Pages

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Γιατί ΛΈΜΕ όχι στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Βιολογικό τηε Κυπαρισσίας

 ΤΙ ΠΡΟΤΕ


ΙΝΕΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Η
 ΧΑΪΔΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τους λόγους, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, πρακτικούς, για τους οποίους η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό της Κυπαρισσίας είναι απαγορευτική, περιέγραψε το Σάββατο, στην έκτακτη για το θέμα αυτό συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας. Επιπλέον όμως κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις που πρέπει να αξιολογηθούν γιατί μπορούν να συμβάλουν στην εύρεση λύσης. Σημειώνεται ότι κάτοικοι της Κυπαρισσίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την αναζήτηση της δυνατότητας, από τη δημοτική αρχή, δημιουργίας του ΣΜΑ στον Βιολογικό Καθαρισμό της Κυπαρισσίας…
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου μεταξύ άλλων σημείωσε: “Ο βιολογικός της Κυπαρισσίας βρίσκεται στον περιοχή της Γιαννίτσαινας πλησίον και της περιοχής - οικισμού Ροντακίου Κυπαρισσίας. Αυτά που ακολουθούν είναι μερικά επιχειρήματα που βασίζονται σε υπαρκτά και αδιαμφισβήτητα προβλήματα που ουδείς μπορεί να διαψεύσει!
Ο χώρος του βιολογικού καλύπτεται από Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) με πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και δεσμευσεις Όπως έχω ξαναπεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλεί ένας τέτοιος ΣΜΑ, με την συμπίεση σύμμεικτων Απορριμμάτων, των διασταλαγμών, των οσμών, της σκόνης των Απορριμμάτων με ό,τι αυτά ευνόητα συνεπάγονται, είναι δεδομένος και τα αποτελέσματα του, τα έχουμε δει στους δήμους που έχουν από προηγούμενα έτη λειτουργήσει! Το επιτρέπουν λοιπόν οι αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι του Βιολογικού; Αν γίνει ΣΜΑ, στο μέλλον θα είναι εφικτό να ανανεωθεί η ΑΕΠΟ του βιολογικού;
Το οικόπεδο το βιολογικού και η πλευρά του, που υπάρχει η σκέψη να γίνει ΣΜΑ συνορεύει με οριοθετημενο ρέμα (ΦΕΚ Δ’ 702/ 25-8-2006 ) γεγονός που απαγορεύει τη δημιουργία ΣΜΑ σύμφωνα με τους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους για κατασκευή ΣΜΑ
Δεν υπαρχει δημόσιο - κοινόχρηστο οδικό δίκτυο. Οι δρόμοι που εξυπηρετούν έως σήμερα τη λειτουργία του βιολογικού, ο ένας από την πλευρά του Ροντακιου, ο οποίος καταλήγει και τελειώνει στο βιολογικό και ο αλλος από την πλευρά της Εθνικής οδού, που καταλήγει στον μέσον περίπου του προαναφερόμενου δρόμου, συνιστούν και μόνο δουλείες διόδου μεταξύ των ιδιοκτητών των ελαιοπεριβολων της περιοχης. Δηλαδη λόγω της καλης θελησης των ιδιοκτητών των παρακείμενων ελαιοπερίβολων γίνεται η διέλευση από και προς το βιολογικό. Και στην πράξη οι δυο δρόμοι που προσεγγίζουν το βιολογικό έχουν πλάτος μόλις δύο μέτρα, είναι χωμάτινοι με ανώμαλο έδαφος ανάμεσα σε ελαιοπερίβολα! Από την μια πλευρά λοιπόν, είναι στην πράξη παντελώς ακατάλληλοι οι οδοί αυτοί και από την άλλη, ακόμα και αν ήταν πρακτικά κατάλληλοι, είναι παράνομη η διέλευση από τους δρόμους αυτούς, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών των παρακείμενων ελαιοπεριβόλων, των απαιτούμενων press container όπως και όλων των απορριμματοφόρων που πολλαπλώς καθημερινά θα προσεγγίζουν το χώρο για να γίνεται η μεταφόρτωση των Απορριμμάτων!!!
Η απόσταση του Βιολογικού από το τελευταίο όριο του σχεδίου πόλεως Κυπαρισσίας είναι περί το ένα χιλιόμετρο και από τις μονοκατοικίες της περιοχής της Γιαννίτσαινας και του Ροντακίου περι τα 400 με 500 μέτρα.
Δεν υφίσταται κοινωνική αποδοχή και κοινωνική ανοχή για κατασκευή ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο. Και αναφέρω παράδειγμα το Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος ανακάλεσε απόφαση του το περασμένο Καλοκαίρι για κατασκευή ΣΜΑ στην περιοχή “Τρία Μοναστήρια” μετά από τις εύλογες διαμαρτυρίες πολιτών και δημοτικών συμβούλων.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη μεταξύ των ανακριβειών που αιωρούνται στους πολίτες, από το ετος 2015 έχουν συμβεί τα εξής: Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδιασμου της ολοκληρωμένης διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων και σε συμφωνία με αυτόν και τις ευρωπαϊκές οδηγίες δημιουργήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) λαμβάνοντας υπόψη την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ο ΠΕΣΔΑ εκπονήθηκε και υλοποιείται από τον οικείο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).Το έτος 2015 ζήτησε η περιφέρεια από τους Δήμους και τοπικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των Απορριμμάτων προκειμένου να κριθούν και να συνεισφέρουν τα τοπικά σχέδια στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και στη συνέχεια να ενταχθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο σε χρηματοδότηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με μια σειρά αποφάσεων, με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις κατάρτισε το από Μαϊου 2016 τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας της εταιρίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και εφαρμογές G.I.S με την επωνυμία: Σ.Δασακλης -Γ.Σιγαλος ΟΕ που εκπόνησε την μελέτη 250 σελίδων με δράσεις την διαλογή στη πηγή - ανακύκλωση, δημιουργίας μονάδων κομπόστ για τα οργανικά απόβλητα, πράσινων σημείων και πράσινων νησίδων και δυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με πιθανά σημεία την περιοχή του Βιολογικού Κυπαρισσίας και την περιοχή πρώην ΧΑΔΑ Φιλιατρών Στο σημείο αυτό για να μην προκαλείται σύγχυση αποσαφηνίζω ότι:
1) Αυτό ήταν σχέδιο δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης και όχι μελέτη δημιουργίας ΣΜΑ τα οποία για να γίνουν απαιτείται ειδική μελέτη για ΣΜΑ και 2) όταν εκπονήθηκε το σχέδιο αυτό δεν είχαν καθοριστεί από την περιφέρεια οι μονάδες κεντρικής διαχείρισης (Καλλιρρόης Μεσσηνίας, Παλαιόχουνη Αρκαδίας, και Σκάλα Λακωνίας) 3) Στη μελέτη του τοπικού σχεδίου που είχε πράγματι και αληθώς αποδεχθεί το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στις σελιδες 92 και 93 (και αυτο είναι αδιαμφισβήτητο, οτιδηποτε άλλο που ακούγεται και αιωρείται είναι αναληθές και παραπληροφόρηση) αναφέρεται ρητά ότι η δημιουργία ΣΜΑ στο Δήμο Τριφυλίας αποτελεί ένα πιθανό σενάριο διαχείρισης - διάθεσης για τα σύμμεικτα Απορρίμματα του Δήμου Τριφυλίας για δυο ΣΜΑ σε πιθανά!!!! σημεία που όμως θα επαναπροσδιοριστούν !!!!!!εφόσον οριστικοποιηθούν οι θέσεις των κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης!
Εν τελεί το τοπικό σχέδιο αυτό και συγκεκριμένα οι δυο αυτοί πιθανοί Σταθμοί στον Βιολογικό Κυπαρισσίας και στον πρώην ΧΑΔΑ Φιλιατρών απορρίφθηκαν !!!! από τον ΠΕΣΔΑ και ΦΟΔΣΑ και δεν !!! έχουν συμπεριληφθεί στον ΠΕΣΔΑ που έχει προβλέψει 14 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε άλλους Δήμους μεταξύ των οποίων και στην Πύλο, για τον οποίο εκφράζονται αμφιβολίες αν τελικά υπάρχει πρόθεση από τη νυν δημοτική αρχή της Πύλου να υλοποιηθεί ή αν καλύπτονται άλλες σκοπιμότητες από τη μη υλοποίηση του.
3)Στην σελίδα 102 του αναφερόμενου τοπικού σχεδίου αναφέρεται ρητά ότι η εγκατάσταση ενός ΣΜΑ είναι αποδοτική όταν η απόσταση του χώρου διάθεσης είναι μεγαλύτερη των 30 χλμ και η ημερήσια ποσότητα των Απορριμμάτων ξεπερνά τους 20 τονους.
Συμπερασματικά λοιπόν, μετά την απόρριψη του τοπικού σχεδίου αυτού από το ΠΕΣΔΑ το οποιο έχει ολοκληρωθεί από το ετος 2017 και χρηματοδοτείται σήμερα, στο οποίο επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά δεν συμπεριλαμβάνεται κανενας ΣΜΑ στην Τριφυλία, δεν υπάρχει καμία δέσμευση, δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον, χρηματοδότηση στο δήμο μας για κάτι τέτοιο και είτε θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση αν υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, είτε να επιβαρυνθεί από δικά του χρήματα ο Δημος, το οποίο προσωπικά θεωρώ αδιανόητο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ κ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
1)Αυτό που οφείλουμε τελικά να εξετάσουμε είναι, ΑΝ τελικά χρειάζεται να γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τριφυλία!
Να εκμεταλλευτούμε το προαναφερόμενο τοπικό σχέδιο της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ διαχείρισης Απορριμμάτων, που έχει πληρωθεί από το Δήμο το ετος 2016, Αφού βεβαίως το αναπροσαρμόσουμε στα σημερινά δεδομένα, συνθήκες και αναγκες, να βάλουμε σε εφαρμογή την ανακύκλωση, την διαλογή των Απορριμμάτων στην πηγή με τους μπλε και καφέ κάδους, να δημιουργήσουμε μονάδα κομπόστ για τη μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα, που είναι φιλικές και στο περιβάλλον, ακόμα και μονάδα ΚΔΑΥ, και αφού λάβουμε υπόψη μας και αυτούς τους τρόπους διαχείρισης, άμεσα λοιπόν θα πρέπει και προτείνουμε, να εκπονηθούν οικονομοτεχνικες και περιβαλλοντικές μελέτες, να εξετάσουμε αν από άποψη δαπάνης και ποιότητας όσον αφορά το περιβάλλον, αξιζει να υποβληθούμε σε δημιουργία ΣΜΑ.
Με δεδομένο ότι οι πέντε από τις έξι δημοτικές μας ενότητες, Φιλιατρά, Κυπαρίσσια, Αετός, Αυλώνα, Τριπύλη, είναι πολύ κοντά στην Καλλιρρόη θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση απευθείας μεταφοράς των Απορριμμάτων στην Κεντρική Μονάδα της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη. Και των Απορριμμάτων Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων στο ΣΜΑ του ΠΕΣΔΑ στην Πύλο, καθώς η απόσταση είναι μόλις 18 χλμ Άλλωστε τόσα χρόνια μετά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, μεγάλες αποστάσεις της τάξεως των 40 και πλέον χιλιομέτρων δεν διέρχονταν καθημερινά τα απορριμματοφόρα μέχρι την περιοχή του Αλιμακιου;;;;;; μέσα από ένα κατεστραμμένο, ανηφορικό με μεγάλη κλίση και ανώμαλο οδικό δίκτυο που προκαλούσε επιπλέον και σχεδόν καθημερινά βλάβες και φθορές στα απορριμματοφόρα !!!! Κόστιζε νομίζετε λιγότερο στο Δήμο;
2)Εναλλακτικά, αν καταλήξουμε ότι χρειάζεται να γίνει ΣΜΑ για το λόγο ότι δν δύναται να εξυπηρετηθούμε από τον ΣΜΑ της Πύλου και είναι ασύμφορη η απευθείας μεταφορα στην Καλλιρρόη της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων που είναι πιο απομακρυσμένες Γεωγραφικά από την Καλλιρρόη, τότε πια, θα πρέπει να μπούμε σε διαβούλευση για το που πρέπει να γίνει και συμφέρει όλο το δήμο, ποσοτικά, από άποψη δαπάνης και λειτουργικού κόστους και ποιοτικά από άποψη περιβαλλοντος κατοπιν αντίστοιχων επιστημονικών μελετών και συμβουλών σε συνεργασία και με τη διεύθυνση δασών προκειμένου να μας διαθέσουν χώρο οπως έχει γίνει και σε άλλους Δήμους.
3)Αν και εφόσον καταλήξουμε και σε αυτό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να οδηγηθούμε σε ΣΜΑ κλειστού τύπου και μόνο, καθώς μόνο ένας τέτοιος σταθμός διασφαλίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της περιοχής που θα γίνει, καθώς απαιτεί κτιριακή κλειστή εγκατάσταση μου μόνο μέσα σε αυτή θα γίνεται η μεταφόρτωση και απαιτούνται δε ειδικά φίλτρα απόσμησης του αέρα που θα βγαίνει καθαρός πλέον προς το περιβάλλον Οτιδήποτε άλλο κατασκευάζεται, εκτός περικλειστης κτιριακής εγκατάστασης τότε μιλάμε για ανοιχτού τύπου ΣΜΑ και μόνο, και τέτοιου τύπου μας παρουσιάστηκε με βίντεο από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση! και όχι κλειστού τύπου! Όπου δε, έχει γίνει, έχει αποδειχτεί ότι είναι μια προχειρότητα, μια τσαπατσουλιά που έχει προκαλέσει επιπτώσεις και υποβάθμιση στο περιβάλλον και το ακολουθούν, δικαίως βέβαια, καταγγελίες πολιτών που βλάπτονται, σφράγιση από δικαστικές αρχές με πλείστα άλλα προβλήματα ! (πχ Δήμο Αμαρουσίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου