Pages

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΞΑΝΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 


Χωρίς… ισχυρή εκπροσώπηση πια η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο νέο υπουργικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς και ο πρώην, πλέον, Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, απομακρύνθηκε από τη θέση του, την οποία καταλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης από την Αχαΐα. 

Η Μεσσηνία Και η Τριφυλία παρότι υπάρχουν τέσσερις βουλευτές δυστυχώς  για μια ακόμη φορά δεν… αξιοποιείται ενώ, το αντίθετο συνέβη στην περίπτωση της Εύβοιας, που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με την υπουργοποίηση του Σίμου Κεδίκογλου.

Μία ξαναζεσταμένη σούπα η οποία δυστυχώς δείχνει το πόσο υπολογίζουν την Μεσσηνία ιδίως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τριφυλία που μάλλον ήταν όπως χαρακτηρίστηκε δεόντως προεκλογική περιοδεία.

Κατά τα υπόλοιπα, αίσθηση έχει προκαλέσει η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον ανασχηματισμό να μοιάζει πως έγινε αποκλειστικά και μόνο για την… αποπομπή του, ενώ σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας δεν είναι τυχαία η απομάκρυνση των Κικίλια και Χαρδαλιά, οι οποίοι μετακινήθηκαν αντίστοιχα στα υπουργεία Τουρισμού και Άμυνας.

ANATΡΟΠΗ ΚΑΙ “ΑΔΕΙΑΣΜΑ” ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά αυτό που συμβαίνει μόλις λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης! Και ενώ ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε στις 11:00 το πρωί της Τρίτης (31.08.2021) και σε αυτόν ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τελικά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε την… ανατροπή!

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


 Ενωτικός ήταν και φέτος ο εορτασμός της Κατάθεσης Τίμιας ζώνης Θεοτόκου στο όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Τηρουμένων των υγιειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας αρκετός κόσμος προσευχήθηκε υπέρ υγείας ενώ την θεία λειτουργία τέλεσε με ευλάβεια ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κύριος κύριος Χρυσόστομος, ενώ ακολούθησε και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των δωρητών κι ευεργετών τπυ Ιδρύματος.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο διοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας κύριος Λαμπρόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής Θεόδωρος τέντες, εκπρόσωπος των συλλόγων της περιοχής, αλλά και πλήθος κόσμου που προσκύνησε την ιερή εικόνα ενώ και φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία λόγω των υγιειονομικών μέτρων.

VIDEO KYPARISSIA TV: https://youtu.be/AH7-bxD5RGE


Η προστασία των κορυφαίων εθνικών μας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ -Ξέφραγο αμπέλι η αγορά


 Γράφει ο Παναγιώτης Αλευράς

Σε μια αγορά  τροφίμων ανταγωνιστική όσο ποτέ, τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ συνιστούν αγαθά με ταυτοποιήσιμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν πρόσθετη αξία και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την διαφοροποίηση των τροφίμων . Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Φέτα ,το Ελαιόλαδο και οι Ελιές κατέχουν εξέχουσα θέση  στα προϊόντα Π.Ο.Π. της χώρας μας, όχι μόνο γιατί είναι κατά παράδοση αναπόσπαστο  κομμάτι  των διατροφικών συνηθειών του Έλληνα, αλλά κυρίως γιατί αποτελούν  προϊόντα εμβληματικά με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες.

Δυστυχώς όμως για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν ακόμα σβήσει ο καπνός για τη φέτα ¨μαϊμού’’ στην Γερμανία, ήρθε στην επιφάνεια ακόμα ένα ακόμη δείγμα παραβίασης Π.Ο.Π. από μία ελληνική εταιρεία που πουλούσε φέτα  σε Σουηδία και Γερμανία.

Μιλάμε για ένα προϊόν που δέχεται σκληρό ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Είναι η ναυαρχίδα των  ελληνικών προϊόντων Π.Ο.Π. ,’’ σημαία’’ για τις εξαγωγές και η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση δημιουργεί πιέσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε μία εποχή που οι εξαγωγές της φέτας έχουν ανοδική πορεία, ελάχιστοι ‘’δήθεν’’  επιχειρηματίες θησαυρίζουν εις βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων, των υγιών επιχειρηματιών και αμαυρώνουν τη φήμη ενός από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

Υπάρχει πράγματι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών, που οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που πωλούνται οι ’’μαϊμού’’ φέτες στις ευρωπαϊκές αγορές και είναι προφανές ότι τα περιστατικά νοθείας υποσκάπτουν τη μακροχρόνια προσπάθεια παραγωγής φέτας Π.Ο.Π. στην Ελλάδα, την οποία επιβουλεύονται οι ανταγωνίστριες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα. Τέτοια περιστατικά  αξιοποιούνται  από χώρες  όπως η Γαλλία και η Δανία,  ώστε να καταθέσουν αίτημα στην Ε.Ε. με το οποίο ζητούν  να παράγουν και αυτές φέτα από αγελαδινό γάλα, που έχει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το ελληνικό.

Η συστηματική διακίνηση ‘’φέτας μαϊμού’’ στην ευρωπαϊκή αγορά από ελληνικές εταιρείες, αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, αλλά και των προστίμων που κάθε άλλο παρά λειτουργούν αποτρεπτικά , όπως προκύπτει για δεύτερη φορά σε  ελληνική εταιρεία που διακινούσε φέτα ‘’μαϊμού’’ στο εξωτερικό.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην χώρα μας, δεν είναι ικανοί  να προστατεύσουν ένα προϊόν όπως η φέτα, το οποίο εκτός των άλλων κινδυνεύει να χάσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της κτηνοτροφίας αλλά και την εθνική μας οικονομία.

Η ακινησία των αρμόδιων Υπηρεσιών και η ατολμία από την πλευρά της Πολιτείας, αφήνουν την ελληνική φέτα στην δίνη των κερδοσκόπων ,αλλοιώνοντας την ποιότητα και τη φήμη του προϊόντος με προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος. Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η μη παραπομπή συσσωρευμένων παραβάσεων, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας και ασυδοσίας.

Μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός να κομπάζει για την προστασία των Π.Ο.Π.  και Π.Γ.Ε. προϊόντων  που εξάγονται, μπορεί για την αποκάλυψη των σκανδάλων με τη ‘’μαϊμού ‘’φέτα που εξήχθη στην Γερμανία πριν τέσσερις(4) μήνες να στήθηκε επικοινωνιακό παιχνίδι για τις δήθεν αυστηρές κυρώσεις, έρχεται όμως η σημερινή πραγματικότητα να κάνει σκόνη όλη αυτή την υποκριτική προπαγάνδα και να επιβεβαιώσει ότι κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εξακολουθούν να παράγουν και να πλασάρουν στην αγορά ‘’μαϊμού’’ φέτα, είτε νοθευμένη με αγελαδινό γάλα είτε φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού  ότι: οι ‘’μαϊμούδες’’  είναι  για τους ζωολογικούς κήπους, δεν είναι για τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των super market, είτε είναι τα ελληνικά είτε  για τα ξένα.

Όμως οι διαπιστώσεις και οι ευχές δεν λύνουν το πρόβλημα  και πρωτίστως χρειάζεται τόσο αναδιάρθρωση του Ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  όσο  να εντατικοποιηθούν και να γίνουν αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι, όσων παραβιάζουν την νομοθεσία Π.Ο.Π. , ώστε η ανομία και η παρανομία να λάβουν οριστικό τέλος.

Τέλος , αν δεν οργανώσουμε ένα ισχυρό πρωτογενή τομέα και δεν θωρακίσουμε τα εξαγόμενα πιστοποιημένα προϊόντα μας, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν. Οφείλουμε όλοι η επίσημη Πολιτεία κυρίως με τις αρμόδιες αρχές, αλλά και οι μεταποιητές, οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές να προστατεύσουμε  τη φέτα. Να διασφαλίσουμε τον καταναλωτή, να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς και την βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα  περιβάλλον δυσμενές αθέμιτο και ανταγωνιστικό

Υ.Γ

1)Μετά από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας

και όχι εξαιτίας του ελέγχου των αρμοδίων αρχών,

εντοπίσθηκε η φέτα μαιμού ,χωρίς σταγόνα αιγο-

πρόβειου γάλακτος.

2)Οι Ευρωπαικές γεωγραφικές ενδείξεις αντικατοπτρίζουν

τον πλούτο και την ποικιλομορφία των προιόντων

Ο Παναγιώτης Αλευράς είναι γεωπόνος –  πρ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας

Ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό ξεβράστηκε στην Ελαία Τριφυλίας


Ένα περίεργο περιστατικό λαμβάνει χώρα εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή της Ελαίας και ειδικότερα στην εκβολή της Νέδας όπου ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ξεβράστηκε στην ακτή. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα όργανα του σκάφους λειτουργούσαν, ενώ φαίνεται ότι σε αυτό μέχρι πρόσφατα υπήρχαν επιβαίνοντες.

Να σημειωθεί ότι κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τις Λιμενικές Αρχές όπου έχουν φτάσει στο σημείο ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Θάρροσ

79 νοσηλείες στην COVID του Νοσοκομείου Καλαμάτας – 38χρονος διασωληνώθηκε


Στο… όριο των 80 οι νοσηλείες στην COVID Κλινική του Νοσοκομείου της Καλαμάτας με την κατάσταση να παραμένει σε κρίσιμο σημείο. 79 λοιπόν οι ασθενείς με την όλη εικόνα να συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό. Χαρακτηριστικό πως είχαμε 12 νέες εισαγωγές και μια διακομιδή ενός 55χρονου στον Ερυθρό Σταυρό. Από τα ανη
συχητικά στοιχεία οι δύο διασωληνωμένοι: μια γυναίκα 66 χρονών και ένας άντρας 38 χρονών. 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ενημέρωση δόθηκαν τέσσερα εξιτήρια. Κάτι περισσότερο από έντονος είναι ο προβληματισμός των αρμοδίων φορέων και στη Μεσσηνία, αναφορικά με τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, ο οποίος συνεχίζει να είναι μειωμένος, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται. Καθημερινά, γίνονται οι μισοί περίπου εμβολιασμοί απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να πράξουν το αυτονόητο.

Μετακίνηση εκτός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Τι ισχύει για ταξίδια με ΚΤΕΛ, τρένο, αυτοκίνητο, πλοίο και αεροπλάνο

 


Αλλαγές έφεραν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τι αλλάζει στη μετακίνηση εκτός νομού απο 13 Σεπτεμβρίου.

Aναλυτικά, οι μετακινήσεις με πλοίο και αεροπλάνο θα συνεχίσουν να γίνονται όπως και σήμερα, δηλαδή:
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού
Με PCR 72 ωρών

Με αρνητικό rapid test 48 ωρών, το οποίο θα γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με κόστος 10 ευρώ
Με πιστοποιητικό νόσησης
Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test
Ταξίδι με το αυτοκίνητο
Αυτό που δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί πρακτικά να αλλάξει είναι το ταξίδι με το αμάξι.
Πλέον δεν υπάρχει όριο στο πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Α’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά
(εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
Β’ βαθμού:

(κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
(εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
(εκ πλαγίου) αδέλφια
Οι μεγάλες αλλαγές από Σεπτέμβρη
Δύο είναι οι βασικές διαφορές σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους. Η πρώτη βασική είναι ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test με κόστος 10 ευρώ για τους ανεμβολίαστους, επεκτείνεται και σε άλλα μέσα μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, εκτός από αεροπλάνα και πλοία, πλέον υποχρεωτικά θα είναι τα rapid test ή τα PCR στα ΚΤΕΛ και στα τρένα στα οποία μέχρι τώρα υποχρεωτική ήταν μονάχα η μάσκα. Έτσι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός νομού μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR.
Και εδώ τοποθετείται η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στις μετακινήσεις εκτός νομού. Πλέον, δεν θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να έχουν ανά χείρας το χαρτί που θα αποδεικνύει το αρνητικό rapid test ή το PCR.
Παράλληλα, η βεβαίωση αρνητικού rapid test δεν θα γίνεται αποδεκτή με τα έγγραφα του αποτελέσματος που χορηγούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των τεστ από τα διαγνωστικά κέντρα και το gov.gr θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να εκδίδουν τις βεβαιώσεις.
Υπενθυμίζετα οτι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ ενώ, τα νέα μέτρα και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

Ανασχηματισμός – Αντίστροφη μέτρηση μετά τις παραφωνίες και την οργή του κόσμου

 


Την ώρα που στο Μαξίμου βλέπουνε τις πρώτες «ρωγμές» στην κυβερνητική εικόνα να είναι ορατές, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, έχει φουντώσει η συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και υπουργών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου με αρκετούς να θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ταξίδι – αστραπή στις ΗΠΑ, επιστρέφει αύριο, Δευτέρα στο γραφείο του έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Οι χειρισμοί στις πυρκαγιές

Στο Μαξίμου διαβάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μία πρώτη «γκρίνια» των πολιτών σχετικά με τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική, ενώ δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός, ότι στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποτυπώνεται και η βούληση των πολιτών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς 1 στους 2 λέει τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το στενό του επιτελείο καταστρώνει τα επόμενα βήματα έχοντας στο μυαλό του τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να δουλέψει καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα σε νευραλγικούς τομείς.

Έτσι, στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες  -κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει αιφνιδιασμός και να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο Δεύτερα  ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ με ένα «φρέσκο» υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Δεν αποκλείεται πάντως οι αλλαγές τελικά να γίνουν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ίσως το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ανεξάρτητα από το χρόνο των ανακοινώσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι τις επόμενες ημέρες, κορυφαίοι υπουργοί θα βρεθούν με καινούριο χαρτοφυλάκιο, κάποιοι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης και θα «χρεωθούν εμμέσως» κακή διαχείριση σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα από τους δύο προηγούμενους και δεν θα περιοριστεί μόνο σε κάποιες… διορθωτικές κινήσεις.

Τα κρίσιμα υπουργεία

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σφαγή» υφυπουργών και αντικατάστασή τους με βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κάποιους από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τουλάχιστον τριών γενικών γραμματέων οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει να δουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στους λεγόμενους «αμετακίνητους» υπουργούς, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Αυτοί που σώζονται είναι σίγουρα όσοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο στον προηγούμενο ανασχηματισμό

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν ότι ο καλύτερος χρόνος να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι μέσα σε αυτή την εβδομάδα ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, να έχει εικόνα για τα δύσκολα ζητήματα που θα έχει να χειριστεί το επόμενο διάστημα.

Την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θα έχει προχωρήσει στις αλλαγές έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πιθανότερο πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ότι κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα δημιουργήσουν αίσθηση, είτε αυτές αφορούν τη μετακίνηση από υπουργείο σε υπουργείο είτε την απομάκρυνση κάποιων.

ΠΗΓΗ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


 Με την τοπική οικονομία της Τριφυλίας να δοκιμάζεται από την πανδημία, τις πυρκαγιές, την ανομβρία, την οικονομική καθίζηση δείχνει να χειμάζεται και από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που καλείται να πληρώσει την τελευταία μέρα του καλοκαιριού.

Απέχει πραγματικά η αλήθεια από τα τηλεοπτικά παράθυρα και τις δηλώσεις των πολιτικών που παρουσιάζουν την δική τους ωραιοποιημένη εικόνα με την σκληρή ελληνική πραγματικότητα να κάθεται βαριά στον τράχηλο του φορολογούμενου μετά τις αλλεπάλληλες καραντίνες. 

Αυτή τη φορά αρκετές είναι οι διαμαρτυρίες που έχουμε από την περιοχή της Τριφυλίας από τοπικούς εμπορικού συλλόγους, από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για το περίφημο τέλος επιτηδεύματος το οποίο δυστυχώς καταβάλλετε ολόκληρο είτε κόψεις τιμολόγια είτε όχι. Αυτό σε συνδυασμό με τα τεκμήρια διαβίωσης ανεβάζει το φόρο με ζοφερά αποτέλεσμα. 

ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΑΡΑ ΔΙΠΛΟ ΒΑΡΟΣ

Έτσι τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας έρχονται και πάλι βαριά πάνω από το εμπόριο και την αγορά που παρέμεινε κλειστή για μήνες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα μέσα σ’ αυτό το φορολογικό κυκεώνα είναι και το γεγονός ότι είδος είναι διπλή. Δηλαδή αν κάποιος έχει να πληρώσει μία δόση 200 € στις 31 Αυγούστου είναι 400 € όταν οι δόσεις υποτίθεται ότι είναι οκτώ. Με άλλα λόγια η απόγνωση ξεχειλίζει από την αγορά. Εφόσον το καλοκαίρι ήδη μας αποχαιρετά το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα από που θα βγουν τα έξοδα μέσα στο επικείμενο δύσκολο φθινόπωρο.Φυσικά όλα αυτά λίγο πριν έρθει και ο ΕΝΦΙΑ μέσα στον Οκτώβριο

ΙΩΑΝ ΜΠ.

Ο ...βομβαρδισμένος“δρόμος” για το Ραπτόπουλο Τριφυλίας και η εγκατάλειψη στα χωριά της Κυπαρισσίας


Υπάρχουν τμήματα του δρόμου για το Ραπτόπουλο Τριφυλίας που δεν είναι δρόμος αλλά βομβαρδισμένες επιφάνειες! Αυτά τα τμήματα είναι μεταξύ της διασταύρωσης για το Σελλά μέχρι το Ραπτόπουλο… 
Το Ραπτόπουλο είναι κεφαλοχώρι και γενικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή υπάρχει σημαντική κτηνοτροφία. Γιατί λοιπόν η περιοχή αυτή έχει αφεθεί με έναν τόσο χάλια δρόμο; Βελτίωση δικαιούνται και δρόμοι όπως ο συγκεκριμένος και όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές… Στ.Μ.
Μάλλον σε πλήρη εγκατάλειψη τα ορεινά χωριά της Κυπαρισσίας τα οποία δυστυχώς ακόμα βρίσκονται εκτός των προτεραιοτήτων του Δήμου με τους Προέδρους ουσιαστικά να παρακαλούν έστω για λίγες παρεμβάσεις με μηχανήματα αλλά όλα πάνε στο βρόντο...

Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη ξαναζεσταίνουν την σούπα οι πολιτικοί

 


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr η κατασκευή των έργων αυτών (Καλαμάτα-Μεθώνη, Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) θα τροφοδοτήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τα έσοδά τους μέσω των συμβάσεων παραχώρησής τους. Όμως, πέρα από τα οφέλη σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων, η κατασκευή των νέων οδικών αξόνων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ πολλαπλά είναι τα οφέλη για τους πολίτες.

Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος μείωσης της διαδρομής αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο μισό, ενώ σημαντική θα είναι και η εξοικονόμηση καυσίμων.

Καλαμάτα-Μεθώνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των 5 σχημάτων που έχουν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, με ΣΔΙΤ”.

Τα 5 σχήματα που έχουν προκριθεί στο έργο είναι: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ Τέρνα και η κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: το τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος-Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.

Μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες (όπου μεταξύ άλλων τα σχήματα ζητούν διευκρινίσεις επί των μελετών και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών), θα ακολουθήσει η υποβολή οικονομικών προσφορών. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια). Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας. Στο πλαίσιο της σύμβασης σύμπραξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) καλείται να αναλάβει την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Επίσης την κατασκευή του συνόλου των εργασιών οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου, τη χρηματοδότησή του βάσει του οριστικού σχεδιασμού. Επιπλέον τη συντήρηση, λειτουργία του οδικού τμήματος “Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη”, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης και, τέλος, την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid στη Μεσσηνία την εβδομάδα


 Σταθερά σημεία δωρεάν ελέγχου #COVID19 από σήμερα Κυριακή έως και το Σάββατο ΔΕΥΤΕΡΑ  

1. Π.Ε Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 
2. Πρώην Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης. 09:00 – 14:00. 
3. Μεσσήνη. Καλογερόρραχη. Κοινοτικό Ιατρείο. 09:00-12:00. 
4. Ελληνοεκκλησιά. Κοινοτικό Ιατρείο. 12:15-15:00. 

ΤΡΙΤΗ  
1. Π.Ε Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 
2. Isobox Κέντρου Υγείας Πύλου. 09:00 – 14:00.  
3. Isobox Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. 09:00 14:00. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 
1. Π.Ε. Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 
2. Κεντρική Αγορά. 08:00 – 14:00. 3. Isobox Κέντρου Υγείας Μελιγαλά. 09:00 – 14:00. 

ΠΕΜΠΤΗ  
1. Π.Ε. Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 
2. Αγορά Αγ. Τριάδος. 08:00 – 14:00.  
3. Isobox Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. 09:00 14:00. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  
1. Π.Ε. Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 
2. Isobox Κέντρου Υγείας Μεσσήνης 08:30 -14:00. 
3. Χωριό Μαυρομμάτη. Κοινοτικό Κατάστημα. 09:30. 
4. Isobox Κέντρου Υγείας Πύλου. 09:00 – 14:00. 

ΣΑΒΒΑΤΟ  
1. Π.Ε. Μεσσηνίας – Αιθ. Κουμουνδούρος. 09:00 – 17:00. 

Ενημέρωση: Οι πολίτες παρακαλούνται να επισκεφθούν το gov.gr και να μεταβούν στην υπηρεσία για την έκδοση βεβαίωσης αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα πρέπει να απευθύνονται στο covid19@eody.gov.gr ή στον λογιστή τους.

ΣΕΝΑΡΙΑ για click away ή rapid test για τα ψώνια των ανεμβολίαστων


Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται να δούμε click away για τους ανεμβολίαστους. Μπορεί αυτή τη στιγμή, έχοντας ανακοινωθεί όλα τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους, να μην συγκαταλέγονται ούτε καν να υπάρχουν σαν σκέψεις μέτρα στο λιανεμπόρ
ιο που θα περιορίζουν τους ανεμβολίαστους πολίτες ωστόσο, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται να δούμε νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αυτή τη φορά στον τρόπο που θα ψωνίζουν. 
Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί αν είναι υποχρεωτικά rapid test και για το λιανεμπόριο ή επαναφορά του click away, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, αυτή τη φορά όμως μόνο για μη εμβολιασμένους πολίτες. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και οι επόμενες μέρες θα κρίνουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα των διακοπών καθώς οι εκδρομείς αφήνουν πίσω τουριστικούς προορισμούς, που είναι ήδη επιβαρυμμένοι επιδημιολογικά και επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, που σημαίνει οτι η ενισχύεται το ενδεχόμενο της διασποράς. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση άλλωστε, επαναφέρει τα δωρεάν self test για ανεμβολίαστους πολίτες και συστήνει σε όλους να κάνουν. Αναλυτικότερα, ανακοινώθηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών: Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ...

 


Οι μεγαλες ζημιές που επέφεραν οι παρατεταμένοι καύσωνες στις καλλιέργειες σταφίδας, αμπελώνων και ελιών στην περιοχή της Πυλίας έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες που ζητούν άμεση καταγραφή και αποζημίωση. Παράλληλα επαναφέρουν το πάγιο αίτημά τους για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Μεγάλες  ζημίες  από τους   καύσωνες του καλοκαιριού    έχουν  υποστεί  η καλλιέργειες    στον νόμο μας   για  μια ακόμα χρόνια  μετά την  αδιαφορία της κυβέρνηση  τα παιχνίδια των έμπορων   το  αυξημένο  κόστος  παράγωγης    ήρθε και ο καύσωνας   να μας αποτελειώσει.

Ζηταμε   την  άμεση καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές σε  σταφίδες   αμπέλια  ελιές  στην  περιοχή  της  ΠΥΛΙΑΣ    από τους παρατεταμένους   καύσωνες   του καλοκαιριού       πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις,  και να δοθούν γρήγορα τα χρήματα της αποζημίωσης. Και όχι  μετά από ένα χρόνο όπως συνήθως .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις

-ΕΛΓΑ – δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ”

ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΓΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

 


Τις «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας» εισάγει το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις και το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για επενδυτικά projects στην πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, τα από υλοποιούνται από «διακεκριμένες νομικές οντότητες».

Στην εν λόγω κατηγορία μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ την οριστική απόφαση χαρακτηρισμού ενός project ως «εμβληματικής επένδυσης εξαιρετικής σημασίας» λαμβάνει τριμελής επιτροπή.

Παράλληλα στο σχέδιο νόμο ενοποιούνται σ’ ένα κείμενο όλες οι υπάρχουσες διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες χωρίζονται σε πέντε διακριτές κατηγορίες:

  • Στρατηγικές Επενδύσεις 1
  • Στρατηγικές Επενδύσεις 2
  • Εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετκής σημασίας
  • Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης
  • Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις

Αναλυτικά:

  • «Στρατηγικές Επενδύσεις 1», οι οποίες πληρούν μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες προϋποθέσεις ανεξαρτήτως τομέα επένδυσης:

– ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι μεγαλύτερος των 75.000.000 ευρώ, ή

– ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι μεγαλύτερος των 40.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση δημιουργούνται κατά βιώσιμο τρόπο 75 τουλάχιστον νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

  • «Στρατηγικές Επενδύσεις 2», οι οποίες πληρούν μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης είναι μεγαλύτερος από 20.000.000 ευρώ και αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς της αγροδιατροφής, έρευνας και καινοτομίας, βιοτεχνολογίας, πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικού τουρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, διαστημικής βιομηχανίας ή είναι μεγαλύτερος από 20.000.000 ευρώ και έχει ως σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing).

– οι επενδύσεις δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 τουλάχιστον νέες Ε.Μ.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 30.000.000 ευρώ.

– συνιστούν επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 40 τουλάχιστον Ε.Μ.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 20.000.000 ευρώ.

  • «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδίως, όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αυτής σε διεθνές επίπεδο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή των ενισχύσεων στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία εντάσσονται στην παρούσα κατηγορία, είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης να μην ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου 2025. Αυτή η προϋπόθεση ολοκλήρωσης πρέπει να αναφέρεται στην αίτηση του επενδυτή και στο χρονοδιάγραμμα της. Σε περίπτωση υπέρβασης του ως άνω χρονικού ορίου υλοποίησης, η επένδυση αποχαρακτηρίζεται από «Στρατηγική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας» και τα εγκεκριμένα κίνητρα ανακαλούνται.

– Για τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτικού σχεδίου ως «Εμβληματικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σημασίας» συστήνεται τριμελής επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους ποικίλων ειδικοτήτων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών συγκροτείται η τριμελής επιτροπή, ορίζονται τα μέλη της, καθώς και οι αναπληρωτές αυτών, ο χρόνος θητείας τους, η πιθανή αποζημίωσή τους, καθώς και οι όροι λειτουργίας της.

– Με όμοια απόφαση, όπως προαναφέρθηκε, καθορίζονται η διαδικασία ένταξης της επένδυσης, ο τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης της επένδυσης, ο τρόπος καταβολής των ενισχύσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης.

– Εντός 7 ημερών από σχετικό αίτημα της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» η αρμόδια επιτροπή γνωμοδοτεί αναφορικά με τον εμβληματικό ή μη χαρακτήρα της επένδυσης.

  • «Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης», οι οποίες πληρούν τα κριτήρια μίας εκ των ακόλουθων υποπεριπτώσεων:

– δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 30 τουλάχιστον νέες Ε.Μ.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 20.000.000 ευρώ ή

– δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο 30 τουλάχιστον νέες Ε.Μ.Ε., ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 10.000.000 ευρώ και αποτελούν μέρος επένδυσης, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως στρατηγική και έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή της ή

– αποτελούν υφιστάμενες επενδύσεις, στρατηγικές ή μη, οι οποίες προβαίνουν σε αναδιάρθρωση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση των εγκαταστάσεών τους και ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 15.000.000 ευρώ, εφόσον διατηρούνται κατά βιώσιμο τρόπο 100 τουλάχιστον υφιστάμενες Ε.Μ.Ε.

  • «Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις», οι οποίες πληρούν τα κριτήρια μίας εκ των ακόλουθων υποπεριπτώσεων:

– συνιστούν επενδύσεις του ν. 3389/2005 (Α` 232), οι οποίες έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.ΙΤ.) και επενδύσεις για τα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος – Projects of Common Interest (PCI). Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται επενδύσεις που αποτελούν Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος [Important Projects of Common European Interest (IPCEI)] νομικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν ως άμεσα μέλη σε προγράμματα IPCEI και o συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 20.000.000 ευρώ

– συνιστούν «Στρατηγικές επενδύσεις χωρικής οργάνωσης των επιχειρήσεων», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων του ν. 3982/2011 με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 10.000.000 ευρώ.

Παράλληλα:

  • Για κάθε φορέα στρατηγικής επένδυσης, το άρθρο 16 του ν. 4251/2014 (A`103) σχετικά με τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής εφαρμόζεται ως προς 10 πολίτες τρίτων χωρών κατ` ανώτατο αριθμό, στελέχη των επενδυτικών σχημάτων για όλες τις κατηγορίες Στρατηγικών Επενδύσεων. Για όσο διάστημα υφίσταται η εργασιακή σχέση με τον φορέα της στρατηγικής επένδυσης, όσα από τα στελέχη αυτά δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, θεωρείται ότι διατηρούν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται επίσης και στον σύζυγο ή το άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης, εφόσον ο σύζυγος ή το άλλο μέρος δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς και στα εξαρτώμενα τέκνα αυτών.
  • Oι επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) δεν χαρακτηρίζονται ως «Στρατηγικές Επενδύσεις» εκτός εάν, σωρευτικά, εμπίπτουν και σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Αποτελούν έργα καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών που αξιοποιούν ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., που έχουν προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον 50.000.000 ευρώ και κοινό σημείο σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για τον χαρακτηρισμό ενός έργου ως καινοτόμου και την εξέτασή του για ένταξη στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων η επενδυτική πρόταση αφορά σε έργα, που χρησιμοποιούν μια από τις παρακάτω τεχνολογίες:

αα) συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αβ) παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, αγ) εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, αδ) έργων Α.Π.Ε. που διασυνδέουν περιοχές της Επικράτειας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου, αε) έργων Α.Π.Ε. πλήρως ελεγχόμενης ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), αστ) υβριδικών έργων ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.). Για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, προκειμένου ένα έργο να χαρακτηριστεί ως καινοτόμο, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» αποστέλλει αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο οφείλει να απαντήσει στο εν λόγω αίτημα εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του.

β) Αποτελούν έργα Α.Π.Ε. που έχουν προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον 100.000.000 ευρώ και κοινό σημείο σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Για έργα Α.Π.Ε., που λαμβάνουν το κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, η οριστική προσφορά σύνδεσης δεν χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων. Για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν το έργο πληροί το κριτήριο του κοινού σημείου σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ζητά τη γνώμη του αρμόδιου διαχειριστή, είτε του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε (ΑΔΜΗΕ Α.Ε) είτε του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε), ο οποίος οφείλει να απαντήσει εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

  • Για την ένταξη στις κατηγορίες των Στρατηγικών Επενδύσεων, οι οποίες υλοποιούνται εξ ολοκλήρου σε περιοχές που εντάσσονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, όπως αυτά προσδιορίζονται για στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, εφαρμόζεται, επί των απαιτούμενων μεγεθών συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης, συντελεστής απομείωσης 25%.
  • Η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στις ανάλογες κατηγορίες Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και η παροχή των προβλεπόμενων κινήτρων, πραγματοποιούνται κατόπιν αίτησης του φορέα της επένδυσης.

Επιχορηγήσεις

Ενισχύσεις με τη μορφή επιχορηγήσεων στις Στρατηγικές Επενδύσεις μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 οι ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης, συνίστανται στην παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών και προσδιορίζονται ως ποσοστό επ` αυτών.

Οι ενισχυόμενες κατηγορίες δαπανών είναι οι εξής:

  • Ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση καθώς και για την παροχή εύλογων προσαρμογών. Η ενίσχυση της κατηγορίας, αθροιζόμενη με άλλες κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει ο φορέας επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
  • Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης, εφόσον το έργο αφορά σε βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη ή μελέτες σκοπιμότητας. Η ενίσχυση αθροιζόμενη με άλλες κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει ο φορέας της επένδυσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει για έργα που αφορούν βα) στη βιομηχανική έρευνα τα 20 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, ββ) σε πειραματική ανάπτυξη τα 15 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και βγ) σε μελέτες σκοπιμότητας και προετοιμασίας ερευνητικών δραστηριοτήτων τα 7,5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να χορηγούνται και σωρευτικά εφόσον δεν ξεπερνούν τα οριζόμενα όρια.

Αναφορικά με τις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» μπορεί, με απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., να λάβουν και ενισχύσεις, διαζευκτικά ή σωρευτικά, με την ακόλουθη μορφή:

  • της επιχορήγησης, η οποία συνίσταται στην παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών και προσδιορίζονται ως ποσοστό επ` αυτών,
  • της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτού που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις,
  • της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.

Οι ενισχύσεις αυτές χορηγούνται ως μεμονωμένες ενισχύσεις.

πηγη: moneyreview.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΦΩΣ σε αναδασμούς στην Ανω Μεσσηνία και την ζωοαγορά Κοπανακίου

 


Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ορίστηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ως υπεύθυνος για:

α) Την προώθηση και ολοκλήρωση των έργων αναδασμού στις περιοχές της Ανω Μεσσηνίας i) Δωρίου Δήμου Τριφυλίας και ii) Αγίου Γεωργίου Δήμου Οιχαλίας, τα οποία παραμένουν επί 15ετία ημιτελή και μη λειτουργικά, και

β) Την προώθηση των διαδικασιών για τη λειτουργία του κτηρίου ζώντων ζώων λαϊκής αγοράς Κοπανακίου Δήμου Τριφυλίας.

Η ίδια απόφαση σημειώνει ότι ο Β. Καπέλιος θα συνεργαστεί με τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη 19 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συμμετείχε το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στο Δώριο όπου συζητήθηκαν τα θέματα των πιο πάνω αναδασμών στην εν λόγω περιοχή, ενώ στη συνέχεια διενήργησε αυτοψία στο Κοπανάκι, στην κτηριακή υποδομή η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί την Κυριακάτικη ζωοπανήγυρη, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί.

Στις εν λόγω πρωτοβουλίες του, τον περιφερειάρχη συνόδευαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι θεματικοί ομόλογοί του Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, ενώ συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τις δύο πιο πάνω περιοχές.

Την σχετική απόφαση του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε εδώ:

Ανάθεση αρμοδιοτήτων σε θεματικό Αντιπερφερειάρχη