Pages

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΔΑΟΚ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ


 Οι ενέργειες που ήδη δρομολογούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφ’ ενός για την προστασία των περιοχών της που κάηκαν στις πυρκαγιές -όχι μόνο τις πρόσφατες, αλλά και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού-, και αφ’ ετέρου για τη συνδρομή στον πληγέντα πρωτογενή τομέα, απασχόλησαν τις δύο τηλεσυσκέψεις που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε την Τετάρτη 24 Αυγούστου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ειδικότερα, στην πρώτη σύσκεψη με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) γνωστοποιήθηκε ότι οι ζωοτροφές προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους θα παραδίδονται για το επόμενο 6μηνο την 1η και 16η κάθε μήνα (αν είναι Κυριακή, την αμέσως επόμενη εργάσιμη) και η ποσότητα που θα λαμβάνει ο καθένας θα αφορά στον επιβεβαιωμένο αριθμό των δηλωμένων εκ μέρους του ζώων. Η παραλαβή τους θα γίνεται από σημεία που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Θα γίνει κάλυψη του 50% των αναγκών που διαμορφώθηκαν, ενώ όσον αφορά τις δωρεές, αυτές θα διανέμονται κεντρικά και αναμένεται να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

Οσον αφορά στους αγρότες, σημείωσε ο περιφερειάρχης, εξετάστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής η δυνατότητα να αγοράσει η Περιφέρεια από φυτώρια τα παραγωγικά δέντρα που κάηκαν και να τα διαθέσει στους πληγέντες. Επιπλέον, διερευνήθηκε η δυνατότητα να γίνει -σε συνεργασία με τους δήμους- η προμήθεια φυταρίων δέντρων ανθεκτικών στις φωτιές, για φύτευση στις περιαστικές περιοχές.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στην δεύτερη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των διευθυντών Τεχνικών Εργων, αποφασίστηκε τα μηχανήματα έργου των Περιφερειακών Ενοτήτων να μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αρχίσουν να επιχειρούν αναφορικά με καθαρισμούς ρεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν τρεις εργολαβίες, με την μία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, με πιστώσεις από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Αμεσα ακολουθούν άλλες δύο, μία στη Μεσσηνία, με πίστωση 90.000 ευρώ, που θα εξελιχθεί στην Ανω Μεσσηνία και στην περιοχή Βασιλιτσίου και μία ακόμα  στην Αρκαδία, με πίστωση 120.000 ευρώ, που θα αναπτυχθεί στον Δήμο Μεγαλόπολης και στον Δήμο Γορτυνίας.

“Οι εν λόγω εργολαβίες δρομολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες και αποτελούν τις πρώτες και άμεσες ενέργειες για τον καθαρισμό των ποταμών και θα ακολουθήσουν επόμενες, σύμφωνα με μελέτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούνται, ώστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από τα φαινόμενα του χειμώνα” τόνισε ο περιφερειάρχης. Ξεκαθάρισε δε ότι οι εργολαβίες αυτές δεν συνιστούν τις μεγάλες προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, αλλά αφορούν στα απολύτως αναγκαία άμεσα έργα για να προστατευθούν οι πυρόπληκτες περιοχές από τις συνέπειες ενδεχομένων καιρικών φαινομένων κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

“Για αυτές τις επόμενες παρεμβάσεις θα επισκεφθώ προσωπικά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν, για να συζητήσω με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ως προς τις διαθέσιμες πιστώσεις και πού αυτοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να διατεθούν προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” τόνισε ο Π. Νίκας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την Περιφέρεια βρίσκονται σε εξέλιξη -και στις 5 Π.Ε.- έργα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στόχος των οποίων είναι η θωράκιση πυρόπληκτων περιοχών και η έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου