Η Κυπαρισσία είναι μια κωμόπολη που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, και βρίσκεται σε υψόμετρο 0 - 116 μέτρα. Στην τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός της Κυπαρισσίας ήταν 5.131 κάτοικοι, πράγμα που την βάζει στην θέση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα και την Μεσσήνη. Πρόκειται για ένα γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, που εκτείνεται από πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή αλλιώς Ψυχρού μέχρι και τις ακτές του Ιονίου πελάγους και αποτελεί το μοναδικό φυσικό λιμάνι της περιοχής.
Έχει πάρει το όνομά της από τα πολλά κυπαρίσσια που βρίσκονται στην περιοχή ή, σύμφωνα με τον μύθο, από τον Κυπάρισσο, γιο του Μινύα, ο οποίος ήταν καλός κυνηγός και φίλος του θεού Απόλλωνα. Κάποια φορά σκότωσε ένα ελάφι και έπεσε σε μελαγχολία. Λίγο πριν πεθάνει, οι θεοί τον λυπήθηκαν, τον έκαναν κυπαρίσσι κι από τότε η περιοχή γέμισε κυπαρίσσια και λατρευόταν ο θεός και φίλος του Κυπάρισσου, ο Απόλλων.
Στην Κυπαρισσία φτάνει κανείς από την Αθήνα οδικώς ακολουθώντας την εθνική οδό και τις χωρίζουν 248 χιλιόμετρα.
Η περιοχή είναι φημισμένη για τα αγνά προϊόντα της. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι η ελιές και το ελαιόλαδο, το σταφύλι και η σταφίδα, το κρασί, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή, τα οπωροκηπευτικά αλλά και το αλάτι. Και η τοπική κουζίνα έχει να μας δώσει νόστιμα πιάτα όπως η παστά και τα λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.
Τα παλαιότερα χρόνια η Κυπαρισσία αποτελούνταν από δύο τμήματα, την Άνω ή Παλαιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέος οικισμός, και την Κάτω ή Νέα Πόλη, η οποία είναι πιο πρόσφατα χτισμένη και φτάνει μέχρι την ακτή. Στην Κάτω Πόλη θα δούμε ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στον οικισμό της Άνω Πόλης.
Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων, κοντά στο χωριό Ράχες, όπου έχουν βρεθεί αρχαίες οικίες και τέσσερις θολωτοί τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, που χρονολογούνται 2000 χρόνια π. Χ. Στην Θέση της αρχαίας Ακρόπολης, στην κορυφή του όρους Ψυχρό, κατά την περίοδο του Βυζαντίου χτίστηκε το κάστρο μένα πύργο να ονομάζεται «Πύργος του Ιουστινιανού».
Στην συνέχεια Τούρκοι και Φράγκοι κατακτητές ανακατασκεύασαν το κάστρο και του έδωσαν την σημερινή του μορφή, όπως και διασώζεται
Επίσης στην πόλη βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Επαρχείου, με εκθέματα από την παραδοσιακή και πνευματική κληρονομιά της περιοχής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, που ιδρύθηκε το 1970 αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης χώρου, και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κυπαρισσίας, όπου σε ανοιχτό χώρο του εκτίθεται η ατμομηχανή Ζς 7536 και σε ανακαινισμένο παλαιό οίκημα του στεγάζεται ο πολυχώρος πολιτισμού, το «Τρενοτεχνείον Ο Σταθμός», τον οποίο ίδρυσε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος.
Στο ψηλότερο σημείο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η Δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Πρόκειται για ένα κτίριο χτισμένο κατά την τουρκοκρατία, στο χώρο του οποίου βρίσκεται και το μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας, αφιερωμένο σε όλες τις μανάδες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η θέα του κάμπου από εκεί ψηλά ανταμείβει τον επισκέπτη.
Και για τους φυσιολάτρες όμως η Κυπαρισσία διαθέτει ένα πολύ όμορφο μέρος. Το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας. Φτάνει κανείς εκεί μετά από πεζοπορία 30 λεπτών μέσα στην φύση ξεκινώντας από την βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς.
Στην Κυπαρισσία αλλά και στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και την Αγία Τριάδα. Λέγεται ότι η Αγία Τράπεζα του ναού αυτού έχει στηριχτεί πάνω στα απομεινάρια μια κολόνας ενός αρχαίου ιερού της Αθηνάς.Η Μονή Γενεσίου Θεοτόκου ή Κατσιμικάδας, 9 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στα δέντρα, σε υψόμετρο 450 μέτρα. Στο κειμηλιοφυλάκιο της μονής ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ιστορικά ευρήματα, που φυλάσσονται.Ιδανικό για επίσκεψη είναι επίσης το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο βουνό πάνω από το Στασιό. Στην γιορτή του στις 20 Ιουλίου, αλλά και από την προηγούμενη μέρα, οι επισκέπτες κατασκηνώνουν στο χώρο γύρο από την μονή.
Η Κυπαρισσία διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, με όμορφα μέρη όπου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει όλες τις εποχές του χρόνου. Τα πολλά ατμοσφαιρικά μπαράκια και καφέ που έχουν ανοίξει στην Άνω Πόλη προσφέρουν μια θαυμάσια θέα στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τα ομορφότερα του κόσμου.
Πολλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Κυπαρισσία σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Τα τοπικά έθιμα και τα πανηγύρια της περιοχής διακρίνονται για την ιδιαιτερότητά τους. Κάθε χρόνο στην πλατεία την Κυπαρισσίας διοργανώνονται εκδηλώσεις με ποικίλα προγράμματα. Στα τέλη Απριλίου γίνεται ο γύρος της Κυπαρισσίας, ένας αγώνας δρόμου 4 χιλιομέτρων. Στις αρχές Μαΐου γίνεται ποδηλατικός αγώνας 10 χιλιομέτρων. Στις 3 Μαΐου, την ημέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Μαύρος, γίνεται πανηγύρι στο δημοτικό διαμέρισμα Σπηλιά. Στις 23 και 24 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γίνεται επίσης πανηγύρι στην Κυπαρισσία. Ακόμα γίνεται γιορτή μπάμιας και στις 15 Αυγούστου αθλητικές εκδηλώσεις. Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται 7ήμερη εμποροζωοπανήγυρη. Τέλος, από το 2004, στην Κυπαρισσία διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης, με την συμμετοχή και ξένων αποστολών. Η διάρκειά του είναι πέντε ημέρες και έχει σαν σκοπό να βελτιώσει την γνώση για τον πολιτισμό και την ιστορία των λαών, καθώς και να ενθαρρύνει την συνεργασία των πολιτιστικών φορέων σε διεθνές επίπεδο.
Η Κυπαρισσία προσελκύει πλήθος τουριστών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί θα συναντήσουμε πλήθος από μαγευτικές παραλίες στα νερά του Ιουνίου, οι οποίες, εξαιτίας του βιολογικού καθαρισμού που λειτουργεί από το 2012 και καθαρίζει τα νερά, βραβεύονται με γαλάζια σημαία από τον Ε. Ο. Τ. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι της Κυπαρισσίας, του Άι - Λαγούδη, η παραλία Μεμί, Σεργιάνι, Σανί, Καρτελά, Γιαννίτσαινα και η παραλία της Τερψιθέας. Στην παραλία Καλό Νερό μπορούμε να συναντήσουμε και γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες έχουν πάει για να χτίσουν την φωλιά τους.
Βλέπουμε ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Και με τα πάνω από 10 ξενοδοχεία και καταλύματα, ο επισκέπτης θα μείνει ευχαριστημένος.
Το κλίμα της Κυπαρισσίας, όπως και όλης της Μεσσηνίας είναι εύκρατο και ιδανικό για όλες τις εποχές. Η εποχή με την μεγαλύτερη κίνηση βέβαια είναι η περίοδος από την Άνοιξη ως το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες σημειώνονται κυρίως στις πεδινές περιοχές. Αλλά και τον χειμώνα, ο ήπιος καιρός ευνοεί τις επισκέψεις, καθώς η εμφάνιση παγετού είναι σπάνια. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία στην περιοχή είναι κατά μέσο όρο 13 με 19 βαθμούς.
Οι περισσότερες εκκλησίες αποτελούν απλοϊκά δείγματα της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής που υπέστησαν ανακαινίσεις τη νεότερη εποχή μετά την εισβολή του Ιμπραήμ. Ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου αι., αλλά η ανατολική του όψη με πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο μαρτυρά παλαιότερο πυρήνα που ανάγεται πιθανόν στο β΄ μισό του 15ου αιώνα. Ο Άγιος Δημήτριος στο νεκροταφείο και τα Εισόδια της Θεοτόκου αποτελούν δείγματα της νεοκλασικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών μαρτυρούνται από διάφορα ερείπια κτιρίων δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα στην Άνω Πόλη και κοντά στο Κάστρο. Πρόκειται για το χαμάμ (μικρό οθωμανικό λουτρό) και το τζαμί του «Σουλτάνου Σουλεϊμάν» που βρίσκεται ανατολικά του Κάστρου. Ένα ενδιαφέρον μνημείο, κατάλοιπο της παρουσίας των Ενετών (1685-1715) στην πόλη είναι η πύλη του πάρκου των Εισοδίων εγχάρακτη τη χρονολογία 1787. Οι σωζόμενες κρήνες του οικισμού μπορούν να καταταγούν σε δύο ομάδες: η πρώτη περιλαμβάνει κρήνες που ανήκουν στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών και η δεύτερη στη νεότερη εποχή. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι δύο κρήνες κοντά στην είσοδο του Κάστρου, η Σταφιδόβρυση, η παλαιότερη εντοιχισμένη κρήνη της Πίσω Ρούγας και η Παζαρόβρυση. Οι νεότερες κρήνες απηχούν τη νεοκλασική τεχνοτροπία της εποχής. Τα σπίτια του οικισμού της Άνω Πόλης είναι συνήθως διώροφα, κεραμοσκεπή με δίρριχτες ή τετράρριχτες στέγες και ορθογώνια ανοίγματα με ξύλινα κουφώματα. Σπάνιο δείγμα επιρροής της βορειοελλαδικής αρχιτεκτονικής παράδοσης στην Κυπαρισσία αποτελεί η οικία με το σαχνισί στην οδό Ελένης Χαμέρη με πλήθος ξυλόγλυπτων διακοσμητικών στοιχείων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου