Pages

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Βολτ: Μία προοδευτική, πραγματιστική και πανευρωπαϊκή πολιτική

 


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΥΡΟΣ

Βολτ: Το νέο κόμμα και μέλος του Volt Europa, και οι πολιτικές που προωθεί.

Μία Ελλάδα με ένα έξυπνο και ψηφιοποιημένο κράτος, με αποδοτική οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, θωρακισμένη από την κλιματική αλλαγή, δημοκρατική και στην καρδιά μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Αυτό είναι το όραμα του Βολτ, του νέου κόμματος και μέλους του Volt Europa, του πρώτου μεγάλου πανευρωπαϊκού κόμματος.

Το Volt Europa βρίσκεται ήδη σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ουκρανίας, με εκλεγμένα μέλη σε τοπικό επίπεδο σε Πορτογαλία και Ιταλία, σε εθνικό επίπεδο σε Βουλγαρία και Ολλανδία, και στην ευρωβουλή από τη Γερμανία.

Το Βολτ είναι κάτι νέο. Δεν παγιδεύεται στο φάσμα αριστερά-δεξιά. Δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις ούτε είναι φυλακισμένο σε ένα και μοναδικό «-ισμό», αλλά χτίζει κάτι καινούργιο, δημιουργεί ένα «Βολτισμό»: είναι προοδευτικό, πραγματιστικό και πανευρωπαϊκό.

Συγκεκριμένα για την οικονομία, εκεί που οι διαφορές των κομμάτων φαίνονται πιο καθαρά, το Βολτ καταθέτει πραγματιστικές πολιτικές που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων: Βασική μας επιδίωξη συνιστά μια ισχυρή οικονομία όπου όλες και όλοι, αλλά και οι επόμενες γενιές, έχουν ένα δίκαιο μερίδιο.

Εστιάζουμε στον τερματισμό της οικονομικής ανασφάλειας, ώστε να μπορεί η καθεμία και ο καθένας να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Η παραδοσιακή αριστερά και δεξιά βλέπουν αυτές τις δύο πλευρές, την ισχυρή οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ως αντίπαλες, βασισμένες σε ιδεολογίες παλαιότερων δεκαετιών.

Η επιστήμη όμως, και ιδίως τα οικονομικά, έχουν αναπτυχθεί πολύ από τότε.

Γνωρίζουμε πια ότι μια δυναμική οικονομία και ένα καθολικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι πολλές φορές οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και αυτή είναι η βάση των πολιτικών μας.

Πιο συγκεκριμένα παραθέτω τέσσερα παραδείγματα τέτοιων οικονομικών πολιτικών τις οποίες προωθεί το Βολτ (περισσότερα στο σάιτ του Βολτ):

1. Επίδομα εργασίας:

Το επίδομα ανεργίας αυτή τη στιγμή μηδενίζεται αμέσως μόλις βρει το άνεργο άτομο απασχόληση έστω και για λίγες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν βρει εργασία μερικής απασχόλησης το εισόδημά του θα έχει πολύ μικρή αύξηση με αποτέλεσμα συχνά ή να επιλέξει να μην εργαστεί ή να δουλέψει «μαύρα». Το Βολτ προτείνει το επίδομα ανεργίας να μειώνεται σταδιακά όταν ένα άτομο ξεκινάει να εργάζεται. Π.χ. αν βρει εργασία για τρεις μέρες (νόμιμα) να συνεχίσει να λαμβάνει τα ⅖ του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή γύρω στα €160 - ένα επίδομα εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εργαζόμενο άτομο να έχει κίνητρο για εργασία αλλά και μεγαλύτερο εισόδημα. Ταυτόχρονα η εργοδοσία βρίσκει πιο εύκολα εργαζόμενα άτομα, δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.

2. Καθολική κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών:

Με αυτή την πολιτική δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες, στις οποίες συχνά η κοινωνία ρίχνει το βάρος της φροντίδας των μικρών παιδιών, να εργάζονται, αυξάνοντας θεαματικά και την παραγωγικότητα της οικονομίας αλλά και την αυτονομία και ισότητα των γυναικών.

3. Ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης:

Θέλουμε ένα σύστημα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και με περισσότερους πόρους. Ένα τέτοιο σύστημα θα δώσει και τη δυνατότητα στα άτομα που εκπαιδεύονται να βρουν απασχόληση με ικανοποιητικές αμοιβές αλλά και στις επιχειρήσεις να βρουν εργατικά χέρια με τις απαραίτητες ικανότητες, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

4. Φόρος πλούτου:

Το Βολτ προωθεί τη φοροασφαλιστική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας.

Για να αντισταθμιστεί αυτή η μείωση, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός συνολικού και δίκαιου φόρου πλούτου, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, φορολογώντας όλη την περιουσία των πολιτών, από ένα όριο και πάνω.

Σε όλες αυτές τις πολιτικές, η οικονομία πάει χέρι χέρι με την κοινωνική δικαιοσύνη, η αύξηση του ΑΕΠ με την υποστήριξη των αδυνάτων. Περαιτέρω, το Βολτ πανευρωπαϊκά στοχεύει στην καταπολέμηση 5+1 προκλήσεων μέσω μεγάλων τομών:

  1. Τη δημιουργία ενός έξυπνου, ψηφιοποιημένου κράτους που εξυπηρετεί πολίτες και καταπολεμά τη διαφθορά.
  2. Την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση των νέων και πράσινων τεχνολογιών.
  3. Την κοινωνική δικαιοσύνη με την εξάλειψη των ανισοτήτων βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, θρησκείας και καταγωγής.
  4. Την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η προσφυγική κρίση, μέσω πανευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
  5. Την ενδυνάμωση των πολιτών μέσα στη δημοκρατία, δίνοντάς τους μεγαλύτερη φωνή ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τις αποφάσεις για τα θέματα που τους αφορούν. Αυτό προϋποθέτει ένα ανεξάρτητο και πλουραλιστικό σύστημα ΜΜΕ.
  6. Τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πραγματικά ενωμένη ομοσπονδία.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενδυνάμωση των πολιτών είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ειδικά στη χώρα μας. Η έλλειψη διαφάνειας και η αδυναμία των θεσμών έναντι της εκτελεστικής εξουσίας έχουν ως αποτέλεσμα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό του απορρήτου των επικοινωνιών, να καταπατώνται. Για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων το Βολτ προωθεί ένα ψηφιοποιημένο κράτος με ανοιχτά δεδομένα και χρήση ανοικτού κώδικα λογισμικών, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους έχοντες θέσεις εξουσίας.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την περαιτέρω προστασία της ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών, με τρόπο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία τους απέναντι σε πολιτικές πιέσεις.

Τέλος, η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης που προωθεί το Βολτ σημαίνει τη δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτών να ψηφίζουν για μία/έναν Ευρωπαίο πρόεδρο, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα προστατεύει όλη την ήπειρο.

Ο Στέφανος Τύρος είναι συντονιστής των τομέων πολιτικής του Βολτ, θεωρητικός φυσικός και οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα εργασίας και τεχνολογίας, όπως η πράσινη μετάβαση και η αυτοματοποίηση. www.stefanostyros.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου