Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως προβλήματα έχει δημιουργήσει στην αγορά η εισαγωγή μεγάλων ποσοστήτων πατάτας από Αίγυπτο.
Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις αποθηκευμένες πατάτες της Δράμας.
Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που καταναλώνεται στην χώρα μας είναι εισαγωγής. Οι εισαγωγές δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν. Όμως δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι ούτε για τα υπολείμματα στις εισαγόμενες πατάτες αλλά ούτε για τα «βαφτίσια» που γίνονται με αποτέλεσμα να τις πουλάνε για ελληνικές.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου παράγονται 80.000 – 100.000 τόνους νωπής πατάτας. Μάλιστα ανήκουμε στην Ομάδα Παραγωγών που καταθέσαμε και έγινε αποδεκτό σχέδιο επένδυσης για μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας με επιδότηση 55% από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτή την εποχή έχουμε αυξημένες εισαγωγές πατάτας κυρίως από Αίγυπτο. Αυτό σε συνδιασμό με την ζήτηση που είναι υποτονική αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση της πατάτας σε όλη την χώρα. Η ροή στην αγορά γίνεται με αργούς ρυθμούς και όσο περνάνε οι ημέρες η κατασταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ακόμη στις αποθήκες της περιοχής έχουμε 10.000 έως 15.000 τόνους αποθηκευμένης πατάτας, αριθμός υψηλός για την εποχή.
Παρά τις εισαγωγές όμως δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά πατάτες να αναφέρουν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν «ελληνοποιήσεις» και τις πουλάνε για ελληνικές. Τα βαφτίσια δεν γίνονται μόνο από τους εισαγωγείς αλλά και από το λιανεμπόριο. Δεν είναι μόνο τα πολλά κέρδη που έχουν από τα «βαφτίσια» αλλά και οι καταναλωτές νιώθουν πιο «ασφαλείς» να αγοράζουν ελληνικές πατάτες. Υπάρχει παντελής απουσία ελέγχων στην αγορά. Το κράτος δεν κάνει καθόλου ελέγχους στις οδικές μεταφορές. Γίνονται κάποιοι έλεγχοι στα λιμάνια για όσες ποσότητες έρχονται μέσω θαλάσσης αλλά και αυτοί δεν είναι αρκετοί.
Έχουμε και καταγγελίες από αγρότες του εξωτερικού ότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από τρίτες χώρες προϊόντων με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα και η ίδια η Κομισιόν ζητά να αυξηθούν οι έλεγχοι στα φορτία που έρχονται από Τουρκία και Αίγυπτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου