Δραματική είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, με το ελαιόλαδο που τείνει να γίνει το μοναδικό προϊόν, τουλάχιστον στη Μεσσηνία να δέχεται ένα καίριο πλήγμα. Παρά την πολύ καλή ποιότητα, η παραγωγή φέτος στο νομό αναμένεται μειωμένη κατά 30% περίπου, ενώ πολύ πιο άσχημη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μαυρολίσιο.
Μικρή η παραγωγή φέτος, αλλά θα πληρωθεί σίγουρα σε υψηλότερες από πέρσι τιμές. Τραγική η κατάσταση στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας από την ξηρασία.
Ξεκίνησε, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ελαιοποίηση των πρώτων ποσοτήτων μαυρολιάς στο νομό Μεσσηνίας και τα πρώτα άγουρα έλαια είναι πραγματικότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της σεζόν, η μικρή παραγωγή, αλλά και η προσδοκία των παραγωγών για υψηλότερες τιμές.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας: «τις προηγούμενες ημέρες μετά από πολύ καιρό ξηρασίας έριξε αρκετές, ποτιστικές βροχές στη δυτική Μεσσηνία, αλλά όχι σε όλες τις ζώνες με ελιές. Η βροχή σίγουρα έκανε καλό στα δέντρα. Όμως οι πρώτες ελαιοπεριεκτικότητες δεν ξεπερνούν το 10%, δηλαδή για ένα κιλό μαυρολίσιου ελαιολάδου απαιτούνται 10 κιλά καρπού ή και παραπάνω, ανάλογα με την περίσταση. Αν ακολουθήσει ηλιοφάνεια 10 με 15 ημέρες, τότε σίγουρα η εικόνα με τις ελαιοπεριεκτικότητες θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου