Pages

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ- Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ Καταναλωτικός Συνεταιρισμός της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


 Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού


Η κοινωνία των Γαργαλιάνων ήταν και παραμένει , στην ουσία της προοδευτική όπως σε σειρά άρθρων έχουμε παρουσιάσει.

Έτσι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στους Γαργαλιάνους μόλις το 1912 ,ιδρύεται ο πρώτος Αγροτικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός της Ελλάδος , άλλωστε είναι άξια παρουσίασης η Ιστορία του Συνεταιρισμού στους Γαργαλιάνους , που θα κάνουμε σε άλλο σημείωμα .

«Εκ Γαργαλιάνων το ΦΩΣ»  στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Ημέρα της Τεργέστης»

Με τον διθυραμβικό τίτλο «ΕΚ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ το φως!» η εφημερίδα «Νέα Ημέρα της Τεργέστης» την 16 Ιουλίου 1912      αριθμ. Φύλου 6 ,παρουσιάζει στην πρώτη σελίδα , « ο εκεί  ανταποκριτής μας ανήγγειλε την σύστασιν συνεταιρισμού (*)καταναλώσεως .Πως έγινε λοιπόν αυτό το θαύμα ; πως χωρίς κανείς να τους ωθήσει , κανείς να τους διδάξει και να οδηγήσει , Έλληνες γεωργοί συνεταιρίστηκαν για να αγοράζουν από κοινού τα τρόφιμα των ,εις τιμάς χαμηλοτέρας και να γλυτώσουν από τα νύχια των τοκογλύφων μικροεμπόρων ;

Ζητήσατε την ανάγκην , την σιδηράν  θεότητα , η οποία εδίδαξεν εις τον άνθρωπον τας επιστήμας !

Υπό την πίεσίν της, οι Γαργαλιανιώται ανακάλυψαν ένα υπέροχον φάρμακον εναντίον της εκμεταλλεύσεως του μικροεμπόρου και ακριβώς εκείνο. που συνιστά σήμερον η επιστήμη .

Τον συνεταιρισμόν .

Οι γεωργοί , αλλά προ πάντων οι μικροί σταφιδοκτηματίαι , αγοράζουν εις τιμάς απιστεύτους , ονειρώδεις , όσα πράγματα έτυχε, να μην παράγουν εις το χωράφι των. Δια να επιτύχουν πίστωσιν ολίγων μηνών από τον μικρέμπορον των ή από τον τοκογλύφον δανειστήν των , αγοράζουν το αλεύρι των , τον μπακαλιάρο , το ρύζι , το πετρέλαιο , το λάδι αυτό το κρασί πολλάκις εις τοιαύτας τιμάς ,ώστε δια τα απολύτως αναγκαία προς ζωήν εργάζονται όλον το έτος , χωρίς ποτέ να ξεχρεωθούν . Και δεν είναι ο βαρύς , ο βαρύτατος τόκος , καθιερωμένος δια σιωπηρών και ανεπισήμων συμφωνιών και διαφεύγων την τσιμπίδα του Νόμου – δεν είναι μόνον αυτό που γονατίζει τους παραγωγούς .Ο μικρέμπορος τους ληστεύει και με την κακήν ποιότητα των πραγμάτων του , τα οποία εκείνοι είναι υποχρεωμένοι , αφού δεν έχουν να πληρώσουν  αμέσως !

Αυτήν την αθλία κατάστασι , κτυπά ο συνεταιρισμός κατακέφαλα , προμηθεύων καλής ποιότητας εις τους συνεταίρους και εις την μικροτέραν τιμήν . Ιδού τι απεκάλυψαν οι Γαργαλιανιώται . Γεωργοί μιμηθείτε τους» .

Οι πρώτοι .

Ο Robert Owen (1771 – 1858), θεωρείται ως ο πατέρας του συνεταιρισμού κατανάλωσης γιατί δίδαξε την κατάργηση του εμπορικού κέρδους με τη συνεργασία και συνένωση των καταναλωτών. Με τη διδασκαλία του έθεσε τη βάση για τη θεωρία του καταναλωτικού συνεταιρισμού. Παρ’ όλο που αμφισβητείται κατά πόσο υπήρξε ο πρώτος που κήρυξε την κατάργηση του εμπορικού κέρδους, ο Όουεν με το έργο του και τους μαθητές του συντσε κατά πολύ στη δημιουργία του συνεταιρισμού κατανάλωσης.

Robert Owen

Ο DrWilliam King (1786 – 1865), δικαιούται πολύ περισσότερο από τον Owen τον τίτλο του πατέρα του καταναλωτικού συνεταιρισμού στην Αγγλία. Εδρασε κυρίως στο Bricton (Μπράιτον), όπου ίδρυσε τον πρώτο καταναλωτικό συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός αυτός ιδρύθηκε το 1827. Τα κεφάλαια προέρχονταν από εισφορές των μελών. Από το κεφάλαιο αυτό ο King άνοιξε κατάστημα τροφίμων Ο συνεταιρισμός αυτός δεν μπορούσε παρά να αποτύχει γιατί οι σκοποί τους οποίους έθεσε σε αυτόν ο King , αμέσως μετά την ίδρυσή του, ήταν πολύ μεγάλοι και δυσανάλογοι προς την αντοχή του φτωχού καταναλωτικού συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός του King προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών και βρήκε πολλούς μιμητές. Κατά το υπόδειγμα του συνεταιρισμού .

Dr. William King

Ιστορία του καταναλωτικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα.

Το 1879, με προσπάθειες κυρίως του Αριστ. Οικονόμου στην Αθήνα δημιουργήθηκε Καταναλωτικός – Πιστωτικός Συνεταιρισμός.

Το 1890, δημιουργήθηκε καταναλωτικός – πιστωτικός συνεταιρισμός στρατιωτικών στην Αθήνα με επωνυμία «Ελληνική Στρατιωτική Ένωση».

Το 1900, στην Πάτρα, αντιπρόσωποι πολλών εργατικών σωματείων της πόλης, συγκεντρώθηκαν στην Σχολή των Απόρων Παίδων και συγκρότησαν το «Εργατικόν Σύνδεσμον», σκοποί του οποίου ήταν η αλληλοβοήθεια των εργατών, η ίδρυση πρατηρίων με χρήματα του σωματείου, για να προμηθεύονται απ’ αυτό οι εργάτες ότι χρειάζονται για να ζήσουν και να δουλέψουν.

Το 1909, στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται η «Συνεταιριστική Ενωση των Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων Μακεδονίας»

Το 1912 ιδρύεται στους Γαργαλιάνους ο Αγροτικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων .

(*)Η λέξη «συνεταιρισμός» αντιστοιχεί στην λατινική «Cooperatio » που σημαίνει συνεργασία. Την έννοια συνεταιρισμός δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με την έννοια γενικά της συνεργασίας και αυτό γιατί ο συνεταιρισμός με την σημερινή του μορφή και σημασία είναι μία από τις μορφές συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου