Ο ΕΟΔΥ, την Τετάρτη (23/11) ανακοίνωσε ξανά περισσότερα από 8.000 κρούσματα, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη.
Αν και στελέχη της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα lockdown ή νέων περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους, στην πραγματικότητα τηρείται στάση αναμονής και οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Εάν δεν επιβεβαιωθεί το λιγότερο κακό σενάριο, δηλαδή δεν αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, στις 13 με 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να αποδειχτεί εάν θα «κλειδώσει» η σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης, έστω και σε υψηλά επίπεδα.
Τα σενάρια είναι δύο: Το καλό είναι στις αρχές Δεκεμβρίου να διαφανεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ η άσχημη εξέλιξη είναι να καταγραφεί εκτόνωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, «ακόμη και στο καλό σενάριο η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αρα θα δούμε μέσα στα Χριστούγεννα την καμπύλη των διασωληνώσεων και των θανάτων να επιπεδώνεται», διευκρινίζει ο καθηγητής.
Οι εκτιμήσεις αυτές μεταφράζονται σε τριψήφιο αριθμό καθημερινών απωλειών, με τον ίδιο να περιγράφει μια «βαριά» καθημερινότητα. «Χωρίς το εμβόλιο όμως», όπως τονίζει, «θα μετρούσαμε 200-300 νεκρούς ανά 24ωρο»
Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.
«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».
Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια…»
Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί άμεσα σε… σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων.
Γεγονός είναι ότι εάν συνεχιστούν οι εκατόμβες θυμάτων, δηλαδή εάν ξεπερνά καθημερινά ο αριθμός των νεκρών τους 100, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιμείνει στην απόφαση της να μην προχωρήσει σε κανενός είδους lockdown.
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει ανοιχτή η οικονομία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ , επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια περίκλειστη κοινωνία. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, καθώς ήδη τα μέτρα που εφαρμόζονται μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.
Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί πάντοτε «παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και έτσι αποφασίζουμε μέτρα»..
Σημείωσε δε, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει μεγάλη μάχη και γι αυτό όπου χρειαστεί ενισχύουμε με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και η επίταξη των υγειονομικών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός εν όψει των Χριστουγέννων, όπου είθισται ο κόσμος να βγαίνει έξω και να συνωστίζεται σε σπίτια και καταστήματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται η λήψη νέας δέσμης μέτρων, τα οποία -όπως και όλα τα προηγούμενα- θα στοχεύουν στους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα, με όσα μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Rapid test στα σουπερμάρκετ
- Click away για ανεμβολίαστους
- Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
- Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, οδεύουμε σε μια καθημερινότητα δύο ταχυτήτων, ούτως ώστε να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.
Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.
Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους.
«Η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει άλλα μέτρα, επιθυμεί να το ‘πάει’ πιο ήπια, υπό την προϋπόθεση να μειωθεί η διασπορά. Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown, γιατί το ζήτημα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» τόνισε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.
Δύσκολη εξίσωση η Εκκλησία
Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση παραμένει και η Εκκλησία. Η επόμενη Κυριακή θα είναι ένα crash test, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ελέγχου των rapid test των ανεμβολίαστων πιστών καθώς η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να βοηθήσει στους ελέγχους.
«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός.
Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.
«Είναι περίπου βέβαιο ότι στους κύκλους της εκκλησίας υπάρχουν ομάδες φανατικών αντιεμβολιαστών. Η παρουσία της αστυνομίας θα τους δώσει έναυσμα να προκαλέσουν προβλήματα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου