Pages

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Οι ανάγκες σε κρέας και αυγά καλύπτονται από τις αθρόες εισαγωγές

 


«∆εν πρόκειται για άνοδο των τιµών αλλά για αποκατάσταση της τιµής την οποία θα πρέπει να λαµβάνουν οι παραγωγοί για να µπορούν να παράγουν», επισήµανε ο πρόεδρος της Ε∆ΟΚ (Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Κρέατος) Ελευθέριος Γίτσας αναφερόµενος στις τιµές πώλησης του κρέατος. Οπως τόνισε, ο στόχος της Ε∆ΟΚ είναι µέσα σε µια τριετία να ξαναέρθει ως επιλογή επαγγέλµατος η δουλειά του κτηνοτρόφου. Για να συµβεί όµως αυτό δεν είναι δυνατόν ένα κιλό κρέας να κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μεγάλο µειονέκτηµα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας συνιστά το γεγονός ότι είναι πλήρως στραµµένη στην παραγωγή γάλακτος. Το καλοκαίρι που καταναλώνεται λόγω τουρισµού το 70% του κρέατος, δεν υπάρχουν ελληνικά αµνοερίφια µε αποτέλεσµα να γίνονται µεγάλες εισαγωγές. «Είµαστε η µοναδική χώρα σε όλο τον κόσµο που όλα τα παραγωγικά µας ζώα προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή».

Την ίδια στιγµή, ελληνικές φυλές που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για κρεατοπαραγωγή τείνουν σχεδόν να εξαφανιστούν. «Παραδοσιακά εµείς καταναλώνουµε µικρά αρνιά και κατσίκια, τα λεγόµενα γάλακτος, συγκεκριµένες εποχές τον χρόνο. Ωστόσο η εστίαση και ο τουρισµός χρειάζονται µεγάλα ζώα άνω των 20 κιλών, τα οποία µπορούµε να εκθρέψουµε», σηµείωσε ο κ. Γίτσας.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουµε σε γενετική βελτίωση των ζώων και όχι να ζευγαρώνουν συχνά µε αιµοµειξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η µέση παραγωγή κρέατος ανά πρόβατο/γίδα στην Ελλάδα είναι 6,9 κιλά, ενώ η µέση παραγωγή ενός κρεοπαραγωγικού γαλλικού ή γερµανικού προβάτου είναι 34,5 κιλά και 33,4 κιλά αντίστοιχα.

Τα στοιχεία κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα (Eurostat) δείχνουν πολύ χαµηλή κατανάλωση, 4,7 κιλά το άτοµο. Οµως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις πωλήσεις των κρεοπωλείων, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες καταναλώνουν περισσότερο αιγοπρόβειο κρέας µέσω της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 στην Αττική υπήρχαν µόνο 39 καταστήµατα εστίασης τα οποία είχαν στα µενού τους πρόβειο κρέας, ενώ το 2021 ο αριθµός αυτών των καταστηµάτων έχει φτάσει τα 490.

Οι µεγαλύτερες ποσότητες αιγοπρόβειου κρέατος που χρησιµοποιούνται στην εστίαση προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είναι η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα πρόβειου κρέατος στον κόσµο.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγµή είναι εξαρτώµενη σε πολύ µεγάλο βαθµό από τις εισαγωγές κυρίως στο κρέας και στα αυγά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εισαγωγών τροφίµων την πενταετία 2015-2019 περίπου το 20% αφορούσε εισαγωγές κρέατος µε συνολική αξία 5,5 δισ. ευρώ», επισήµανε ο κ. Γίτσας.

Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πλήρως στραµµένη στην παραγωγή γάλακτος και αυτό είναι πρόβληµα, τονίζουν φορείς του κλάδου.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου