Pages

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΡΟΛΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ


 των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Για κλείσιμο μονάδων και αδυναμία σίτισης των ζώων λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς:

«Κατεβάζουμε ρολά. Καθημερινά κλείνουν μονάδες, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα κοστολόγια της ΔΕΗ, του πετρελαίου και των ζωοτροφών. Δεν μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους και από το τέλος Ιουνίου που χάνουν το γάλα τους τα οδηγούν σε άμεση σφαγή. Σε επίπεδο περιφέρειας, το 2022 το ζωικό κεφάλαιο στην αιγοπροβατοτροφία μειώθηκε κατά 22% από τα ζώα που οδηγούνται για σφαγή».

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι τιμές στις ζωοτροφές είναι απλησίαστες, όπως και η ενέργεια: «Από 400 ευρώ ρεύμα μηνιαίως πληρώνουμε 1.200. Στο πετρέλαιο από τα 500 ευρώ πληρώνουμε 1.300. Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, πολλοί κτηνοτρόφοι καλλιεργούν χωράφια για ζωοτροφές, αλλά οι γαλακτοβιομηχανίες τούς υποχρεώνουν να αγοράζουν ειδικά φυράματα από συγκεκριμένη εταιρεία, με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αντί να σιτίσουν τα ζώα με δικό τους καλαμπόκι και τριφύλλι».

Ταφόπλακα για την κτηνοτροφία αποτέλεσε, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η αλλαγή στάσης των εμπόρων και η αδυναμία των παραγωγών να πουλήσουν αμνοερίφια το Πάσχα, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή σε μια χρονιά ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, εξηγεί πως μετά το φιάσκο του Πάσχα οι υποχρεώσεις για ζωοτροφές οδήγησαν τα ζώα σε υποσιτισμό:

«Συνάδελφοι πουλάνε ζώα γαλακτοπαραγωγής όσο – όσο και εγκαταλείπουν το λειτούργημα της κτηνοτροφίας. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν είδαμε αποτέλεσμα. Την ενίσχυση του 2% που έδωσαν παρακαλούσαμε να τη δώσουν σε άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί δεν σωζόμαστε». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η περίοδος του Πάσχα ήταν καταστροφική για μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων. Ο κ. Ακριτίδης σημείωσε πως μέχρι τον Οκτώβριο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι δραματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 24/6 συνήλθε στην Κομοτηνή έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις επιστολής των εννέα κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τα τρέχοντα ζητήματα της κτηνοτροφίας. Όπως είναι εύλογο, το αυξημένο κόστος παραγωγής ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Τα μέλη του Συμβουλίου προέβησαν σε έκδοση ψηφίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του κόστους παραγωγής σε ζωοτροφές, ενέργεια και καύσιμα κάνει ασύμφορη την παραγωγή και έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται από όλους τους κτηνοτρόφους ελάχιστες έως ανύπαρκτες και με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν, στην καλύτερη περίπτωση, σε οικονομικό αδιέξοδο και πολλούς κτηνοτρόφους στην έξοδο από την κτηνοτροφία.

Προτείνουμε:

1) Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές με 200 ευρώ ανά ΖΜ.

2) Την αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, από την ημερομηνία επιβολής της.

3) Τη θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα».

Στερεά Ελλάδα: Σφαγές και υποσιτιζόμενα ζώα λόγω αυξημένου κόστους

Αποκαρδιωτικά είναι τα μηνύματα που έλαβε η «ΥΧ» αναφορικά με το μέλλον της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας στη Στερεά Ελλάδα. Ο Τριαντάφυλλος Τσαδήμας, ιδιοκτήτης σφαγείου, αναφέρθηκε σε σφαγές κοπαδιών εκατοντάδων αιγοπροβάτων, μια διαδικασία που διαλύει τα θεμέλια της κτηνοτροφίας, με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία. Όπως μας εξήγησε, «τον τελευταίο μήνα, οκτώ κτηνοτρόφοι έσφαξαν στη μονάδα μου 200 έως 350 πρόβατα ο καθένας, δηλαδή ολόκληρα τα κοπάδια».

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι για αυτές τις σφαγές, ο ίδιος μας είπε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

«Τα ζώα τους υποσιτίζονται λόγω του μεγάλου κόστους των ζωοτροφών και δεν μπορούν να τα καλύψουν ακόμα και με τη βόσκηση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το βάρος σε κρέας των ζώων δύσκολα ξεπερνά το 38%, όταν σε άλλες περιπτώσεις και παλαιότερα ήταν πάνω από 43%. Αυτό έμπρακτα δηλώνει τον υποσιτισμό των ζώων και την αδυναμία κάλυψης με τροφές». Ο κ. Τσαδήμας μας είπε ότι αυτή την περίοδο «το σφάγιο στο πρόβατο μεσοσταθμικά φτάνει τιμή παραγωγού στα 3 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το γίδινο στα 2 ευρώ/κιλό».

Για σφαγές κοπαδιών έκανε λόγο και ο Θανάσης Ασπρουλάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόσφατο παράδειγμα μονάδας της Αμφίκλειας, όπου σφάχθηκαν και τα 600 σταβλισμένα πρόβατα φυλής Λακόν, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παραγωγών με σφαγές λιγότερων ζώων (τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

Κάτω του κόστους οι τιμές στο γάλα

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα εφόδια εξανεμίζουν το όποιο όφελος, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους. Παραγωγός από τον Τύρναβο δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Σήμερα, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1,65 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις ζωοτροφές, στην ενέργεια κ.λπ., ενώ η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 1,28 – 1,30 ευρώ/κιλό και στο γίδινο 80 με 85 λεπτά». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Γιάννης Ανεστόπουλος, νέος κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα: «Τα κτηνοτροφικά προϊόντα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αδιέξοδο».

Η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα της κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, κατέθεσε στην «ΥΧ» την άποψή της για την τρέχουσα κατάσταση στην κτηνοτροφία σε συνάρτηση με το αυξημένο κόστος παραγωγής:

«Γνωρίζουμε ότι παραγωγοί κυρίως από ορεινές περιοχές προχωρούν σε σφαγές ζώων, ειδικά από κτηνοτρόφους που δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ζώων τους, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος αγοράς των ζωοτροφών. Σημαντικός παράγοντας είναι και η τιμή του πρόβειου γάλακτος, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται στο 1 ευρώ και δεν επαρκεί».

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, για το ίδιο θέμα, «δυστυχώς, οι όποιες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος που φτάνουν το μέγιστο το 22% δεν εξισορροπούν τις αυξήσεις των ζωοτροφών που ξεπερνούν το 60%. Το πίτουρο έφτασε τα 30 λεπτά το κιλό. Αν δεν δώσει λύση η πολιτεία, θα κλείσουμε όλοι».

Αυξημένες κατά 10% οι σφαγές στη Θεσσαλία

Κατά εκατοντάδες σφάζονται τα ζώα καθημερινά στη Θεσσαλία, σύμφωνα με κτηνοτρόφους που συνομίλησαν με την «ΥΧ». Όπως δήλωσε ο προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται συνεχώς, οι σφαγές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αδυνατούμε να ταΐσουμε τα ζώα, με τις τιμές των ζωοτροφών να παραμένουν στα ύψη. Τον χειμώνα κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από γάλα. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι με τα ημίμετρα που ανακοίνωσε, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, παρά τις εκτιμήσεις κτηνοτρόφων ακόμα και για 500 σφαγές ημερησίως στη Θεσσαλία, έρευνα της «ΥΧ» στα τέσσερα σφαγεία του Νομού Λάρισας (τρία ιδιωτικά και το δημοτικό σφαγείο Τυρνάβου) καταγράφουν τις σφαγές αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με ποσοστό όμως αύξησης από 7% έως 10%. Για παράδειγμα, σε μεγάλο σφαγείο του νομού, τον Απρίλιο του 2021 σφάχτηκαν 1.000 ζώα, ενώ τον φετινό Απρίλιο 1.100. Να διευκρινιστεί, επίσης, ότι στα δυναμικά σφαγεία του νομού οδηγούνται για σφαγή ζώα από όλη τη χώρα. Οι σφαγές, μάλιστα, που καταγράφονται στα ιδιωτικά σφαγεία της Λάρισας αντιστοιχούν με αυτές που γίνονται συνολικά σε όλη την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι παραδοσιακά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο οι σφαγές αυξάνονται, καθώς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, λίγο πριν ανέβουν στα βουνά της Πίνδου, φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση σφαγών στα γίδια, τα οποία είναι ελευθέρας βοσκής και απαιτούν περισσότερους τσοπάνηδες, στοιχείο που εκλείπει από την ελληνική ύπαιθρο. Οι κτηνίατροι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η έλλειψη τσοπάνηδων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι αυτό των αυξημένων ζωοτροφών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ζωοτροφών αυτές παρουσιάζουν μια μικρή κάμψη τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα στελέχη της περιφέρειας.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου