Pages

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

 


Σε δανειολήπτες πολλών ταχυτήτων οδηγούν τα νέα τιμολόγια των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να συγκρατήσουν την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, ώστε να διατηρήσουν τη ζήτηση και να αποφύγουν αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών τους κατά 20% μπορεί να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια 600 εκατ. ευρώ και να απαιτηθούν νέες προβλέψεις για κινδύνους ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η απορρόφηση του κόστους χρήματος από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, χωρίς, όμως, να περιορίσουν τα επιτοκιακά τους έσοδα. Για να το πετύχουν αυτό θα καθυστερήσουν την άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις, θα μειώσουν το περιθώριο στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ θα είναι συγκρατημένες οι αυξήσεις στα σταθερού επιτοκίου. Ταυτόχρονα, στα παλαιά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, στα οποία περνά πλέον κάθε αύξηση του euribor θα δοθούν λύσεις αναχρηματοδότησης, σε συνεπείς δανειολήπτες.

Πέντε κατηγορίες

Έτσι, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, στην ελληνική τραπεζική αγορά θα τρέχουν πέντε κατηγορίες δανείων:

Πρώτον, τα υφιστάμενα δάνεια με σταθερό επιτόκιο που αφορά κυρίως στα καταναλωτικά και τα στεγαστικά. Σε αυτά τα δάνεια δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση μέχρι τη λήξη της σταθερής περιόδου.

Δεύτερον, στα υφιστάμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που περιλαμβάνει κυρίως ανοικτά δάνεια, υπεραναλήψεις, πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά και επιχειρηματικά. Η πλειονότητα των δανείων αυτών είναι συνδεδεμένα με το Euribor 3 μηνών (και λιγότερα με το Εuribor 1 μήνα). Σε αυτά περνά όλη η αύξηση του Euribor κάθε φορά που αυξάνεται το επιτόκιο της ΕΚΤ. Ακόμα και στα δάνεια όπου δεν λαμβάνονταν υπόψη οι αρνητικές τιμές του Euribor, πλέον επηρεάζονται καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο έχει περάσει σε θετικό έδαφος.

Τρίτον, τα νέα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, στα οποία δεν θα περνά όλη η αύξηση του κόστους χρήματος με συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Σήμερα, το μέσο περιθώριο στην στεγαστική πίστη κυμαίνεται γύρω στο 3%, το οποίο οι τράπεζες θα το μειώσουν κάτω από το 2,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο τρόπος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Για να μην περιοριστεί η ήδη μικρή πίτα των αξιόχρεων δανειοληπτών και των μεγάλων εκταμιεύσεων, ένα μέρος θα μετατραπεί σε κόστος κινδύνου για τις τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου