Pages

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, σε μια σεμνή τελετή, παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας, βουλευτών, τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το Μουσείο έχει ως όραμα την καταγραφή και διατήρηση των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας. 

Αποσκοπεί, αυτά τα υλικά και άυλα αγαθά να περάσουν στις επόμενες γενεές, ως ένα υποδειγματικό μοντέλο ιστορικής αναδρομής, κατανόησης και βιώσιμης μετάβασης από την παράδοση στην εξέλιξη. Η λειτουργία του μουσείου γίνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και μετά το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας του δήμου, του Νομικού Προσώπου, του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. 

Το κτήριο αποτελεί το βόρειο και νεότερο τμήμα του συγκροτήματος του οθωμανικού τεμένους (Α’ οθωμανική περίοδος 1460-1685) που διατηρείται σε ερειπιώδη κατάσταση. Στο τέλος του 19ου αι. στέγαζε το επαρχείο Κυπαρισσίας. Εκεί έζησε για έναν περίπου χρόνο (1881-1882) ο ποιητής Κωστής Παλαμάς ως φοιτητής, κοντά στον αδελφό του έπαρχο Τριφυλίας Χρηστάκη Παλαμά (1849-1925). Το ισόγειο του μουσείου φιλοξενεί την έκθεση «Οι σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης». Το ψηφιακό εκθεσιακό υλικό και την άδεια χρήσης του παραχώρησε στο Δήμο Τριφυλίας το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο. 
Στον πρώτο όροφο εκτίθενται φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στα οποία αποτυπώνονται πράξεις και γεγονότα της Τριφυλίας της περιόδου 1837 – 1946, καθώς και γκραβούρες, χάρτες και φωτογραφίες εποχής από ιδιωτικές συλλογές. Τα ΦΕΚ ιστορικής διαδρομής της Τριφυλίας αποκτήθηκαν από το Δήμο Τριφυλίας το 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου