Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας θα ξεκινήσει η συγκομιδή Μαυροελιάς από τις 10 Οκτωβρίου γιατί είμαστε όψιμη. Φέτος έχουμε πρόβλημα στο δέσιμο που θα έχει επηρεάσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Επίσης είχαμε μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν βοήθησαν όσο θέλαμε τα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί τώρα φοβούνται για δακοπροσβολές και προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Ακόμη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης.
Φέτος γενικά έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Από την άλλη μπορεί τα αγουρέλαια να έχουν κάποια υψηλή τιμή αλλά οι αποδόσεις είναι μικρές και δεν συμφέρουν τους παραγωγούς. Περσινά αποθέματα υπάρχουν αλλά τα έχουν παραγωγοί που δεν βιάζονται να τα πουλήσουν. Παρόλα αυτά οι τιμές αυτή την εποχή κυμαίνονται σε καλά επίπεδα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει με μικρούς ρυθμούς η συγκομιδή της Μαυροελιάς στην Χώρα. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν προβλήματα δάκου.
Φέτος ποσοτικά υπάρχει μια καλή παραγωγή. Πρόβλημα όμως έχουμε με έλλειψη εργατών γης. Και αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί τα επόμενα χρόνια όσο δεν θα έχουν προσαρμοστεί οι ελαιοπαραγωγοί στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, όπως είχαμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να απασχολούμε τους εργάτες ολόκληρο τον χρόνο.
Σε πρόσφατη συνάντηση που κάναμε με τον κ. Γιώργο Στύλιο, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ζητήσαμε να γίνουν επενδύσεις για την κατασκευή κατοικιών για τους εργάτες. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, για την εκμηχάνιση της συγκομιδής ελιάς. Αυτό θα βοηθήσει την μείωση των εργαζομένων κατά την συγκομιδή. Βέβαια θα πρέπει να αναπτυχθεί και η κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών.
Προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα έρθουν ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας και θα συνεχίσουν όσοι παραγωγοί καταφέρουν να προσαρμοστούν. Η ελαιοπαραγωγή φεύγει από τα πλαίσια της Μεσογείου και εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Γίνονται νέες φυτεύσεις ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας. Μπορεί οι τιμές παραγωγού για φέτος να είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά θεωρώ ότι θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Μπαίνουν στη διεθνή αγορά νέοι παίκτες και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας για τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, ελαιοπαραγωγός, γεωπόνος και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μου μειώνονται οι εκτάσεις καλλιέργειας Μαυροελιάς και δεν γίνονται νέες φυτεύσεις. Είναι μια αρκετά πρώιμη ποικιλία ελιάς που μπορεί να παράγει αγουρέλαιο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν έχει όμως καλές αποδόσεις (μειωμένες κατά 50% σε σχέση με την Κορωνέικη). Επίσης δεν έχει καταφέρει κάποιος ιδιώτης η ομάδα παραγωγών να βάλει στην αγορά το αγουρέλαιο που προέρχεται από αυτή την ποικιλία. Η Μαυροελιά μπορεί να παράγει νωρίτερα αγουρέλαιο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Γενικά οι παραγωγοί της Μεσσηνίας δεν έχουν καταφέρει να την αξιοποιήσουν αν και είναι μια παραδοσιακή ποικιλία για την περιοχή. Ήδη αυτή την εποχή έχουν μαυρίσει οι ελιές και πολλές έχουν πέσει στο έδαφος. Όμως στον κάμπο των Γαργαλιάνων η συγκομιδή δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από 20 ημέρες επειδή δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα ελαιοτριβεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου