την ευκαιρία να πολυταξιδέψει και να γνωρίσει την Ελλάδα, όπως διακαώς επιθυμούσε. Θυμίζω τα λόγια του, που είναι τω όντι εξομολογητικά: «Ποτέ άνθρωπος δεν λαχτάρισε τόσο σαν εμένα τους μακρόσυρτους δρόμους, τους ατελείωτους περιπάτους κάτω από τους ανοιχτούς ουρανούς. Και ποτέ άνθρωπος δεν κουνήθηκε και δεν ταξίδεψε τόσο λίγο σαν εμένα».

Είδε την Κυπαρισσία, απόλαυσε περιπάτους, χάρηκε ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο – αυτά που πυρπολούν, κάθε δειλινό, τα δυσμικά ακροούρανα –, έζησε το πανηγύρι του Σταυρού με τη «γυφτουργιά», που του ‘δωσε εικόνες, έγραψε στον πατριάρχη της δημοσιογραφίας Βλάση Γαβριηλίδη και του ‘στειλε ανταποκρίσεις γι’ αυτό (υπογράφοντας απ’ τον Αϊ – Λαγούδη). Έγραψε ακόμα και το πρωτόλειο ποίημά του «Λουλούδι της Ροϊδιάς». Γράφτηκε, μας λέει, σε μια πόλη- είναι η Κυπαρισσία- που βρέθηκα να ζήσω λίγους μήνες με μόνη μου απολαβή κάθε δειλινό ένα από τα ωραιότερα ηλιογέρματα που μου δόθηκε να χαρώ κι ακόμα αγνάντια μου μ’ ένα περιβόλι, δηλαδή μ’ ένα κομμάτι χέρσας γης, που είχε γνώρισμά της μονάκριβο μια ολόανθη ροδιά. 

Και γέννησε μ’ εκείνη… το «Λουλούδι της Ροϊδιάς».

Το σπίτι που φιλοξένησε «της Ρωμιοσύνης τ’ αηδόνι, το μαγικό πουλί, (τ)η νεραϊδένια φλογέρα», όπως τον χαρακτήρισε ο RomainRolland, το Επαρχείο δηλαδή, βρίσκεται απέναντι απ’ την ανατολική πλευρά του κάστρου της Αρκαδιάς και πίσω απ’ τον χιλιοτραγουδισμένο πλάτανό της. Ευτυχώς, ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια απ’ τον τότε Δήμο Κυπαρισσίας και μια πινακίδα μας το «συστήνει» ως «Λαογραφικό Μουσείο». Παραμένει – δυστυχώς-  άδειο, ενώ θα ‘πρεπε να προοριστεί για «Μουσείο Τέχνης και Γραμμάτων» και να ονομαστεί «Μουσείο Κωστή Παλαμά», αφού στον κήπο που ήταν η ροδιά – και γίνονται τα καλοκαίρια πολιτιστικές εκδηλώσεις – θα ‘πρεπε να ‘χει φυτευτεί μια ροδιά. Να ’χει στηθεί μια προτομή του και να ’χει χαραχτεί σε μαρμάρινη πλάκα όλο το ποίημα το «Λουλούδι της Ροϊδιάς».

Ο Παλαμάς, αναντίλογα, έζησε στην Κυπαρισσία – την τότε Αρκαδιά – μια δύσκολη χρονιά και οι άνθρωποί της δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν: «Είμαι ποιητής εν μέσω των άλλων αναισθητούντων, μόνος υπεραισθανόμενος την κακομοιρίαν του τόπου των, εν μέσω αυτών, δρώντων εν τοις έργοις των, μόνος πάσχων εν τη απομονώσει…».

Δυστυχώς, θλίβομαι που το γράφω, και πάρα τις προσπάθειες που, κατά καιρούς, κατέβαλα με τον «πτωχόν κάλαμόν» μου [βιβλίο μου  «Η Κυπαρισσία (Αρκαδιά) και ο Κωστής Παλαμάς», εκδόσεις Συλλόγου Φιλοπροόδων Κυπαρισσίας, 1974) και με άρθρα μου στις εφημερίδες και στα περιοδικά, αλλά και με ομιλία στην πόλη μου, δεν υπήρξε ανταπόκριση για να γίνουν όσα έπρεπε για τον Παλαμά και να διαφημιστεί το πέρασμά του απ’ την πόλη, πέρασμα – που πιστεύω - θα ζήλευαν και άλλοι τόποι, αν είχαν την τύχη να περάσει απ’ τα χώματά τους ο Παλαμάς.

Ευτυχώς, όμως, που αρκετά παιδιά της Κυπαρισσίας ακολούθησαν το δρόμο που ακολούθησε στη βιωτή του ο μεγάλος μας ψάλτης και έγραψαν και γράφουν για να μην αφήνουν έωλη τη δάδα του πνεύματος και να την κρατούν ψηλά, για να φωτίζει και να θερμαίνει με το ακτινοβόλο φως της τους γκρίζους ορίζοντες των χαλασμένων καιρών μας.

Η Κυπαρισσία οφείλει πολλά στον Παλαμά (μερικά αναφέρθηκαν στη ροή του κειμένου). Και να ξέρει πως τιμώντας τον θα πάρει τιμή και η ίδια. Και «ο νοών νοείτω».  

 

ΟΙ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ, ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ- VIDEO


ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ!

Προ των  πυλών το καλοκαίρι στις παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η δαντελωτές Αμμούδι παραλίες της περιοχής περιμένουνε υποδεχτούν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθαρές παραλίες σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που φέτος κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ένα μοναδικό ταξίδι από ψηλά επιχείρησε για μία ακόμη φορά ένας δραστήριος φωτογράφος. 

Αυτή τη φορά οι παραλίες που διακοσμούν την περιοχή αφορούν το καλό νερό, την έλαια, τον Άη Γιαννάκη που εκτείνονται σε έκθεση πολλών χιλιομέτρων και προσφέρουν όχι μόνο ηλιόλουστες διακοπές αλλά κυρίως επαφή με τη φύση αλλά και την ηρεμία. Ένας τέτοιος τουριστικός προορισμός είναι ο Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά δυστυχώς δεν αναδείχθηκε ποτέ ως σημείο προβολής. Τελικά όλα αυτά του τόπου μας αφορούν αλλά δεν είμαστε ενεργοί πολίτες πότε θα γίνουμε τουριστικός προορισμός. Μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας.

VIDEO KYPARISSIA TV: https://youtu.be/mYyxiYOpaP4

Αυτοψία Αναστασόπουλου στα υπό εξέλιξη οδικά έργα της Μεσσηνίας


Σειρά έργων υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στην 82η Εθνική Οδό από Καλαμάτα, Ασπρόχωμα έως Πύλο. Αυτοψία πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Μαΐου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε την εν λόγω εθνική οδό, στη θέση πριν την Καζάρμα όπου εξελίσσεται εργολαβία, 2 εκ. ευρώ, κυρίως με ασφαλτοστρώσεις και έργα οδικής ασφάλειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί τμήματα στο εν λόγω δίκτυο, όπως Ανάληψη – Βελίκα, Ριζόμυλο προς Δάρα, Ριζόμυλο έως γέφυρα Τζάνε και Ριζόμυλο προς Πύλο. Στην παρούσα φάση το έργο παρεμβαίνει κατά 1,6 χλμ. πριν την Καζάρμα, ενώ θα συνεχίσει με ασφαλτικές εργασίες και σε υπόλοιπα τμήματα ως την Πύλο.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, στην εν λόγω εθνική οδό θα υλοποιηθεί και έργο, προϋπολογισμού 450.000 €, το οποίο αφορά παρεμβάσεις σε στροφές της οδού στο τμήμα Χανδρινού – Πύλος και βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών. Ακόμα έργο, προϋπολογισμού 600.000 €, θα παρέμβει σύντομα με ασφαλτοστρώσεις, κυρίως στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.

Όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο προγραμματισμός της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνει έργο αντίστοιχο στον εθνικό άξονα Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, το  οποία θα συμβασιοποιηθεί το επόμενο διάστημα και θα παρέμβει αμέσως μετά τη διασταύρωση  Ζευγολατιού.

“Ο στόχος μας είναι”, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, “η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού μας δικτύου,  για αυτό και δρομολογούμε έργα ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων και βελτιώσεων των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών αρμοδιότητάς μας.”

Παρεμβάσεις της ΠΕ Μεσσηνίας στο εθνικό, επαρχιακό και δασικό οδικό δίκτυο

Κοπή κλαδιών, καθαρισμό ερεισμάτων και επενδεδυμένων τάφρων στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, υλοποιούν αυτή την περίοδο τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις καθαρισμών στο εθνικό δίκτυο στα τμήματα Καλαμάτα – Τσακώνα και Τσακώνα – Καλό Νερό, ενώ επούλωση λάκκων υλοποιείται σε επαρχιακές οδούς, ειδικότερα στην 7η και 2η, στα τμήματα Στάσιμο – Σκληρού και Καρυοβούνι – Μηλέα αντίστοιχα.

Δήμος Τριφυλίας: 6 μεγάλες αναθέσεις ανά δημοτική ενότητα 60.000 ευρώ για κλαδέματα…


 Για ομοειδείς εργασίες δεν κάνουν διαγωνισμό, αλλά αναθέσεις ανά Δημοτική Ενότητα…

Έξι αναθέσεις συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ για κλαδέματα πρόκειται να γίνουν στο Δήμο Τριφυλίας μετά τη λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση της ανάθεσης, ανά Δημοτική Ενότητα, των εργασιών «Κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων (2021)» σύμφωνα με το 'Θάρρος΄'
Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη και, όπως αναγράφεται στην απόφαση με ΑΔΑ: Ω0ΨΗΩΗΕ-ΝΘΩ, ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Δημήτριος Στριμπάκος, «εισάγοντας το 2ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης, ζήτησε από την Επιτροπή την έγκριση της συζήτησής του ως κατεπείγοντος, καθώς έχει λήξει η προηγούμενη σύμβαση και κρίνονται αναγκαίες οι εν λόγω εργασίες λόγω επικινδυνότητας.
Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη συζήτηση του θέματος…
Στη συνέχεια ο πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων… […] Με το αριθ. πρωτ. 6007/21-05-2021 έγγραφό του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Κουτρουμπής εισηγείται την ανάγκη ανάθεσης, ανά Δημοτική Ενότητα, των εργασιών για τα κλαδέματα δενδροστοιχιών και τις άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιγράφονται στις κάτωθι μελέτες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου:
-αριθ. ΠΡ2/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Φιλιατρών, προϋπολογισμού 12.473,16 ευρώ
-αριθ. ΠΡ3/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 12.499,20 ευρώ
-αριθ. ΠΡ4/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Αυλώνας, προϋπολογισμού 9.969,60 ευρώ
-αριθ. ΠΡ5/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Αετού, προϋπολογισμού 9.922,48 ευρώ
-αριθ. ΠΡ6/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Τριπύλης, προϋπολογισμού 2.476,28 ευρώ
-αριθ. ΠΡ7/2021 Μελέτη για τη ΔΕ Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 12.431,00 ευρώ και αφορούν στο κλάδεμα μεγάλων δένδρων και δενδροστοιχιών του Δ. Τριφυλίας, ενώ περιλαμβάνονται και εργασίες σε δενδροστοιχίες, πάρκα, πλατείες, ερείσματα δρόμων κ.λπ. με διαμόρφωση κόμης, ελάφρυνση από ανεξέλεγκτους βραχίονες, κλαδοκαθαρισμό αποξηραμένων κλαδιών με τελικό στόχο την άρση επικινδυνότητας.
Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2021. Τα σημεία στα οποία υπάρχουν τα δένδρα προς κλάδευση βρίσκονται σε πάρκα, πλατείες, κοιμητήρια, παραλίες, παιδικές χαρές κ.λπ. μεμονωμένα σημεία, σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου Τριφυλίας. Συγκεκριμένα:
-στη ΔΕ Κυπαρισσίας, παιδική χαρά ΟΣΕ Κυπαρισσίας (ευκάλυπτοι), εντός πόλης Κυπαρισσίας (ευκάλυπτοι), περιοχή αποβάθρας Κυπαρισσίας (φοίνικες), ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας (ευκάλυπτοι), παραλία Κυπαρισσίας (ευκάλυπτοι-λεύκες), στην Τ.Κ. Ραχών (πεύκα-ευκάλυπτοι)
-στη ΔΕ Αυλώνας (πεύκα-ευκάλυπτοι), στη Τ.Κ. Ελαίας στο σιδηροδρομικό σταθμό, σχολείο (ευκάλυπτοι κυπαρίσσια-πεύκα), Τ.Κ. Καλού Νερού σιδηροδρομικός σταθμός (ευκάλυπτοι), δρόμος Ελαίας-Φόνισσας έως Τ.Κ. Καρυών
-στη ΔΕ Αετού πλατεία ΟΣΕ Κοπανακίου (ευκάλυπτοι), σχολείο Κοπανακίου (πεύκα), παιδική χαρά Κοπανακίου (ευκάλυπτοι), Τ.Κ. Αετού (πλάτανος-ευκάλυπτοι)
-στη ΔΕ Φιλιατρών πλατεία (πεύκα-φοίνικες-ευκάλυπτοι), 1ο & 3ο Δημοτικό Φιλιατρών (πεύκα), πεζόδρομος (φίκοι- βραχυχίτωνες) (πεύκα), Αγ. Γεώργιος συστάδα (πεύκα), Τ.Κ. Εξοχικού & Τ.Κ. Χαλαζονίου (πλατάνια)
-στη Δ.Ε Γαργαλιάνων σχολεία, Γυμνάσιο-Λύκειο, Νηπιαγωγείο, Παιδικός Σταθμός, νεκροταφείο (ευκάλυπτοι, πεύκα), Τ.Κ. Πύργου εντός οικισμού (ευκάλυπτοι), Τ.Κ. Μουζακίου προαύλιο σχολείου (ευκάλυπτοι), Τ.Κ. Λεύκης οικ. Τραγάνας (ευκάλυπτοι), Τ.Κ. Μαραθούπολης (ευκάλυπτοι).
Λόγω του ότι η έκταση που καταλαμβάνει το πράσινο του Δήμου Τριφυλίας είναι μεγάλη και συνεχώς προκύπτουν ανάγκες κλαδέματος μεγάλων δένδρων, δεδομένου δε ότι η υπηρεσία δε διαθέτει πλήρη υλικοτεχνική υποδομή (τηλεσκοπικό καλαθοφόρο όχημα κατάλληλο για κλάδεμα για μεγάλα ύψη άνω των 16 μέτρων, γερανό φορτηγό, φορτωτάκι) καθώς και το ανθρώπινο εξειδικευμένο προσωπικό με πιστοποιημένη εκπαίδευση για να επιχειρούν επεμβάσεις κλαδέματος σε τόσο μεγάλα ύψη, κρίνεται αναγκαία η ανάθεση των εργασιών…».