Pages

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Σταθερές οι εκτάσεις στο καρπούζι Τριφυλίας τη νέα καλλιεργητική περίοδο

 


Με τις φυτεύσεις των καρπουζιών σε θερμοκήπια ψυχρού τύπου ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς των πρώιμων περιοχών.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως επίσης και η ρευστότητα στην αγορά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και οι περισσότεροι παραγωγοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά ή και χαμηλότερα. Επίσης, σημαντικός παράγοντας στον προγραμματισμό είναι και η έλλειψη των εργατών γης, όπου με την απουσία τους δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις των παραγωγών.

Η Δυτική Πελοπόννησος, όπου παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καλύπτει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με καρπούζι και λιγότερο με πεπόνι. Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες δείχνουν ικανοποιητικές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το επόμενο διάστημα και καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

 

Σύμφωνα με τον Θανάση Ραπτόπουλο, παραγωγό από το Ρουπάκι Ηλείας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι φυτεύσεις σε θερμοκήπια ψυχρού τύπου και έως τις 20 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πρώτες φυτεύσεις σε tolls χαμηλού ύψους, όπου οι σπορές τους έχουν ήδη ξεκινήσει αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, «αλλά η χρονιά είναι δυσκολότερη, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της μειωμένης κινητικότητας που υπάρχει στην αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει και τη δική μας ψυχολογία και να δυσκολευόμαστε να προγραμματίσουμε τις σπορές, αλλά και να αυξήσουμε τις εκτάσεις».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Ραπτόπουλος τη χαρακτήρισε ως μία κανονική περίοδο, με στρεμματικές αποδόσεις οι οποίες κυμαίνονταν από 5 έως 7 τόνους καρπούζια το στρέμμα. «Οι τιμές που πουλήσαμε από τα θερμοκήπια κυμαίνονταν από 40 έως 45 λεπτά το κιλό, ενώ από τις υπαίθριες, δηλαδή αυτές με τα χαμηλά tolls, από 20 έως 25 λεπτά το κιλό».

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών οργανώσεων. Όπως είπε, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προώθηση και στην εμπορία του προϊόντος που παράγουν. Παράλληλα, μίλησε για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών, που, για τον ίδιο, «αποτελεί μία αναγκαιότητα και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φτιάξουμε αυτό το σχήμα, ώστε να μπορούμε να διακινήσουμε περισσότερες ποσότητες και να καλύψουμε μεγαλύτερες αγορές στο εξωτερικό, μέσα από τη δική μας ταυτότητα», κατέληξε.

Τα υπερπρώιμα κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν την άνοιξη στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να στηρίξουν της υπερπρώιμες παραγωγές.

Ο Πέτρος Λεβέντης, γεωπόνος από την Αμαλιάδα, ασχολείται για πολλές δεκαετίες με το καρπούζι και, μέσα από τις συνεργασίες που έχει δημιουργήσει με τους παραγωγούς, εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον στις τεχνικές πρωίμισης του προϊόντος, ώστε μέσα από αυτή να πάρουν και την προστιθέμενη αξία.

«Πρέπει να κερδίσουμε τους χρόνους που απαιτούνται, ώστε να έχουμε πρώιμο προϊόν στις αγορές της Ευρώπης, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επειδή βγάζουν και οι άλλες περιοχές προϊόν, η τιμή πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει τους παραγωγούς να ασχοληθούν».

Ο ίδιος υπολογίζει ότι με τις φυτεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το διάστημα οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν από τις περίπου 25 Απριλίου, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες. Τέλος, και ο ίδιος συμφωνεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων καλλιεργείται με καρπούζι και λιγότερο με πεπόνι, «όμως το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα, κάτι το οποίο προβληματίζει τους παραγωγούς για την επέκταση της καλλιέργειας».

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου