Pages

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πανελλήνιες 2023: Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους-Πέμπτη οι βαθμολογίες

 


Μετά τη 1 το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές και τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ενόψει των αποτελεσμάτων.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει στo neakriti.gr το μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων ν. Ηρακλείου Μάνος Καζαντζάκης, ένας στους τρεις υποψηφίους θα μείνει εκτός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ αναμένονται πτώσεις σίγουρα στις σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, που αντιστοιχούν στις θετικές επιστήμες και στις επιστήμες υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει η τελική καταχώριση των βαθμολογιών να ολοκληρωθεί μέχρι μεθάυριο Δευτέρα 26 Ιουνίου και στη συνέχεια η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις τελικές βαθμολογίες θα αποσταλεί στα σχολεία μέχρι το πρωί της 29ης Ιουνίου, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στο https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους το λιγότερο ένα 10ήμερο να μελετήσουν το μηχανογραφικό και να κάνουν οριστική κατάθεση πιθανά έως 18-20 Ιουλίου.

Τι θα γίνει με τις βάσεις

Δεν αναμένεται να έχουμε διαφορετική εικόνα στις βαθμολογίες των σχολών του 1ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου είναι οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ πτωτικές βάσεις αναμένονται στο 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο, αφού τα θέματα των μαθημάτων ήταν δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων ν. Ηρακλείου, Μάνος Καζαντζάκης, μιλώντας στo neakriti.gr αναφέρθηκε εκτενώς στα τρία πεδία. Όσον αφορά στο 1ο πεδίο, οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που έχει ως συνέπεια η ευκολία των φετινών θεμάτων να μην “απογειώσει” τις φετινές βάσεις.

Όπως είπε, «στο 1ο πεδίο έχουμε αρκετά λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι. Οπότε τα σχετικά ευκολότερα θέματα σε κάποια μαθήματα θα έχουν διαφορετικό ρόλο. Οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι και θεωρούμε, με βάση τα δύο αυτά δεδομένα, πως δε θα υπάρξει μεγάλη διακύμανση των βάσεων. Υπό άλλες συνθήκες, θα αναμέναμε αύξηση των βάσεων. Η μείωση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο αυτό δε θα προκαλέσει άνοδο των βάσεων. Θα έχουμε αυξομειώσεις των βάσεων ανά σχολή και περιοχή όσον αφορά στο 1ο πεδίο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μπορούμε να πούμε γενικότερα πως δε θα έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα δούμε πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν δυσκολότερα σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με πέρυσι.

«Τα πράγματα ήταν δυσκολότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία και Βιολογία δυσκόλεψαν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και περιμένουμε πτώση των βάσεων. Ανάλογα με την περιοχή, η πτώση θα είναι μικρή στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγαλύτερη στις περιφερειακές σχολές. Οι βαθμολογίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Και ειδικά στη Φυσική, οι βαθμολογίες είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», υπογράμμισε ο κ. Καζαντζάκης.

Αναφερόμενος σε σχολές, ο κ. Καζαντζάκης τόνισε πως ενδέχεται να δούμε τις ιατρικές σχολές κάτω από 18.000 μόρια, όπως επίσης ενδέχεται να δούμε και τις φυσικομαθηματικές σχολές να κινούνται πτωτικά.

«Είναι πιθανό φέτος να δούμε ιατρικές σχολές κάτω από 18.000 μόρια, όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Μόλις βγουν τα αποτελέσματα, θα βγάλουμε πιο ασφαλείς μετρήσεις. Και στη Βιολογία και στη Χημεία και στη Φυσική, σύμφωνα με πληροφορίες των εξεταστικών κέντρων, οι μαθητές δεν έγραψαν το ίδιο σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στις φυσικομαθηματικές σχολές, ειδικά τις περιφερειακές σχολές, μπορεί να δούμε αρκετά μεγάλη πτώση των βάσεων, που να προσεγγίζουν 300-500 μόρια κάτω. Περιμένουμε σίγουρα πτώση των βάσεων σε αυτά τα δύο πεδία, αναλόγως την περιοχή», υποστήριξε.

Όσον αφορά στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης είπε: «Στο 4ο πεδίο ο μεγάλος “κόφτης” είναι τα Μαθηματικά. Φέτος, όμως, είχαμε ευκολότερα θέματα στο μάθημα της Πληροφορικής σε σχέση με πέρυσι, αλλά δυσκολότερα θέματα στην Οικονομία. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως περίπου θα λειτουργήσει η διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων εξισορροπητικά. Ή ενδεχομένως να πούμε ότι θα έχουμε μείωση των βάσεων μικρότερη στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερη μείωση στις χαμηλόβαθμες σχολές».

Δε θα πιάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ο κ. Μάνος Καζαντζάκης αναφέρθηκε και στον αριθμό των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, υποστηρίζοντας πως θα μείνουν εκτός είτε εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αφού δε θα πιάσουν το 10, είτε εξαιτίας της μη κάλυψης των εκατοντάδων θέσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα.

«Ένας στους τρεις δε θα μπει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα υπάρξουν δεκάδες θέσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια που δε θα καλυφθούν με τίποτα. Δεν είναι δυνατό να καλυφθούν το σύνολο των θέσεων στο Μαθηματικό Τμήμα της Σάμου από τη στιγμή που πέρυσι μπήκαν 6 ή 7 άτομα. Είναι απατηλό το φαινόμενο να συγκρίνεις θέσεις και επιτυχόντες, γιατί κάποιες θέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα δεν καλύπτονται. Αθροιστικά, ένας στους τρεις υποψηφίους θα μείνει εκτός πανεπιστημίου είτε εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είτε εξαιτίας του γεγονότος πως δεν καλύπτονται οι θέσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα», ανέφερε.

Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι ποια πανεπιστημιακά τμήματα υποβαθμίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις των φοιτητών αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που θα λειτουργήσει ως “κόφτης” για πολλά πανεπιστημιακά τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου