Pages

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΩ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΚΚΑΒΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ



 Σε εξέλιξη παραμένει λόγω των ισχυρών ανέμων μέχρι αργά απόψε το βράδυ η μεγάλη  πυρκαγιά που εντοπίζεται σε δασική έκταση στο Άνω Καλό Νερό.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ελαιοκαλλιέργειες, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από το Κάκκαβα σύμφωνα με τους κατοίκους όπως και η φωτό από αναγνώστες μας. Στην περιοχή επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών από περιοχές της Μεσσηνίας. 

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟ...ΠΑΣΧΑ

 


Δύσκολο καταγράφεται το αποτύπωνα στη τοπική οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τον εμπορικό κόσμο τόσο της Κυπαρισσίας όσο και της Τριφυλίας γενικότερα, εξαιτίας της ακρίβειας σε συνδυασμό με την ενεργειακή πλέον κρίση αλλά και τις πολεμικές συρράξεις. Το αποτύπωμα στην αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες οι οποίοι τονίζουν ότι πλέον έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και ότι έχει τεθεί εδώ και καιρό η κόκκινη γραμμή για την επιβίωση των οικογενειών τους και των καταστημάτων τους.

Ο εμπορικός κόσμος επισημαίνει ωστόσο ότι η κρατική παρουσία για την στήριξητων μικρομεσαίων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, ωστόσο το κράτος είναι απών όπως διαπιστώνουν. Οι φόβοι για λουκέτα έχουν επιβεβαιωθεί και από την ομοσπονδία εμπόρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ενώ σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Κυπαρισσίας επικρατεί ΠΑΓΩΜΑΡΑ. 

Αιτία της υποτονικής κατάστασης που παρουσιάζεται στην αγορά είναι τόσο η χαμένη περίοδο των εορτών, οι χαμηλές προσδοκίες των χειμερινών εκπτώσεων καθώς όλοι τώρα ελπίζουν στην επερχόμενη πασχαλινή περίοδο για να περισώσουν ότι μπορούν. Το καμπανάκι κινδύνου ωστόσο έχει ηχήσει νωρίς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εμποροϋπάλληλος οι οποίοι θα χάσουν την εργασία τους σε περίπτωση που βάλουν λουκέτα τα καταστήματα.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/FfPEdZ8j5SM

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥΓΚΑ..ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ

 


Στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, ένα από τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που πέρασε από 40 κύματα μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, του Υφυπουργού αρμόδιου για τις Υποδομές Γ. Καραγιάννη, αλλά και εκπροσώπων της Ολυμπίας Οδού πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών στον πιο επικίνδυνο και αιματοβαμμένο δρόμο της χώρας, στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας.

Ωστόσο παρότι περίμεναν όλοι έστω και μια κουβέντα για το τι θα γίνει με το τμήμα που έχει μείνει απέξω και κανείς δεν… μιλά έως σήμερα παρότι αποτελεί μέρος της ολοκλήρωσης του άξονα – ο λόγος για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα- δεν υπήρξε από κανέναν! Όλα αυτά παρουσία και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. 

Καραμανλής: Στα τέλη του 2025 η σύνεση του Πύργου με την Αρχαία Ολυμπία

«Ο νέος αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος» αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι δίνουμε λύσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολλών». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά την έναρξη των εργασιών του έργου στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας, από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. «Ο νέος αυτοκινητόδρομος σημαίνει ασφάλεια στον δρόμο, νέες θέσεις εργασίας, ποιότητα ζωής και καλύτερης καθημερινότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ εξήγγειλε την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης του Πύργου με την Αρχαία Ολυμπία

Ο υπουργός τόνισε ότι «σώσαμε ένα έργο που δεν ξέραμε όχι το πότε θα γίνει, αλλά αν θα γίνει», κάνοντας λόγο για μία «χαμένη πενταετία», εξαιτίας των καθυστερήσεων, του έργου από την προηγούμενης κυβέρνησης, λόγω των οκτώ κατατμήσεων.

«Χωρίς την παρέμβαση του πρωθυπουργού δε θα ήμασταν εδώ να βλέπουμε το έργο να ξεκινάει», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις προς την ΕΕ για το ξεμπλοκάρισμα και την επιτάχυνση του έργου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν προς την ΕΕ για την επέκταση της χρηματοδότησης πέρα από το 2023, αλλά και στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων του δημοσίου με την ανάθεση στην Ολυμπία Οδό.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραμανλής το κομμάτι Κάτω Αχαγιά – Πύργος αναμένεται να είναι έτοιμο περί το 2024, ενώ το υπόλοιπο, θα παραδοθεί μετά από 6 μήνες.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ εκτάκτως πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δ. Τριφυλίας προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το πιο κάτω θέμα: Δόθηκε τελικά η Παράταση (3η ) των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα που έχει προσληφθεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών πρόσκαιρων αναγκών και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση του Κορωναιού COVID-19 Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εκτάκτως καθώς στις 31-03-2022 λήγει η προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί για τις εν λόγω συμβάσεις.

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών έπνιξε την πόλη



Καπνοί φωτιάς στην παράνομη χωματερή του δήμου Τριφυλίας δίπλα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών έχουν «πνίξει» εδώ και ώρα την ευρύτερη περιοχή και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ακόμα και μέσα στο Σχολείο, όπως και σε σπίτια, δύσκολα μπορεί να αναπνεύσει κανείς. Αντιλαμβάνεστε δε την τραγικότητα της κατάστασης στο Ειδικό Σχολείο και τους κινδύνους α
πό τους καπνούς της φωτιάς στην παράνομη χωματερή του δήμου Τριφυλίας σύμφωνα με το Θάρρος. 
Παρά το γεγονός πως το θέμα της παράνομης χωματερής έχει τεθεί αλλεπάλληλες φορές στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και έχει φτάσει, εδώ και μήνες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και το Α.Τ. Τριφυλίας με αναφορές και καταγγελίες από τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” καθώς και παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας συνεχίζει να υφίσταται η παράνομη χωματερή και σήμερα μάλιστα το κάθε λογής σκουπιδαριό που υπάρχει στο σημείο να καίγεται με συνέπεια οι καπνοί και η δυσοσμία να «πνίγουν» τη γύρω περιοχή και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών…

ΠΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η εκρηκτικη άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες των έργων και στα υλικά απειλεί με “πάγωμα” εκατοντάδες κρίσιμα έργα Δήμων στη χώρα, ωστόσο από την κυβέρνηση δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος, σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη…
Η ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής: “Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Η τιμή για παράδειγμα του οικοδομικού σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100% ενώ της ασφάλτου κατά 200%. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, παρουσίασε τον Ιανουάριο 2022 αύξηση 7,3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2021. Σε συνδυασμό με τα κόστη των μεταφορών και την ενέργειας τα οποία έχουν εκτοξευτεί, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα για τα έργα υποδομών.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους. Η υποβολή των οικονομικών προσφορών είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν την έκρηξη των τιμών και δεν είχαν υπολογιστεί οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες δημόσια έργα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή να έχουν σταματήσει. Πολλά από αυτά αφορούν κρίσιμα έργα υποδομών όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και προβαίνουν σε «πάγωμα» των συμβάσεων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.
Στην ερώτηση (...) που είχαμε καταθέσει σχετικά με τις εκρήξεις τιμών στον κατασκευαστικό κλάδο, το Υπουργείο Υποδομών δήλωσε αναρμοδιότητ
α και το Υπουργείο Ανάπτυξης μας ενημέρωσε μόνο για τις ενέργειες της Επιτροπή

ΓΙΑΤΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 


Tου Γιάννη Μαγκριώτη

Μετά τους τρελούς λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ακολούθησαν οι τρελές τιμές στα καύσιμα. Η κυβέρνηση, μπορεί να λέει ότι είναι εισαγόμενη η ακρίβεια και σε μεγάλο βαθμό είναι, όμως πως δικαιολογείται και πάλι, όπως στην πανδημία, όπου έχουμε τα χειρότερα αποτελέσματα, από όλες τις χώρες της ΕΕ, της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, να έχουμε τις υψηλότερες τιμές και στα καύσιμα;. Σίγουρα ένας βασικός λόγος είναι ο υψηλότερος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο υψηλότερος ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος φορολογεί την κατανάλωση, με τον έμμεσο αυτό τρόπο, πολύ περισσότερο από χώρες που έχουν πολύ πιο υψηλά εισοδήματα. Όμως, τι συμβαίνει, όταν, κάποιος έκτακτος λόγος, όπως την περίοδο που διανύουμε, που οι έκτακτοι λόγοι είναι πολλοί, εκτινάσσουν πολύ πάνω από το συνηθισμένο τις τιμές;
Τότε, εκτός από την αλυσίδα του ιδιωτικού τομέα, που αυξάνει την κερδοφορία του, με την αρχή της αλυσίδας, να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη, αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας τους, κάτι που οι κυβερνήσεις, είτε δεν θέλουν είτε αδυνατούν να ελέγξουν, κερδοσκοπεί και το δημόσιο, δηλαδή η κυβέρνηση, κερδοσκοπεί εις βάρος της οικονομίας, της παραγωγής και περισσότερο εις βάρος των καταναλωτών, δηλαδή της πλειοψηφίας των πολιτών. Η χώρα μας, δεν φημίζεται για τους επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνω την κυβερνητική βούληση, για να περιορίσει την ιδιωτική κερδοσκοπία.
Δυστυχώς όμως, σε μερικές περιπτώσεις, λόγω των υψηλών έμμεσων φόρων στα καύσιμα, η κερδοσκοπία του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης, είναι πολύ μεγάλη.
Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, αν και έχουν χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης από την χώρα μας, τους κατέβασαν και άλλο, για να βοηθήσουν την παραγωγική οικονομία τους και φυσικά την πλειοψηφία των καταναλωτών, μειώνοντας και τα κρατικά έσοδα. Η δική μας κυβέρνηση, θεωρεί αυτή την επιλογή υπονόμευση της δημοσιονομικής σταθερότητας και ακραίο λαϊκισμό.
Έχει όμως βάση, αυτό που λέει; Όχι φυσικά.
Ο ΕΦΚ στην βενζίνη, την απλή αμόλυβδη, στην χώρα μας, έχει 700 ευρώ/χιλιόλιτρο, ο ελάχιστος συντελεστής σε ΕΕ είναι 359 ευρώ/χιλιόλιτρο. Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων 410 ευρώ/χιλιόλιτρο στην Ελλάδα, 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ο ελάχιστος συντελεστής στην ΕΕ.
Στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση, για την ανακούφιση του παραγωγικού κόσμου και των νοικοκυριών, είπε ότι:
Θα επιδοτήσει 60 λίτρα τον μήνα, για τρείς μήνες, για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, δηλαδή, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για 3.οοο.οοο περίπου νοικοκυριά και για ένα αυτοκίνητο
Η επιδότηση θα είναι 22 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων και 15 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης(diesel).
Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση το υπολογίζει περίπου στα 130.000.000 ευρώ.
Αν τώρα κάνουμε μερικές απλές αριθμητικές πράξεις, θα βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη για την κοινωνία και πολύ ευχάριστη, για την κυβέρνηση.
Με μέση τιμή το λίτρο η απλή αμόλυβδη, όπως αναφέρεται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, τις τελευταίες ημέρες, 2,1 ευρώ, για 60 λίτρα ο καταναλωτής, θα πληρώσει 126 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο με μέση τιμή στο 1,5 περίπου για τα 60 λίτρα πλήρωνε 90 ευρώ, δηλαδή 36 ευρώ περισσότερα σήμερα. Η ανακούφιση της κυβέρνησης είναι 22 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 13,2 ευρώ στα 60 λίτρα. Επειδή όμως η μέση κατανάλωση ενός μέσου κυβισμού αυτοκίνητου, κατ’ ελάχιστο είναι 120 λίτρα τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει ο καταναλωτής, το ελάχιστο 58,8 ευρώ, περισσότερα τον μήνα.
Να δούμε τώρα, πόσα περισσότερα ευρώ εισπράττει το κράτος σήμερα από ότι τον Σεπτέμβριο : Τον Σεπτέμβριο το κράτος στα 60 λίτρα έπαιρνε 54 ευρώ. Σήμερα για τα ίδια λίτρα εισπράττει 75,6 ευρώ. Και επειδή θα βάλουμε δύο φορές το μήνα από 60 λίτρα περίπου, το κράτος θα εισπράξει 151,2, τουλάχιστον τον μήνα από το κάθε αυτοκίνητο.
Και επειδή, όπως είπε η κυβέρνηση, αυτό θα ισχύσει, για περίπου 3.000.000 νοικοκυριά και για το ένα αυτοκίνητο της οικογένειας, το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει το κράτος είναι 529.200.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα 3.000.000 αυτοκίνητα, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τα οποία δεν θα έχουν καμία επιδότηση. Εάν και αυτά, θα έχουν την ίδια περίπου κατανάλωση, τότε το κράτος θα εισπράξει περίπου 648.000.000 ευρώ περισσότερα από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή συνολικά 1.177.200.000. περισσότερα.
Το συνολικό ποσό που θα δώσει η κυβέρνηση, όπως το ανακοίνωσε, είναι 130.000.000 ευρώ, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου θα μείνουν στα κρατικά ταμεία 1.047.200.000 ευρώ περισσότερα.
Τα ποσά φυσικά δεν μπορεί να είναι ακριβή, γιατί δεν ξέρουμε πόσο διάστημα η μεσοσταθμική τιμή θα είναι στα 2,1 ευρώ το λίτρο, το τρίμηνο μπορεί να ανέβει, μπορεί και να κατέβει, μπορεί και να κρατήσει περισσότερο από τρείς μήνες η τιμή, πάνω από την βάση του 1,5 ευρώ το λίτρο, που πήραμε την μέση τιμή του Σεπτέμβρη, όπως μπορεί η γενικευμένη ακρίβεια, να οδηγήσει σε περιορισμό ή και ακινητοποίηση, πολλών αυτοκινήτων. Όμως σε κάθε περίπτωση σε αυτήν την κλίμακα θα είναι περίπου τα ποσά.
Το ίδιο και χειρότερα είναι τα πράγματα με το πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά τα ίδια αναλογικά ισχύουν με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Τώρα είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί περιχαρής η κυβέρνηση ανακοίνωσε υπέρβαση εσόδων του δημοσίου κατά 538.000.000 ευρώ, από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ λόγω παράτασης της πανδημίας, μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω πανδημίας και ακρίβεια, αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, έπρεπε να έχουμε λογικά έσοδα, κάτω των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Όσο πιο μεγάλη είναι η ακρίβεια και όσο πιο υψηλός είναι ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερα εισπράττει το δημόσιο, από τους πολίτες. Βέβαια, μέχρι ένα όριο, γιατί, από ένα σημείο και μετά, αρχίζει η κατάρρευση, εάν μάλιστα υπολογίσουμε και την αύξηση των επιτοκίων που μοιραία θα φέρει ο υψηλός πληθωρισμός, τότε θα βρεθούμε κοντά στο 2008.  ethnos.gr

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


 Η πιθανότητα να εμφανιστούν σοβαρές προσβολές αυξάνεται με την παραμονή προσβεβλημένων κλαδιών και των μη παραγωγικών εξασθενημένων δέντρων

Τα ξυλοφάγα έντομα, όπως οι σκολύτες, ανάλογα με την ένταση της προσβολής προκαλούν ξήρανση των λεπτών κλαδιών ελιάς ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου.
Οι σκολύτες είναι σκαθάρια πολύ μικρού μεγέθους (2-4 χλστ.). Προσβάλουν κατά κανόνα εξασθενημένους κλάδους ή εξασθενημένα ελαιόδεντρα προκαλώντας νέκρωση του φλοιού με τον σχηματισμό στο εσωτερικό του πολλαπλών στοών από τις προνύμφες και τα ακμαία.
Οι μεγάλοι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται απότομα, αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.
Αυτή την περίοδο τα έντομα βρίσκονται μέσα στα προσβεβλημένα ξερά κλαδιά. Χαρακτηριστικό της προσβολής είναι η εμφάνιση πολλών μικρών οπών εξόδου των ακμαίων πάνω στην επιφάνεια των κλαδιών.
Η πιθανότητα να εμφανιστούν σοβαρές προσβολές αυξάνεται με την παραμονή αυτών των προσβεβλημένων κλαδιών στα δέντρα όπως και των μη παραγωγικών εξασθενημένων δέντρων μέσα στον ελαιώνα.
Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματικότερη όταν εφαρμόζεται σε σχετικά μεγάλη έκταση:
  • Προσβεβλημένοι κλάδοι, ξηροί ή ημίξηροι να απομακρύνονται και να καίγονται το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου, πριν την έξοδο των ακμαίων την άνοιξη. Τα υπολείμματα του κλαδέματος πρέπει επίσης να απομακρύνονται νωρίς από τους ελαιώνες.
  • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα, ισορροπημένη άρδευση και λίπανση.
  • Προσβεβλημένα κλαδιά που μεταφέρονται και αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη διασπείρουν τα έντομα δημιουργώντας νέες εστίες μολύνσεων.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ


Ο Δήμος Τριφυλίας και η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Τουρισμό στη Μεσσηνία στη μετά–covid 19 εποχή – Γαστρονομικός Τουρισμός στην περιοχή μας» Ημέρα: Σάββατο, 9 Απριλίου 2022 Ώρα: 5.00 μ.μ., Αίθουσα Εκδηλώσεων Αλέκος Παπαδόπουλος του Δήμου Τριφυλίας
 Χαιρετισμοί: Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτικοί παράγοντες, Τοπικοί φορείς Συντονίστρια: Μαρία Τομαρά, Δημοσιογράφος. 
 Ο μ ι λ η τ έ ς: Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Πελοποννήσου: «Η Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Σοφία Σωτηρίου, MSc, Σύμβουλος Πολιτικής για την Πράσινη Ανάπτυξη, τον Βιώσιμο Τουρισμό και την Ενεργειακή Μετάβαση, με θέμα: «Στρατηγική της Ευρώπης για την Πράσινη ανάπτυξη & τον Βιώσιμο Τουρισμό – Χρηματοδοτικά εργαλεία στον τουριστικό τομέα». Βασίλης Τριγκιλίδας, Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπος Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα «Στρατηγικές Τουριστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου». Στέλιος Μάντζαρης, MSc (destination Management.co)-Μέλος ΞΕΕ & Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου με θέμα: «Ανάδειξη προορισμού καθώς και θεματικών μορφών του Τουρισμού». Χάρης Μπρουσαλιάν, Business Development & Marketing Director για την Best Western στην Ελλάδα (διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα) με θέμα: «Ταξιδιωτικά trends για την Ελλάδα και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες». Διονύσης Παπαδάτος, ΜΒΑ, Συντονιστής Δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλο με θέμα: «Μεσσηνιακή Διατροφή-Χτίζοντας το γαστρονομικό branding της Μεσσηνίας». Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, Dr. Καθηγητής Marketing Σχολής «Le Monde», Συγγραφέας και Συνεργάτης της Hoteltraining με θέμα: «10 Πρακτικές Μάρκετινγκ για Μικρά Ξενοδοχεία».

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ


 Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μάρτη στο Εργατικό κέντρο Κυπαρισσίας και συμμετείχαν:

Επιτροπή Οικοδόμων Κυπαρισσίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας

Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κυπαρισσίας

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας ,μέλος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

αποφασίστηκε κοινή απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη, στο Εργατικό Κυπαρισσίας ώρα 11,0 το πρωί.

Ζούμε καθημερινά την ακρίβεια στο ρεύμα στο πετρέλαιο στη βενζίνη στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης Τα προβλήματά μας θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Με τον αγώνα μας να υποχρεώσουμε την όποια κυβέρνηση σε μέτρα υπεράσπισης του εργατικού λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια .

Μόνη λύση είναι η συλλογική, αγωνιστική και οργανωμένη διεκδίκηση.

Για να μπορέσουμε να αντέξουμε το κύμα της ακρίβειας διεκδικούμε :

  • Γενναία Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια .
  • Καμία διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες ,που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς .
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης , Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Για τους οικοδόμους κατώτερο μεροκάματο 50 ευρω-Την επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες –όχι στο κλέψιμο των ενσήμων.
  • Επαναφορά του 13 και 14 ου μισθού. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερο μισθό στα 825 ευρω .
  • Μέτρα προστασίας των συνταξιούχων .Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης . Αυξήσεις στις συντάξεις .
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρω σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
  • Κυριακή αργία.—–Πληρωμή υπερωριών.
  • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας με 7ωρο ,5ημερο,35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία στην πρόνοια στην εκπαίδευση ,στην Τοπική Διοίκηση και στους Τομείς πολιτικής προστασίας .
  • Να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με κάλυψη όλων των ειδικοτήτων και επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Τριφυλίας.
  • Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει ειδικό τιμολόγιο για τις ανάγκες της ενέργειας ,του δημοτικού φωτισμού ,για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ και του βιολογικού, ώστε να μην μετακυληθεί στους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων το αυξημένο κόστος.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε ύδρευση -αποχέτευση
  • Να σταματήσουν οι εκπτώσεις δημοτικών τελών στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες .
  • Να κατοχυρωθεί κοινωνικό τιμολόγιο με συμβολική τιμή για τα νοικοκυριά που είναι στα ΚΕΑ και στους μακροχρόνια άνεργους .
  • Καμία διακοπή νερού σε κανένα σπίτι.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών –διαμόρφωση σύγχρονων δικτύων άρδευσης.
  • Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο των μονοπωλιακών ομίλων πάνω από την Ουκρανία ή αλλού με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ,σε χώρες που συνορεύουν με αυτή ,ούτε σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές
  • Κανένας στρατευμένος αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων .
  • Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων .

Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους ,στα σωματεία υπαλλήλων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ,στους αγροτικούς συλλόγους της Τριφυλίας ,στους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων ,στη νεολαία ,να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Τίποτα δεν χαρίζεται ,όλα κατακτιόνται.

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας ,στην Κυπαρισσία ,στις 6 Απρίλη ημέρα πανελλαδικής απεργίας και κινητοποίησης ,ώρα 11,0 π.μ

Επιτροπή Οικοδόμων Κυπαρισσίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας

Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κυπαρισσίας

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας ,μέλος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

ΣΥΛΛΗΨΗ 53ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ 47ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΜΟΤΟΥΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΚΕ


Συνελήφθη το τελευταίο 24ωρο στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τον Τελωνειακό Κώδικα.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αγία Κυριακή, όπου εντός αποθήκης βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:

ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -77,5- γραμμαρίων,
-26- συσκευασίες καπνού, συνολικού βάρους -1.300- γραμμαρίων, οι οποίες δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης,
ζυγαριά ακριβείας και
-136- σπόροι κάνναβης.




ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Συνελήφθη, χθες (28.3.2022) το βράδυ, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) Μεσσηνίας, 41χρονος ημεδαπός, γιατί κατελήφθη να οδηγεί δίκυκλη μοτοσυκλέτα, την οποία είχε αφαιρέσει λίγο νωρίτερα από ημεδαπό. Ανωτέρω μοτοσυκλέτα κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη της. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ Μ.Ε.Σ.Κ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΦΛΟΓΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 


Η δράση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 – 26 Μαρτίου στα γραφεία του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας. Αντικείμενα και μικροέπιπλα αναπαλαιωμένα καθώς και διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, όλα αμιγώς αφιλοκερδείς δωρεές για τους σκοπούς του bazaar, γέμισαν το χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά τονίζει ότιΤο Το παζάρι αυτό είναι μία μικρή προσφορά στο μεγάλο έργο που επιτελεί η «ΦΛΟΓΑ» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι δύο ξενώνες που διατηρεί – πρόσφατα απέκτησε και τρίτο στον Χολαργό – προσφέρουν φιλοξενία και ψυχολογική υποστήριξη, όχι μόνο στα πάσχοντα παιδιά ανά την Ελλάδα , αλλά και τους γονείς τους. Η «ΦΛΟΓΑ» γίνεται μία τεράστια αγκαλιά για όλους αυτούς , όταν φθάνουν τρομαγμένοι με τις αναστατωμένες ζωές τους στον ξενώνα της, κουβαλώντας επάνω τους αποσκευές φόβου και νιώθοντας τα ροκανίσματα του καρκίνου στο σβέρκο τους. 

Το επιστημονικό επιτελείο της , που είναι προπονητής και ρυθμιστής υπομονής και ελπίδας, συντελεί στο να βάζει φωτιά στην απόγνωσή τους και να βγαίνουν μέσα από αυτήν άκαυτοι. Ευχαριστούμε όλους του χορηγούς του παζαριού και βεβαίως τους Τριφύλιους που στήριξαν τον Μ.Ε.Σ.Κ. στην προσπάθειά του αυτή με το παζάρι για την ΦΛΟΓΑ.
Η Φλόγα καίει και θα καίει όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη και όσο έχουμε κοντά μας όλους εσάς..

Ο Χρήστος Σίνης εκπρόσωπος της «Φλόγας» στη Μεσσηνία σηνειώνει: Θα ήθελα προσωπικά και από μέρους της ΦΛΟΓΑΣ να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), την πρόεδρό του κα Τουρκολιά Διονυσία, τα μέλη του συλλόγου και τους φίλους του που ακούραστα επί πολλούς μήνες εργάστηκαν ανιδιοτελώς για να δημιουργήσουν πανέμορφα αντικείμενα, να οργανώσουν και να διεκπεραιώσουν το πρόσφατο φετινό φιλανθρωπικό Bazaar 25 & 26 Μάρτη, τα έσοδα του οποίου εξ ολοκλήρου ενισχύουν τους σκοπούς της ΦΛΟΓΑΣ.
Επίσης οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς του Bazaar, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα στους συμπολίτες μας που το στήριξαν και μας τίμησαν με την παρουσία και την προσφορά τους.
Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ» ιδρύθηκε το 1982 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος. Η Φλόγα είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Φέτος η ΦΛΟΓΑ συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς προσφοράς σε όλη την Ελλάδα. 40 χρόνια «αγάπης δίχως όρους».

Φυσικό αέριο: Επανεκκίνηση ερευνών στο Ιόνιο και ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

 


Σε αναθεώρηση της στρατηγικής της, ως προς την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα προχωρά η κυβέρνηση, όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η επιβεβαίωση ήρθε από τα χείλη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που προανήγγειλε ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση στρέφεται πλέον στην επανεκκίνηση των ερευνών, μόνο για κοιτάσματα φυσικού αερίου με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης, λόγω των διεθνών εξελίξεων και της πίεσης για απεξάρτηση από τα ρωσικά δίκτυα, με τα σχέδια να μπαίνουν σε φάση αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με πηγές της «Π», επενδυτές που έχουν αναλάβει τις θαλάσσιες και χερσαίες μισθώσεις, αντιμετωπίζουν θετικά την δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, αλλά, περιμένουν να δουν συγκεκριμένες πράξεις, γιατί το πρόγραμμα είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.

Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, οι χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία) έχουν επιστραφεί στην ΕΔΕΥ, με εξαίρεση τα Ιωάννινα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.

Ετσι, στις λίγες ενεργές θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου, παραμένουν σήμερα μόνο οι ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean, και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, που συνεργάζονται με τα ΕΛΠΕ, έχουν αποτραβηχτεί, αναμένοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας τι θα αποφασίσει για την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ερευνών.

Ο χάρτης των ενεργών παραχωρήσεων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η πρόσκληση των ίδιων εταιρειών να επιστρέψουν στη Δυτική Ελλάδα θα ήταν ένα δύσκολο και αβέβαιο εγχείρημα. Ετσι, το βασικό σενάριο θέλει την είσοδο νέων πετρελαϊκών ομίλων σε υφιστάμενες παραχωρήσεις ή και σύναψη καινούργιων συμμαχιών, μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη μισθωμένα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στα θαλάσσια μπλοκ «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος», στα οποία μισθωτής είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου, προκειμένου να μοιράσει το κόστος των διαδικασιών της έρευνας, αλλά και να έχει έναν εταίρο με εμπειρία στις γεωτρήσεις που θα απαιτηθούν μελλοντικά.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Η Energean, ξαναδιαβάζει τα δεδομένα από τις τρεις παραχωρήσεις της και αναπτύσσει κινητικότητα. Σε ό,τι αφορά το «Κατάκολο» οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα φυσικού αερίου 1 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Ωστόσο, εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην παραγωγή.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Στα Ιωάννινα, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την ΕΔΕΥ εξάμηνη παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα, για να εξετάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαθύτερους στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο χειμώνα σε σεισμικές έρευνες στο λεγόμενο «block 2» στο Ιόνιο Πέλαγος, που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας.

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών ομίλων τονίζουν ότι, οι προθέσεις για επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών, είναι καλές, όμως, χρειάζονται αποφάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην διαχείριση των παραχωρήσεων από το Δημόσιο και κυρίως ξεκάθαρη πολιτική βούληση, γιατί οι εταιρείες προτίθενται να διαθέσουν τεχνογνωσία και κεφάλαια για συστηματική έρευνα, ως εκ τούτου χρειάζονται ένα ξεκάθαρο τοπίο.

ΠΗΓΗ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Δύο διαγωνισμούς για την δακοκτονία στην Μεσσηνία ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η διάρκεια τους είναι τριετής και στόχο έχει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δακοκτονίας. Την ίδια ώρα η επιτροπή πήρε σοβαρές αποφάσεις και για το Δήμο Μεγαλόπολης

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Σε σωστή κατεύθυνση τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα η κυβέρνηση αλλά… δεν είναι αρκετά.\Αυτό σημειώνουν οι επαγγελματίες για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολη. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι αυτά που επικρατούν ως στοιχεία στις επιχειρήσεις, καθώς έχει μειωθεί η αγοραστική κίνηση, την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις έχουν διογκωθεί.
Στην Τριφυλία η κίνηση σε καφέ, εστίαση αλλά κυρίως εμπορικά καταστήματα εμφανίζεται μειωμένη.
ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Το πρωί της Πέμπτης σε κατάστημα κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ δύο υπάλληλοι τακτοποιούσαν στα ράφια τα σπορέλαια: ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και σογιέλαιο. Δεν έβαζαν καινούργιες συσκευασίες, απλώς μετακινούσαν μπροστά τις συσκευασίες που βρίσκονταν πίσω. Είναι η συνήθης πρακτική για να μην φαίνονται άδεια τα ράφια, όταν δεν έχεις άλλα προϊόντα για να βάλεις και την είχαμε ζήσει τις εποχές της κατάρρευσης του «Μαρινόπουλου» και του «Βερόπουλου». Αφαιρούσαν επίσης κάποια ταμπελάκια με τιμές που αντιστοιχούσαν σε κωδικούς προϊόντων που είχαν τελειώσει και δεν υπήρχαν πλέον στις αποθήκες του καταστήματα άλλα για να τα τοποθετήσουν στα ράφια. Αν και η εν λόγω αλυσίδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν αγοράς από τα φυσικά της καταστήματα για ορισμένα προϊόντα, θεωρείται πιθανό ότι θα το πράξει τις επόμενες ημέρες. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η εν λόγω αλυσίδα κάθε άλλο παρά καταρρέει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εικόνα αυτή δεν συνοδευόταν από σκηνές πανικού με καταναλωτές να σπεύδουν να βάλουν στα καρότσια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και να να αρπάζουν τα προϊόντα μέσα από τις κούτες, πριν καν προλάβουν οι υπάλληλοι να τα τοποθετήσουν στα ράφια. Εικόνες που τις ζήσαμε τελευταία φορά πριν από το πρώτο lockdown του 2020.

ΑΡΘΡΟ: ΘΑ πεις το δεσπότη Παναγιώτη και το σουβλάκι Δεσποινάκι!

 


του Χρήστου Ξανθάκη 

Διαβάζω αστυνομικά! Είναι μια λόξα που την κόλλησα πριν από καμιά τριανταριά χρόνια και δεν μου έχει φύγει έκτοτε. Σαν ιός ύπουλος που εγκαταστάθηκε μέσα μου και δεν το κουνάει ούτε με πανίσχυρη αντιβίωση.
Οπότε τα διαβάζω με χαρά και απόλαυση, έχω μια βιβλιοθήκη τίγκα από δαύτα και μήνα με το μήνα αυξάνονται.
Κι επειδή είμαι κλέφτρα κίσσα, συγκρατώ φράσεις, διδάγματα, ατάκες από ουκ ολίγα εξ αυτών για να τα χρησιμοποιώ στα γραφτά μου.

Κάτι, λοιπόν, που θυμάμαι από το βιβλίο «The Choirboys” του Αμερικανού συγγραφέα Τζο Γουάμπαου, ήταν η περιγραφή ενός νυχτοφύλακα. Ενός γηραιού νυχτοφύλακα, που αναγκαζόταν να δουλεύει στα εβδομήντα του για να τρώει «θρεπτική σκυλοτροφή μόνο δύο και όχι πέντε φορές την εβδομάδα».
Το διάβασα πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια και παρότι σχετικά εξοικειωμένος με τα θαύματα στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού (έχω πάει ένα σκασμό φορές και εκτός Μανχάταν, παρακαλώ!), οφείλω να ομολογήσω ότι σοκαρίστηκα.
«Θρεπτική σκυλοτροφή»;
«Δύο αντί για πέντε φορές την εβδομάδα»;
Ντα φακ που λέει κι ο φίλος μου ο Ντόντης, στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου συμβαίνουν αυτά;
Και σκυλοτροφή κιόλας ρε φίλε, που είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες; Να ήταν τουλάχιστον γατοτροφή που είναι τίγκα…

Συγχωρείστε μου το σεφερλίδικο χιούμορ, αλλά η εικόνα του συνταξιούχου νυχτοφύλακα με την κονσέρβα του Αζώρ φλάσαρε στην κεφάλα μου όταν διάβασα την παρακάτω είδηση:
"Και κάπως έτσι, σε σουβλατζίδικο στην Αθήνα, το γνωστό τυλιχτό σουβλάκι έφτασε να κοστίζει 3,9 ευρώ, ενώ το καλαμάκι 3 με 3,5 ευρώ".

Το οποίο, φυσικά, οφείλεται στο ενεργειακό ζήτημα που έχει ανακύψει και του έχει ανεβάζει του σουβλατζή τους λογαριασμούς στο Θεό, συν τις ανατιμήσεις των υλικών που παίρνω πάνω τους από μέρα σε μέρα. Βάλε και τον πόλεμο αφεντικό, που ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή:
«Το τελευταίο λιθαράκι στην αύξηση της τιμής του βάζει (εκτός τις αυξήσεις στο κρέας) και το ηλιέλαιο, στην αγορά του οποίου έχει μεγάλο μερίδιο η Ουκρανία.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία που ακούστηκε το πρωί του Σαββάτου σε σουβλατζίδικο, καθώς από εκεί που η παραγγελία για 10 λίτρα κόστιζε 16 ευρώ, πλέον έχει πάει στα 26 ευρώ».

Ο πόλεμος, βέβαια, έχει δεκαπέντε μέρες που τρέχει και αποκλείεται να σώθηκε όλο το στοκ ηλιέλαιου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να χρειάστηκε ο χονδρέμπορος να βγει στην διεθνή αγορά για καινούριες παραγγελίες. Γιατί να μην κερδοσκοπήσει όμως, γιατί να μην κονομήσει κάτι παραπάνω, γιατί να μην πιάσει τον κώλο του καταναλωτή; Υπάρχει άραγε έστω και ο ελάχιστος μηχανισμός, που θα τον τσεκάρει και θα τον ξεψαχνίσει και θα τον βάλει στη θέση του. Εδώ παραδέχονται ότι δεν φτιάξανε υπηρεσία ελέγχου για τα καύσιμα, που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για ένα σωρό κόσμο, και θα φτιάχνανε για το ηλιέλαιο του σουβλατζή; Μη σώσεις και φας σουβλάκι ως τη Δευτέρα Παρουσία πτωχάτζα!

Υπάρχει άλλωστε η θρεπτικότατη σκυλοτροφή, όπως λέει και ο συγγραφεύς. Εγώ που πάω και παίρνω κονσέρβες για τα γατιά της πιλοτής, βρίσκω 60 λεπτά τις ψόφιες και 90 λεπτά τις συμμαζεμένες των 400 γραμμαρίων. Λογικά των σκύλων πρέπει να είναι πιο φτηνές, αλλά δε γαμιέται, πες κιμπάρικα ένα ευρώ η μία. Γιατί να δώσεις τρία ευρώ για ένα καλαμάκι και να μην πάρεις τρεις σκυλοκονσέρβες, ένα κιλό και διακόσια γραμμάρια εν συνόλω, να τιγκάρεις την κοιλιά ως εκεί που δεν παίρνει; Κι εσύ θα χορτάσεις κι ο Σκυλακάκης θα σε χειροκροτήσει, που δεν έβαλες τον εαυτό σου πάνω από την εθνική οικονομία!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


Χωρίς αγροτικό γιατρό βρίσκονται πολλά χωριά της Μεσσηνίας , με τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται πάρα πολύ, καθώς σε αρκετά δεν υπάρχει ούτε συγκοινωνία. Ο πρόεδρος της ΤΚ Ασπροπουλιάς κάνει έκκληση, να πηγαίνει έστω μια φορά την εβδομάδα γιατρός στο χωριό, προκειμένου τουλάχιστον, να γίνεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Πρόβλημα υπάρχει ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους σε περιοχές στην ορεινή Τριφυλία. Μάλιστα όπως αναφέρουν αναγνώστες μας σε ορισμένες περιπτώσεις παλιότερα παρουσιαζόταν αγροτικός ιατρός έστω μια φορά την εβδομάδα, ενώ τώρα μπορεί να εμφανιστεί μια φορά το μήνα κι αυτό αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε εγκατάλειψη πάντως βρίσκονται την ίδια ώρα οικισμοί που δεν διαθέτουν ούτε καν φαρμακείο για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών...

"ΨΗΝΕΤΑΙ" ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ που παρατηρείται στις υποδομές της περιοχής και με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της Τριφυλίας δεν περνά απαρατήρητη από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια. 
Το σκηνικό που παγιώνεται στο αυτοδιοικητικό πεδίο, σε εκείνο του χειρισμού των διεκδικήσεων -παράδειγμα τα όσα (δεν) έγιναν με τον δρόμο Καλό Νερό-Τσακώνα- και η αίσθηση του βηματισμού που πρέπει να λάβει η περιοχή με τα μεγάλα αστικά κέντρα, οδηγούν παλιούς αυτοδιοικητικούς και πολλούς πολίτες να ασκούν σημαντικές πιέσεις σε έναν από τους αυτοδιοικητικούς που ξέρουν όσο κανείς άλλο την αυτοδιοίκηση και την περιοχή. 
Η σχετική είδηση μάλιστα επιβεβαιώθηκε από πληροφορίες και το Best για τις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη στο Νομό μας και θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο μας άρθρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή μπορεί να αναγεννηθεί σε περίπτωση που εμπλακεί ένα έμπειρο πρόσωπο στα δεδομένα της περιοχής καθώς αρκετός λόγος γίνεται για τον Δημήτρη Δράκο. Μια υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου της ΕΝΑΕ και Νομάρχη Μεσσηνίας, θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση των ζητημάτων και την επίλυση των προβλημάτων του δήμου και να δώσει μια άλλη διαφορετική οντότητα.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ακυρώνεται εν μέρει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σχετικά με την κατάρτιση και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2022
. Το τεχνικό πρόγραμμα αφορούσε την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά συμβούλων της αντιπολίτευσης και η οποία κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Όπως φαίνεται στο σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η εν μέρει ακύρωση της απόφασης έγκρισης του τεχνικού προγράμματος έχει να κάνει με τη μη εγγραφή του κωδικού εξόδου που αφορά την ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων με προϋπολογισμό 548.080 ευρώ (με πηγές χρηματοδότησης 328.848 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και 219.232 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου Τριφυλίας), σύμφωνα με τη δεσμευτική απόφαση και εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. 
Όπως εξηγεί, σύμφωνα με τις διατάξεις η απόφαση του Συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής. Έτσι και η απόφαση του Συμβουλίου ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ελήφθη κατά παράβαση του νόμου. Εφόσον δηλαδή υπήρχε απόφαση και εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και να εγγραφεί ο συγκεκριμένος κωδικός. Από ό,τι φαίνεται πλέον το θέμα του τεχνικού προγράμματος θα πρέπει να έλθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κ.Μπούρας