Nα ενημερωθεί η Βουλή για τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, «με αδιαφάνεια και μυστικότητα», ζητεί ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με επίκαιρη ερώτηση την οποία απευθύνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια μεθοδολογία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα. Στις 31 Ιανουαρίου, σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου για την αντίστοιχη περίπτωση εν κρυπτώ σεισμικών ερευνών ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, ο υπουργός απλά επιβεβαίωσε το γεγονός. Τώρα, όπως έκανε γνωστό η “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων” από τις 25 Οκτωβρίου το ειδικό σκάφος σεισμικών ερευνών Sanco Swift, συνοδευόμενο από το ρυμουλκό Alexander 3 ελληνικής σημαίας, πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες με ηχοβολισμούς στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης χωρίς καν να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Navtex. Μάλιστα, δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ενέργειες, ενώ το υπουργείο και η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ) εδώ και 14 μέρες σιωπούν και απαξιώνουν τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αιτούνται απαντήσεων βάσει της Διεθνούς Σύμβασης του ‘Ααρχους».
Ο κ. Αρσένης σημειώνει εξάλλου, ότι στις 2 Νοεμβρίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Τονίζει παράλληλα ότι οι θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», για τις οποίες έχουν εγκριθεί από το 2019 προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη (ΙΜΜΑ) και έχουν προταθεί από την ACCOBAMS προς την Ελλάδα για δημιουργία προστατευόμενης περιοχής για τα κητώδη.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 σημειώνει παράλληλα ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, επισημαίνουν ότι ενώ πλησίαζε η ημερομηνία εκδίκασης, το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ επέλεξαν να ξεκινήσουν εργασίες σεισμικής έρευνας, τόσο στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όσο και στο Ιόνιο, με πλοία της εταιρείας Petroleum Geo-Services. «Οι εργασίες αυτές διεξάγονται κατά παράβαση του (ήδη ανεπαρκούς) όρου της ίδιας της υπουργικής απόφασης που κρίνεται από το ΣτΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής», αναφέρει ο Κρίτων Αρσένης και καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει τη Βουλή:
1. Πως γίνεται μια ιδιωτική εταιρεία να έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στις 7 Νοεμβρίου να δηλώνει ότι «οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα, δηλαδή τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».
2. Γιατί αδιαφορεί και δεν σέβεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά; Γιατί δεν τηρεί τις αποφάσεις της ACCOBAMS οι οποίες είναι δεσμευτικές για τη χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου