Pages

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ… ΨΩΜΑΚΙ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Η τρέχουσα φάση των ανατιμήσεων επανέφερε στην επικαιρότητα την κλισέ -αγαπημένη των ΜΜΕ- ατάκα «θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του «κοκτέιλ» των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Ένα από τα τρόφιμα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα «χτυπηθεί» είναι και το ψωμί. Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται σενάρια για τερατώδεις αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην τελική τιμή θα είναι αμελητέες. Τι θα ισχύσει τελικά;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε ό,τι αφορά την Τριφυλία και την Μεσσηνία γενικότερα θεωρείται σίγουρη ότι το ψωμί θα ακριβύνει φτάνοντας στο 1 € τουλάχιστον το μισό κιλό ενώ τα μικρότερα αρτοποιήματα θα φτάσουν μέχρι το 0,50 €. Αύξηση όμως θα παρατηρηθεί και σε όλα τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα χωρίς να έχει υπολογιστεί ακόμα η ελληνική επίδραση της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος που έρχεται μέσα στο μήνα

«Πιστεύουμε ότι κάποια δημοσιεύματα “ξεφεύγουν” και ανεβάζουν λίγο τα ποσοστά. Έλεγαν για το ψωμί ότι θα πάρει 25% πάνω. Είναι πολύ μεγάλα νούμερα αυτά για ένα τόσο βασικό είδος όπως το ψωμί» λέει στο iefimerida η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Πού μπορεί να φτάσει η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια, υπάρχουν αυξήσεις που γίνονται για το κέρδος και αυξήσεις που γίνονται για την επιβίωση. «Αυτή τη φορά μιλάμε για αυξήσεις που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Πρέπει να γνωρίζει το κοινό ότι οι αρτοποιοί ήδη έχουμε ανατιμήσεις 40% στο ρεύμα, 35% στα ηλιέλαια και τα βούτυρα και 20% έως και 30% στα άλευρα, ανάλογα με τον τύπου του αλεύρου» εξηγεί.

Κατά την ίδια, «όλα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα αυξήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια για τη δουλειά μας. Θα γίνουν αυξήσεις, όμως η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας θα τις κάνει με βάση το κοστολόγιό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου