Pages

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πελοπόννησος: ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι γερασμένη περιφέρεια σε πανελλαδικό επίπεδο

 


Κάτω από 15% ο πληθυσμός 15- 29 ετών

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν τις επισκέψεις στους τόπους κατοικίας όσων δεν επέλεξαν την ηλεκτρονική μέθοδο της αυτοαπογραφής, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο συλλογής πληροφοριών με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση του πραγματικού πληθυσμού της χώρας.Για πρώτη φορά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ζητήσει στοιχεία για τους ενεργούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΑΦΜ και ΚΑΔ) ακόμη και για τις… καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νοικοκυριά που μπορεί να μην απογράφηκαν, αλλά τεκμαίρεται διά της κίνησης του μετρητή ρεύματος ότι τα σπίτια κατοικούνται. Στόχος της ΕΛΣΤΑΤ είναι να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας μέσα στον Απρίλιο.

Μειωμένος ο πληθυσμός
Η σημαντική μείωση του πληθυσμού συγκριτικά με την προηγούμενη απογραφή είναι δεδομένη. Το ζητούμενο είναι να φανεί ποια απόκλιση θα υπάρξει από την τελευταία εκτίμηση του πληθυσμού.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε εκτίμηση για 10.678.000 κατοίκους σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι ο πραγματικός πληθυσμός μπορεί να είναι ακόμη μικρότερος. Ανεξάρτητα πάντως από τον τελικό αριθμό, τα τεράστια δημογραφικά προβλήματα έχουν ήδη αποτυπωθεί και το μόνο που μένει είναι η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ποσοτικοποίησή τους.

Η αναλογία του πληθυσμού άνω των 65 ετών στο σύνολο του πληθυσμού θα φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ, ενώ το 2021 και λόγω των θανάτων από τον κορωνοϊό αναμένεται να σημειωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών σε ετήσια βάση, αλλά και το μεγαλύτερο «άνοιγμα» στην ψαλίδα των γεννήσεων με τους θανάτους.

Μικρό ποσοστό νέων
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά το μικρό ποσοστό των νέων στο «μίγμα» του συνολικού πληθυσμού, με την αναλογία να είναι σαφώς χειρότερη όχι μόνο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και συγκριτικά με τη γειτονική Τουρκία.

Γι’ αυτό και η οριστικοποίηση των ευρημάτων από την απογραφή, στις αρχές της άνοιξης, προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων όσον αφορά την ανάγκη στήριξης της νέας γενιάς συνολικά, αλλά και των νέων ζευγαριών ειδικότερα.

Οι απογραφές του πληθυσμού ποτέ δεν φτάνουν στον απόλυτο στόχο, δηλαδή να υπάρξει συμπλήρωση ερωτηματολογίου -είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω συνέντευξης- και από τον τελευταίο κάτοικο της χώρας. Οι ελλείψεις μπορεί να είναι αρκετά… εκατομμύρια και γι’ αυτό επιλέγεται η λύση των στατιστικών προσαρμογών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να πλησιάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την πραγματικότητα.

Στη φετινή απογραφή, λόγω και της ηλεκτρονικής διαδικασίας που επιλέχθηκε και στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, αναμένεται ότι η ανταπόκριση από τους κατοίκους της χώρας θα είναι η μεγαλύτερη συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες απογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου