Σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται μια αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καιρικών επεισοδίων, που προκαλούν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, σε μια αυξητική πορεία που συνάδει με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Οπως σημειώνουν όμως οι μελετητές, τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα αποκαλύπτουν και τα μεγάλα ελλείμματα στις υποδομές της χώρας, ειδικά στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού.
Η συσχέτιση των συνεπειών της κλιματικής απορρύθμισης με τις καταστροφικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων φαίνεται και στις περιπτώσεις των βροχοπτώσεων σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, όπου οι συνέπειες της νεροποντής είναι πολύ αυξημένες.
Σχεδόν 500 καιρικά επεισόδια που προκάλεσαν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις καταγράφηκαν την περίοδο 2000-2020 σε ειδική πλατφόρμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Περίπου το ένα τρίτο από αυτά είχαν βαριές επιπτώσεις και το 37% σημαντικές. Πάνω από 214 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά. Το 61,4% των φαινομένων αφορά πλημμύρες, με πιο επικίνδυνους μήνες για πλημμυρικά φαινόμενα τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς. Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου (Κ. Παπαγιαννάκη, Α. Σαλονικίδη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος).
Η γεωγραφική κατανομή των επεισοδίων αναδεικνύει ως περισσότερο πληττόμενες περιοχές την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και τα Χανιά. Στην Αττική καταγράφεται σχεδόν το ένα στα τρία καιρικά φαινόμενα με κοινωνικές επιπτώσεις. «Ως η πλέον πυκνοκατοικημένη και σημαντικότερη βιομηχανική και εμπορική περιφέρεια της Ελλάδας, και έχοντας υποστεί εκτεταμένη αποδάσωση και αστικοποίηση, η Αττική αποτελεί μια ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή» σημειώνουν οι ερευνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου