Pages

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Τα θαυματουργά οφέλη του ελαιόλαδου στη μακροζωία και στη νόσο Αλτσχάιμερ


 Το ελαιόλαδο είναι γνωστό πως έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες γι’ αυτό ας το βάλουμε στη διατροφή μας περισσότερο.

Το ελαιόλαδο παγκοσμίως είναι μια από τις super-food τροφές και θεωρείται από τον ιατρικό κόσμο πως μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Αυτό το πολύτιμο ελληνικό, μεσογειακό αγαθό μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο αλλά και να μειώσουμε τους κινδύνους για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε πρόσφατες μελέτες που έγιναν και τις ανέφερε το Greek Reporter, λέγεται πως η αντικατάσταση του βουτύρου και άλλων κορεσμένων λιπαρών με το ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής μας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, πνευμονοπάθειες και καρκίνο. Καθώς το ελαιόλαδο φημίζεται για το ότι είναι γεμάτο υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες, καθώς και υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά.
Ελαιόλαδο, το εξαιρετικό θεμέλιο
Η συγγραφέας της μελέτης Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, λέει ότι η οικοδόμηση μιας ισχυρής, προληπτικής διατροφής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εξαιρετικό θεμέλιο: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη συνολική ποιότητα της διατροφής και στον τρόπο ζωής και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων ανθυγιεινών λιπαρών». Επίσης η Guasch-Ferre εξήγησε: «Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα».
Η μελέτη περιελάμβανε την ανάλυση δεδομένων σε πάνω από 90.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και στη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study, τα οποία όμως δεν έπασχαν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης το 1990. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες αυτούς (η μελέτη αυτή είχε διάρκεια 28 έτη) ζητώντας τους να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από θανατηφόρα καρδιοπάθεια, 17% χαμηλότερο κίνδυνο να υποκύψουν σε καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και 18% πιθανότητα να αναπτύξουν θανατηφόρα πνευμονοπάθεια.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα για να προσομοιώσουν την επίδραση που θα είχε κάποιος που θα αντικαθιστούσε τα 3/4 της κουταλιάς της σούπας βούτυρο, μαγιονέζα και μαργαρίνη με ελαιόλαδο. Διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή οδηγεί σε δραματική μείωση των πιθανοτήτων θανάτου από κάθε ασθένεια.
Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για το ελαιόλαδο της
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης, καθώς και της υγιεινής διατροφής και της πλούσιας ιστορίας της. Ο «υγρός χρυσός» της χώρας, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό για κάθε Έλληνα. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν ελαιόλαδο για μια υγιή, μακρά ζωή, τόσο ως τροφή όσο και ως βασική θεραπεία για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι βασικά συστατικά σε ένα ελληνικό σπίτι, όπου χρησιμοποιούνται σε σαλάτες ή ως βασικό συστατικό σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κουζίνας. Φυσικά, πλέον το ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται και καταναλώνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου και πολλοί γνώστες το θεωρούν ως το καλύτερο που υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου