Αρνητικό το πρόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε επίπεδο τουριστικών εισροών και εισπράξεων. Παρότι η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν αισθητά σε σύγκριση με τα νούμερα του κερδοφόρου και πολύ δυνατού 2019, αλλά και με το 2021.
Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην 4η έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας για το 2021, που εξέδωσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Πελοπόννησος υποδέχθηκε μόλις το 3% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις 13 Περιφέρειες της χώρας το προηγούμενο έτος. Σημείωσε μείωση κατά 47% σε σύγκριση με το 2019 (από 899 χιλ. σε 477 χιλ.)., ενώ κατέχει το 2% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2021. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάζει μείωση κατά 40% σε σύγκριση με το 2019 με τα έσοδα να περιορίζονται από 417 εκατομμύρια ευρώ σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στη Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 13% από 464 ευρώ σε 523 ευρώ, αυτό όμως δεν αλλάζει την κλίση της πλάστιγγάς που έγειρε αντίθετα των προσδοκιών που είχαν οι επαγγελματίες για το προηγούμενο έτος!
ΙΝΣΕΤΕ: H ακτινογραφία του τουριστικού τομέα στις 13 Περιφέρειες της χώρας
Η σύγκριση των στοιχείων του 2021 στις εκθέσεις, γίνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019, τελευταίου έτους πριν την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2019-2021 μειώθηκαν κατά 55% (από 36,6 εκατ. σε 16,4 εκατ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα – εξαιρουμένων των εισπράξεων από την κρουαζιέρα – την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 42% (από 17,7 δισ. ευρώ το 2019 σε 10,3 δισ. ευρώ το 2021). Αντίθετα, η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη στην Ελλάδα το 2021 αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, στα 631 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, «Οι εκθέσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη περιφερειακής τουριστικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, την επισκεψιμότητα και εισπραξιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές και τους βασικούς δείκτες απόδοσης των ξενοδοχείων» υπογραμμίζοντας ότι «ως επισκέψεις, ορίζονται οι επισκέψεις που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους Περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο Περιφέρειες (π.χ. Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) καταγράφεται στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μια άφιξη και δύο επισκέψεις. Για τον λόγο αυτόν, το σύνολο των επισκέψεων στις Περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου