Θέμα χρόνου είναι να δρομολογηθεί η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τον τηλεοτπικό σταθμό ΣΚΑΪ, η απόφαση έχει ήδη «κλειδώσει» στην επιτροπή.
Η χορήγηση θα ξεκινήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή όπως:
-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού
-Καρκινοπαθείς και άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία
-Νεφροπαθείς
Οι ενισχυτικές δόσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.
Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου έχουν γίνει μελέτες και στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας ομάδες ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή και συμπαγών οργάνων καθώς και ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση ή έχουν εμφανίσει νεοπλασίες. Οι μελέτες εξέτασαν και υγειονομικούς υπαλλήλους διαφόρων ηλικιών.
Σε προαναφερθείσες ευπαθείς κατηγορίες, μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων και προβληματίζουν οι κατηγορίες των ανοσοκατασταλμένων λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό, συμβαίνει σε αυτή την ομάδα που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι περίπου η μισή σε σχέση με τους υγιείς.
Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες εστιάζουν τόσο σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και όσους έχουν αυξημένή έκθεση στον ιό.
Όπως είπε, τα CDC των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ενισχυτική δόση:
-ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ή υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες ακτινοβολίες
-άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
-τα άτομα με HIV, με προχωρημένη νόσο
-άτομα που λαμβάνουν φάρμακα λόγω νόσου όπως η κορτιζόνη, πάνω από 20 ml και άλλα ειδικά φάρμακα και βιολογικόυς παράγοντες
Η εθνική Επιτροπή εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών και τα δεδομένα της χώρας μας, με βάση τα στοιχεία από σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, τόνισε η κα Θεοδωρίδου ενώ ο εμβολιασμός όλων, θεωρείται ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι και στην παραλλαγή Δέλτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου