Pages

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ: "ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΈΤΟ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΙΜΑΚΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ"

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΙΟ ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗΣ

ΤΗΝ πεποίθηση ότι η χωματερή στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας οφείλει να βάλει λουκέτο άμεσα μετά την διαχείριση απορριμμάτων, ρίχνοντας την μπάλα των εξελίξεων στην Δημοτική αρχή, αποσαφήνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Ιωάννη Μποζίκα στον ραδιοσταθμό ΠΑΛΜΟΣ 90,5 FM.
Παράλληλα σε ότι αφορά την διαχείριση απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι πλέον το...παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια των Δημάρχων ώστε να προχωρήσει η πλήρη αποκατάσταση των χωματερών, υποδεικνύοντας ότι το Αλιμάκι Κυπαρισσίας πρέπει να βάλει λουκέτο άμεσα πριν...υπάρξουν εξελίξεις. Σε ότι αφορά το κόστος που θα επωμιστούν οι δημότες αποσαφήνισε ο κ. Νίκας ότι "οι Δήμοι για να μειώσουν το κόστος διαχείρισης οφείλουν να προχωρήσουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης που θεωρείται προτεραιότητα".
Σε άλλες ερωτήσεις για τα οδικά έργα αναφέρθηκε στην πρόοδο έργων όπως το Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι, ενώ για τα λιμενικά έργα υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί το αλιευτικό του Μαράθου ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις για το λιμάνι Κυπαρισσίας το οποίο αποκατέστησε η περιφέρεια με έργα και υπολείπονται ακόμα παρεμβάσεις όπως η χερσαία ζώνη του λιμένος. Τέλος εστίασε στο τουριστικό προιόν της Πελοποννήσου εκφράζοντας ότι η Μεσσηνία και ο Μοριάς είναι ελκυστικό προιόν για διακοπές με οικονομικές τιμές, πλούσια αξιοθέατα και γαστρονομία.
KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/Hy5pOok-EzM

ΑΥΤΟΨΙΑ σε οδικό έργο της Περιφέρειας στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας


 Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με τον Διευθυντή των Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτη Γιαννακέα και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, κ. Δημήτριο Καλδή, στο έργο αποκατάστασης και συντήρησης της επαρχιακής οδού με τίτλο : “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ 29Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΚΑΚΚΑΒΑ – ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ”, που εκτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την περιοχή και στο επόμενο άμεσο διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως ενημερώθηκαν και από τον ανάδοχο του έργου.\

Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ-ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ 
ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία θα έχουν οι εξελίξεις που πυροδότησε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο βουλευτής του Νομού, Αλέξης Χαρίτσης, είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους για τη διαδοχή.

Ανάμεσα στα επικρατέστερα πρόσωπα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος πιθανολογείται ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του κόμματος μετά τις εκλογές από την βάση..

Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί των σεναρίων που τον εμφανίζουν ως ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από το kalamatanews.gr στενοί του συνεργάτες φέρεται να ετοιμάζονται δηλώνοντας ότι "ο Αλέξης Χαρίτσης είναι άλογο μακράς κούρσας στην πολιτική και θα είναι παρών". ΙΩΑΝ.ΜΠ.

71χρονος καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στην Δυτική Μεσσηνία

 


Φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης καλλιεργούσε 71χρονος στη Μεσσηνία, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομοΚατασχέθηκαν συνολικά 16 δενδρύλλια κάνναβης και πάνω από 185 γραμμάρια κάνναβης.

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγρόκτημα τοπικής κοινότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη προχθές (28.6.2023) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, 71χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, που περιλαμβάνει ακόμη έναν 43χρονο ημεδαπό.

Ειδικότερα, προχθές (28.6.2023) το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή, κατά την οποία εντοπίστηκαν, σε -2- ειδικά διαμορφωμένους χώρους, να καλλιεργούνται στο έδαφος -6- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -2,10- μέτρων, περίπου και εντός γλαστρών -10- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -80- εκατοστών, περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε να έχουν συγκομίσει προσφάτως ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -188- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

Όπως προέκυψε, την ανωτέρω φυτεία καλλιεργούσαν δύο (2) ημεδαποί, ο 71χρονος συλληφθείς, μαζί με τον 43χρονο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και του Κ.Ο.Κ.Συνελήφθη, χθες (29.6.2023) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, -2- ημεδαποί, ηλικίας 17 και 18 ετών, αντίστοιχα, γιατί επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, όπου στη θέα των αστυνομικών, ο 17χρονος απέρριψε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε, ενώ όπως προέκυψε ο 18χρονος στερούταν άδειας ικανότητας οδήγησης. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.
Δυο συλλήψεις για κλοπή και παραμέληση εποπτείας ανηλίκουΣυνελήφθη, χθες (29.6.2023) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ανήλικος ημεδαπός, γιατί κατά το χρονικό διάστημα από 25.6.2023 έως και την 29.6.2023, διέπραξε -5- περιπτώσεις παραβίασης κερματοδεκτών παιχνιδιών σε περίπτερα, όπου αφαίρεσε χρήματα. Τέλος, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και 53χρονη ημεδαπή, μητέρα του ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.
Συνελήφθη 19χρονος για κλοπήΣυνελήφθη, χθες (29.6.2023) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 19χρονος ημεδαπός, γιατί αφαίρεσε από όχημα ημεδαπού, τσάντα, η οποία περιείχε χρήματα, κάρτες τραπέζης και προσωπικά έγγραφα.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ..ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ OPEN MALL ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


ΑΓΡΙΑ κόντρα ξέσπασε για την πατρότητα του Open Mall στην Κυπαρισσία λόγω της προεκλογικής περιόδου με το στόχαστρο του νυν Δημάρχου Τριφυλίας να μπαίνει ο εμπορικός σύλλογος της πόλης σχετικά με τις αναφορές του στο έργο. Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το 2019 από τον τότε υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση με συμβαλλόμενα μέρη το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και φυσικά τον Δήμο Τριφυλίας. Αναμένεται απάντηση από τον σύλλογο ωστόσο δείτε
 αναλυτικά τι αναφέρει  η ενημερωτική επιστολή του δημάρχου:

"Όταν ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ενημερώνει για την εξέλιξη του έργου, του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) της πόλης, θα ήταν πρέπον να αναφέρεται στη συμβολή του Δήμου Τριφυλίας, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό.
Και να μην «καρπώνεται», ως δικό του, ένα τέτοιο σπουδαίο έργο, για την πραγματοποίηση του οποίου, την πλήρη ευθύνη έχουν ο Δήμος Τριφυλίας, η Τεχνική του Υπηρεσία και προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος.
Ξεχνάει, μάλλον, πως με δική μου παρέμβαση, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων της Δ.Ε.Η., ύψους (550.000,00€) και πως, κατόπιν διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεών μου, με την διαχειριστική αρχή, ανακατασκευάστηκαν και τα υπόλοιπα πεζοδρόμια, επί της δημοτικής οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Τα έργα, μικρά ή μεγάλα, κάποιες φορές είναι αποτελέσματα συλλογικής προσπάθειας, αλλά το συγκεκριμένο έχει τη σφραγίδα του Δήμου Τριφυλίας και προσωπικά, του ίδιου του δημάρχου.
Προς αποφυγή, λοιπόν, εσφαλμένων εντυπώσεων και το συνημμένο, στην παρούσα, κάτωθι φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει τα αυτονόητα.
Γι’ αυτό και, σήμερα, μπορούμε να «μιλάμε, με έργα», για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall), στην πόλη της Κυπαρισσίας." καταλήγει η ανακοίνωση του Δημάρχου Τριφυλίας.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ

 

του Διονύσιου Περδίκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, ΓΠΑ

Στην αντιμετώπιση του δάκου καταλήγουμε κάθε φορά στο συμπέρασμα ότι καμία χρονιά δεν είναι όπως η προηγούμενη και ότι οι κλιματικές συνθήκες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι θα προκύψει αργότερα. Η νέα ελαιοκομική περίοδος φαίνεται να επιβεβαιώνει και τα δύο αυτά συμπεράσματα.

Πιο συγκεκριμένα, η διαχείμαση υψηλών πληθυσμών του δάκου ευνοήθηκε από τις ήπιες καιρικές συνθήκες το προηγούμενο φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά και από την παρουσία αρκετών καρπών μέχρι την άνοιξη σε ασυγκόμιστους ελαιώνες που ήταν αρκετοί λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Κατόπιν, η υψηλή σχετική υγρασία για μια παρατεταμένη περίοδο, από τη μέση της άνοιξης έως και τα μέσα Ιουνίου, επίσης ευνόησε την επιβίωση των ενηλίκων του δάκου.

Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές παρατηρείται μειωμένη έως μέτρια καρπόδεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός οι καρποί να αναπτύσσονται σχετικά πιο γρήγορα και να γίνονται γρηγορότερα επιδεκτικοί προσβολής από τον δάκο και αφετέρου να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών.

Αυτές οι συνθήκες επιβάλλουν για ακόμη μία φορά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην οργάνωση των ενεργειών μας για την αντιμετώπιση του δάκου, είτε πρόκειται για ψεκασμούς κάλυψης, για μαζική παγίδευση, για δολωματικούς ψεκασμούς είτε για άλλες μεθόδους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Στις περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται ψεκασμοί κάλυψης, ένα γενικό μέτρο είναι η άμεση τοποθέτηση παγίδων παρακολούθησης (εάν δεν έχει ήδη γίνει αυτό) και η άμεση έναρξη δειγματοληψιών καρπών για τον εντοπισμό των πρώτων νυγμάτων του δάκου, ώστε να γίνει ψεκασμός αμέσως όταν χρειαστεί.

Ειδικά στις επιτραπέζιες ποικιλίες, κάθε καθυστέρηση μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, καθώς τα νύγματα του δάκου λειτουργούν ως πύλες εισόδου για μύκητες και συνήθως για τον μύκητα της ξεροβούλας, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί αργότερα να χάνουν την εμπορική τους αξία.

Στην περίπτωση των καλλιεργητών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, αυτοί θα πρέπει να έχουν αναρτήσει τις παγίδες για τη σύλληψη των ενηλίκων του δάκου από νωρίς (π.χ. μέσα Μαΐου) και συγχρόνως να παρακολουθούν τον δακοπληθυσμό στις παγίδες, αλλά και με δειγματοληψίες καρπών, για να εντοπίσουν τυχόν αύξηση των πληθυσμών και να πυκνώνουν τοπικά το δίκτυο των παγίδων ή να εφαρμόζουν επιπρόσθετα και άλλα μέτρα αμέσως όταν χρειαστεί.

Σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας με τη μέθοδο του δολωματικού ψεκασμού, αυτό που διακρίνει τη φετινή περίοδο είναι η ανομοιόμορφη και γενικά μειωμένη καρποφορία, καθώς προϋπόθεση εφαρμογής του σε μια περιοχή είναι το ποσοστό καρποφορίας να είναι τουλάχιστον 20%-25%.

Ωστόσο, η εξαίρεση περιοχών από το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνεται μετά από πολλή σκέψη, καθώς η αντιμετώπιση με άλλες μεθόδους σε μεγάλες εκτάσεις και σε ελαιώνες που δεν φροντίζονται εντατικά ενέχει μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας στην αντιμετώπιση του δάκου. Από την άλλη πλευρά, υπο-περιοχές με καρποφορία θα πρέπει να προστατευθούν λόγω και της αναμενόμενης υψηλής τιμής του ελαιολάδου.

Πιθανώς, σχεδιασμός για εφαρμογή σε υπο-τομείς μεγάλων περιοχών θα μπορούσε να εφαρμοστεί όπου είναι δυνατόν. Εδώ, καίριο ρόλο θα έχει το ενδιαφέρον των παραγωγών, που είναι πάντως αυξημένο λόγω προσδοκιών για υψηλή τιμή παραγωγού και η συνεργασία τους με τις υπηρεσίες για την από κοινού εύρεση της πλέον πρόσφορης τακτικής αντιμετώπισης.

Επίσης, η χρήση των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο και να βοηθήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή εντοπισμένων ψεκασμών. Για τον λόγο αυτόν, και εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες (απομακρυσμένη παρακολούθηση του δακοπληθυσμού, συστήματα λήψης απόφασης για ψεκασμό, παροχή βοήθειας στους ψεκαστές για πλοήγησή τους μέσα στους ελαιώνες), σε τέτοια έτη όπως αυτό που διανύουμε φαίνεται καθαρά η σημασία που έχει η γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για τη δακοκτονία.

Η προστασία των καρπών με εφαρμογή ορυκτού που λειτουργεί απωθητικά για τον δάκο επίσης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική πρακτική όταν εφαρμόζεται εγκαίρως και σύμφωνα με τις οδηγίες, ωστόσο και εδώ θα πρέπει να συνοδεύεται με παράλληλη παρακολούθηση του δακοπληθυσμού και τυχόν δακοπροσβολής. Αργότερα, λόγω πιθανής αύξησης της συχνότητας των βροχοπτώσεων μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους.

Χρονοδιάγραμμα

Για το επόμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του έτους δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου τα προβλήματα αναμένεται να μειωθούν, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς τυχόν περίοδοι με σχετικά μειωμένες θερμοκρασίες και αυξημένη σχετική υγρασία σε συνδυασμό και με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε σημαντικά προβλήματα. Από τα μέσα Αυγούστου και μετά, σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εντατικοποίηση των μέτρων παρακολούθησης του δάκου, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών καθυστερεί την ολοκλήρωση της συγκομιδής με το πρόβλημα του δάκου να εντείνεται.

Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς τότε μπορούμε ακόμη να ψεκάσουμε. Εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και συνδυασμός των μεθόδων που δεν έχουν τον κίνδυνο υπολειμμάτων κοντά και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής θα πρέπει επίσης να εξεταστούν. Τρόποι μείωσης της διάρκειας συγκομιδής και έγκαιρης έναρξής της επίσης θα βοηθήσουν κατά πολύ.

Καταλήγοντας, η φετινή ελαιοκομική περίοδος συνδυάζει χαρακτηριστικά που, αν και διαφορετικά από αυτά που συνήθως υπάρχουν, για άλλη μία φορά καθιστούν επιτακτική τη χωρίς καθυστέρηση και με κατάλληλες προσαρμογές λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται κατά περίπτωση συστήματος καλλιέργειας και μεθόδου ή μεθόδων αντιμετώπισης, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η παραγωγή ελαιολάδου και ελιάς από τον δάκο.


ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών πινακίδων της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Αρχισε η εγκατάσταση των συνολικά 25 ηλεκτρονικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Οπως είναι γνωστό, πρόκειται να τοποθετηθούν 5 τέτοιες ηλεκτρονικές πινακίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα -σε κομβικά σημεία της κάθε Π.Ε.-, προκειμένου να εξυπηρετούν τους οδηγούς με μηνύματα πολιτικής προστασίας, κατάστασης του οδικού δικτύου, αλλά και να ενημερώνουν για σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές διοργανώσεις είτε της Περιφέρειας είτε άλλου φορέα.

Το κόμμα στη Μεσσηνία με το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων


 
Στις εκλογές της Κυριακής 25 Ιούνη το ΚΚΕ στη Μεσσηνία πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό, 7,45%, που πετύχει τα τελευταία 30 χρόνια, ανακοίνωσε η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος, η οποία σε γραπτή της ανακοίνωση εκφράζει τους χαιρετισμούς της προς όσους ψήφισαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, ιδιαίτερα όσους το ψήφισαν πρώτη φορά. Επίσης τονίζει ότι η κυβέρνηση που εκλέχτηκε έχει όλα τα προσόντα να αναδειχτεί ως η χειρότερη όλων των προηγούμενων και ζητά: “Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά”…

Πιο συγκεκριμένα η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ ανακοίνωσε: “Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους έδωσαν και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ

Η αύξηση του ΚΚΕ πανελλαδικά σε ποσοστό, η εκ νέου αύξηση του ΚΚΕ σε ποσοστό και σε ψήφους στη Μεσσηνία αποδεικνύει πως η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ έλαβε 7,45% και πάνω από 6500 ψήφους, λαμβάνοντας το υψηλότερο ποσοστό του από το 1993 και μετά.

Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στις πόλεις και στα χωριά της Μεσσηνίας, που αντέχουν και διευρύνονται. Αυτοί οι δεσμοί μπορούν και πρέπει να δυναμώσουν, να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο.

Η μη εκλογή βουλευτή του ΚΚΕ στη Μεσσηνία οφείλεται μόνο στον καλπονοθευτικό νόμο της ΝΔ που κλέβει βουλευτικές έδρες. Παρά το αποτέλεσμα αυτό, το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να πρωτοστατεί για όλα τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα, θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των λαϊκών ανθρώπων ανεξάρτητα αν ψήφισαν ή όχι το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά!

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για το λαό. Το σίγουρο είναι πως η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει όλα τα “προσόντα” για να αναδειχτεί “χειρότερη” από όλες τις προηγούμενες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται από σήμερα απέναντι στη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, όντας η μόνη 100% μαχητική, εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός να μη δείξει καμία αναμονή, να μη δώσει καμιά περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα ένα μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΝΔ με βαριά καρδιά.

Με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, ορθώνουμε τείχος προστασίας των εργατικών λαϊκών συμφερόντων μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας.

Η απάντηση βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου, που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Προσωρινός ανάδοχος για το έργο αστικής αναβάθμισης Πολεοδομικής Ενότητας Κυπαρισσίας


 Η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο για το έργο της αστικής αναβάθμισης ΠΕ3 Κυπαρισσίας τον οικονομικό φορέα ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. ‘’GEOGENESIS Α.Ε. ” με μέσο ποσοστό έκπτωσης 1,46%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 1.209.677,42 ευρώ, ΦΠΑ: 290.322,58 ευρώ). Ωστόσο το σχέδιο πόλης έχει να επεκταθεί μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες αρκετά χρόνια καθώς εξελίσσεται η δυναμική της περιοχής τόσο προς Καλονερό όσο και προς τον εθνικό δρόμο προς Φιλιατρά.

Ειδικότερα, η Ο.Ε. επικύρωσε το από 23-06-2023 Πρακτικό Ι της Επιτροπής Διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο φέρεται ως προσωρινός ανάδοχος του έργου ” Αστική αναβάθμιση περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας – Υποέργο 1 της πράξης Βελτίωση οδικής ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας “, ο οικονομικός φορέας ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. ‘’GEOGENESIS Α.Ε. ” με μέσο ποσοστό έκπτωσης 1,46%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ακόμη οικονομικοί φορείς οι οποίοι προσέφεραν έκπτωση 1,03% και 1,00%.

Η Ο.Ε. αποφάσισε να κληθεί ο προσωρινός ανάδοχος ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπως, υποβάλει εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών (άρθρο 4.2, περίπτ. α’ της αριθ. 6682/16-06-2023 Διακήρυξης), από την κοινοποίηση σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης – πρόσκλησης από τον κ. Δήμαρχο προς αυτόν, τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 της αριθ. 6682/16-06-2023 διακήρυξης, αποδεικτικά μέσα (δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου) και τα αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μερκούρης τοποθετήθηκε ως κάτωθι:

Που ήταν ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα όπως κατηγορούσε την Αντιπολίτευση ο Δήμαρχος; Ανησυχώ βαθύτατα για τη μικρή συμμετοχή οικονομικών φορέων στο διαγωνισμό και τα μηδενικά ποσοστά εκπτώσεων(1%-1,5%).

Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στα Λύκεια της Τριφυλίας

 


ΜΕ καλές προοπτικές με σχετικά υψηλές βαθμολογίες ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία της Τριφυλίας σημειώνοντας ότι στις λίστες εμφανίζεται μόνο ο κωδικός του υποψηφίου και όχι τα ονόματα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Υψηλές βαθμολογίες πάντως καταγράφονται με 18.900 μόρια σε σχολεία της Τριφυλίας, αλλά και στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα Λύκεια σημαντικό ποσοστό υποψηφίων έγραψε κάτω από την βάση. 

ΜΕΙΩΣΗ κατανάλωσης νερού ζητά η ΔΕΥΑ Τριφυλίας λόγω διακοπών της...ΔΕΗ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω των διακοπών ρεύματος που πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ την Τετάρτη 28-6-23 και την Πέμπτη 29-6-23 στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τριφυλίας, τίθενται εκτός λειτουργίας γεωτρήσεις και αντλιτικά συγκροτήματα της ΔΕΥΑΤ.
Ως αποτέλεσμα υπάρχει πτώση στη στάθμη των δεξαμενών ύδρευσης, γεγονός που ίσως προκαλέσει περιοδικές διακοπές υδροδότησης σε κάποιες περιοχές της Τριφυλίας.
Παρακαλούμε τους καταναλωτές σε όλη την επικράτεια του δήμου να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση νερού και να περιοριστούν μόνο στην αναγκαία κατανάλωση του.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κατασπατάληση νερού, παράνομες υδροληψίες ή τυχόν διαρροές, παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. στο τηλ. 2761062130 ή στη φόρμα: www.deyatrif.gr/dilosi-vlavis

Εγκριση μελέτης δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών στη Τριφυλία

 


Την έγκριση της μελέτης «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Επιπλέον, αποδέχθηκε τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΟΦΥΠΕΚΑ) ΠΥΛΩΝΑΣΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: «1 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΞΟΝΑΣ: «1.4 – Αειφόρος χρήση των πόρων,
ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» ΔΡΑΣΗ: «16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης».

Τέλος, ενέκρινε την υποβολή αιτήματος, από πλευράς Δήμου Τριφυλίας, ένταξης και χρηματοδότησης της υπ’ αρ. 20/2023 μελέτης προμήθειας «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» συνολικού προϋπολογισμού 3.990.333,64 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΟΦΥΠΕΚΑ) ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: «1 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΞΟΝΑΣ: «1.4 – Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» ΔΡΑΣΗ: «16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: MIS (ΟΠΣ) 5190260.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης σημείωσε ότι η μελέτη δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προδιαγραφές για τα μονοπάτια. Είναι προμήθεια εξοπλισμού – μηχανημάτων και όχι μελέτη διαμόρφωσης μονοπατιών και του αναγκαίου εξοπλισμού όπως περιγράφονται στις προδιαγραφές.

Γιατί αποχωρούν οι ξένοι εργάτες γης από την Τριφυλία-Μεσσηνία

 


Με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα εντάσεως εργασίας, αλλά και τις ανάγκες των μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης που ακολουθούν, η «ΥΧ» φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης το μεγάλο θέμα της απασχόλησης των εργατών στον πρωτογενή τομέα.

Συνομιλήσαμε με αγρότες, ακαδημαϊκούς και εργάτες γης για το χρόνιο, πολυδιάστατο και δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν άμεσης βελτίωσης, αλλά και πρακτικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζει σε όλες τις περιοχές την ίδια ένταση ούτε τα ίδια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη εργατών, η αύξηση του εργατικού κόστους και η μεγάλη γραφειοκρατία. Ορισμένες από αυτές τις πτυχές φωτίζει και το πρόσφατο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Απόστολου Καψάλη, που πραγματεύεται το ζήτημα της απασχόλησης των μεταναστών.

Οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα σε εποχικό και μόνιμο εργατικό δυναμικό είναι δύσκολο να αποτιμηθούν με μεγάλη ακρίβεια. Κατά καιρούς, εκτιμήσεις παραγωγών τις οριοθετούν σε τουλάχιστον 40.000 – 50.000 ετησίως. Αν και το ΥΠΑΑΤ δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη αποτύπωση των υπαρχουσών αναγκών, αυτή προκύπτει έως έναν βαθμό έμμεσα από την πρόσφατη ΚΥΑ διετούς ισχύος που προσδιορίζει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας για απασχόληση μετακλητών πολιτών από τρίτες χώρες.

Στην εν λόγω απόφαση, προβλέπονται για τη διετία 91.630 θέσεις εποχικής εργασίας στον πρωτογενή τομέα, κατανεμημένες ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). Μαζί με τις θέσεις εξαρτημένης εργασίας, o συνολικός αριθμός διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα φτάνει τις 113.467, δηλαδή τις 56.733 ανά έτος.

Επιπλέον, προβλέπονται ακόμα 20.000 θέσεις μέσω των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας – Μπαγκλαντές και Ελλάδας – Αιγύπτου που, ωστόσο, μέχρι στιγμής και παρά την ψήφισή τους στη Βουλή, δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω αριθμητικά στοιχεία και εκτιμήσεις δείχνουν την έκταση των αναγκών και τη σημασία του ζητήματος.

Α. Καψάλης: Τα καίρια σημεία που χρήζουν αλλαγών στο καθεστώς των μεταναστών εργατών

O Δρ. Απόστολος Καψάλης, πρόσφατα παρουσίασε το βιβλίο του, με τίτλο «Μετανάστες εργάτες γης: Καθεστώτα εξαίρεσης στην εργασία και στην κινητικότητα» (εκδόσεις «Άπαρσις»). Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», «το βιβλίο εκκινεί από την ανάλυση του ιδιαίτερου νομικού πλαισίου που εφαρμόζεται τόσο στο πεδίο της μετανάστευσης όσο και σε αυτό της εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναδεικνύει τις πτυχές εκείνες που διαμορφώνουν ένα εργατικό δίκαιο εξαίρεσης για την εν λόγω κατηγορία μισθωτών σε σχέση με τα γενικώς ισχύοντα στην ελληνική εργατική νομοθεσία. Στη βάση διαχρονικά του στοιχείου της άμεσης γεωργικής εργασίας και πιο πρόσφατα της πληρωμής και ασφάλισης μέσω εργοσήμου.

Παράλληλα, στον βαθμό που το θεσμικό πλαίσιο της νόμιμης μετανάστευσης (διαδικασίες της μετάκλησης και της εποχικής εργασίας) αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον αγροτικό τομέα, η μελέτη αποτιμά τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος με έμφαση στις νέες προκλήσεις που αναδύονται την τελευταία τριετία εξ αφορμής και της κρίσης πανδημίας».

Ζητήσαμε από τον καθηγητή να μας παραθέσει ορισμένα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και φωτίζουν καίριες πτυχές του ισχύοντος πλαισίου διαμονής και απασχόλησης. Πρόκειται για σημεία που πιθανώς να περιγράφουν μια αποσπασματική λογική αντιμετώπισης του προβλήματος από πλευράς πολιτείας, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο χρόνιες ελλείψεις και παθογένειες του εγχώριου συστήματος.

1. Συνθήκες διαβίωσης που απομακρύνουν τους αλλοδαπούς: Το ελληνικό σύστημα μετακλήσεων –συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής άδειας εργασίας του άρθρου 13Α του ισχύοντος σήμερα Κώδικα Μετανάστευσης (Ν. 4251/2014)– σε συνδυασμό με την ελαστική εργασία που απορρέει από το ειδικό πλαίσιο μισθωτής απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, εξασφάλιζαν μέχρι πρόσφατα, αν και με δυσκολίες, την ομαλή λειτουργία της αγροτικής παραγωγής. Από τη μία, για τους λίγες χιλιάδες επίσημα διαμένοντες και νόμιμα απασχολούμενους μετανάστες εργάτες γης επικρατούσε η επισφάλεια του καθεστώτος διαμονής και η ελαστικότητα της εργασίας.

Από την άλλη, για τους πολλές δεκάδες χιλιάδες παράτυπα διαμένοντες κυριαρχούσε η αδήλωτη εργασία, ο φόβος της απέλασης και οι συνθήκες σοβαρής εργασιακής εκμετάλλευσης, για τις οποίες η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το 2017.

Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης και απασχόλησης λειτουργούν αθροιστικά πλέον τα τελευταία λίγα χρόνια ως παράγοντες απώθησης αλλοδαπών εργατών γης, κατ’ αρχάς από την αγροτική απασχόληση. Πρέπει, δε, να τονιστεί ότι εκτός από τον αγροτικό τομέα και οι κλάδοι του επισιτισμού-τουρισμού και των κατασκευών γνωρίζουν άνθηση και σοβαρές ελλείψεις σε εργατικά χέρια.

Οι επισφαλείς όροι διαμονής και απασχόλησης, ωστόσο, των μεταναστών, όχι μόνο στη γεωργία, φαίνεται ότι εντείνουν την τάση εξόδου τους και από την ίδια τη χώρα. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού, ανάμεσα στα έτη 2011-2022 εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 650.000 άτομα, οι μισοί μόνο εκ των οποίων υπολογίζεται ότι είναι νέοι Έλληνες υψηλής ειδίκευσης.

2. Πιο ευνοϊκό καθεστώς νομιμοποίησης σε άλλες χώρες της ΕΕ: Η τάση εκ νέου μετακίνησης προς άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύθηκε ιδίως την τελευταία τριετία και από εθνικά προγράμματα νομιμοποίησης της διαμονής και της κοινωνικής ένταξης μεταναστών σε άλλες χώρες και σε πολλούς κλάδους απασχόλησης, ιδίως στον αγροτικό. Οι παρεμβάσεις αυτές, συχνά στο δικαιολογητικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αναμφίβολα λειτουργούν ως πόλος έλξης μεταναστών που έχουν ήδη φτάσει και εργάζονται στην Ελλάδα και, μάλιστα, με όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών εργατικών χεριών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ιδίως από τις αρχές του 2020, επιλέγεται μια διαφορετική μέθοδος αντιμετώπισης των αναγκών των αγροτικών επιχειρήσεων με δύο πτυχές. Αφενός, με τη διοικητική διευκόλυνση της υπαγωγής στην ειδική άδεια εργασίας του προαναφερθέντος άρθρου 13Α. Αφετέρου, με την εισαγωγή της κατά παρέκκλιση διαδικασίας του 16ου άρθρου του Ν. 4783/2021. Η ρύθμιση αυτή (που αντικαθιστά από πέρυσι τον Ιούλιο τη διαδικασία του άρθρου 13Α) στοχεύει αρχικά στην απλή διοικητικά πρόσληψη Αλβανών μεταναστών εργατών γης από τη γειτονική Αλβανία, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στη Βόρεια Ελλάδα. Και τα δύο αυτά μέτρα είχαν ως σκοπό τη διευκόλυνση της απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών, υπό την προϋπόθεση όμως μιας ήδη ειλημμένης απόφασης εκ μέρους τους για εργασία στον αγροτικό τομέα».

3. Περιορισμοί και ελλείψεις που «ακουμπούν» στις ανθρώπινες ανάγκες: Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία αδράνησε στο σημαντικότερο ίσως σκέλος, αυτό της προσέλκυσης εργαζομένων, μέσω της παροχής κινήτρων για τη διατήρηση –εάν όχι την αύξηση– του αριθμού των μεταναστών γεωργικών μισθωτών. Η τακτοποίηση του καθεστώτος διαμονής αυτών των μόνιμα εγκατεστημένων αλλοδαπών με όρους ασφάλειας δικαίου, η εξασφάλιση της προοπτικής της οικογενειακής επανένωσης, η μέριμνα για κοινωνική ένταξη και αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις επίλυσης του μείζονος και διαρκώς αυξανόμενου προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών».

Ταυτόχρονα, η στροφή για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στη σύναψη διμερών συμβάσεων εποχικής μετάκλησης εργατών γης με μακρινές ασιατικές χώρες ενέχει ένα διπλό κίνδυνο-ρίσκο. Πρώτον, την παραγνώριση της αναγκαιότητας τακτοποίησης των συνθηκών διαμονής και απασχόλησης των ήδη εγκατεστημένων αλλοδαπών εργατών γης και, δεύτερον, την υποτίμηση των δυνατοτήτων κυκλικής μετανάστευσης μεταναστών από γειτονικές χώρες, από τις οποίες η μετακίνηση είναι χαμηλού κόστους και δυσκολίας.

Απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ (2008 – 2021, χιλ. άτομα)

Πηγή: Eurostat, EU LFS

Τι δηλώνουν οι αγρότες

Η «ΥΧ» συνομίλησε με παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας, που απασχολούνται σε προϊόντα, τα οποία παραδοσιακά παρουσιάζουν σημαντικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Πολλά απ’ όσα μας είπαν συγκλίνουν με πολλά από τα προαναφερθέντα συμπεράσματα.

Υποστελέχωση υπηρεσιών και μεγάλες καθυστερήσεις

Κατά τον Μιχάλη Βιαννιτάκη, παραγωγό θερμοκηπιακών κηπευτικών και αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, η όλη διαδικασία νομιμοποίησης και απασχόλησης των εργατών χαρακτηρίζεται σε ορισμένες περιοχές από τεράστιες καθυστερήσεις και εντελώς απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα που διαλύουν τον προγραμματισμό των αγροτών:

«Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο στάδιο, που είναι ο έλεγχος που πραγματοποιεί η αποκεντρωμένη διοίκηση για να επιβεβαιώσει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις για να καλέσει και να απασχολήσει έναν αλλοδαπό.

Σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης είναι επαρκώς στελεχωμένες, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 15 – 20 ημέρες. Σε άλλες περιοχές, όμως, με λίγα άτομα για την εξυπηρέτηση των αγροτών και μεγάλες ανάγκες σε εργάτες, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρειαστεί ακόμα και δύο μήνες. Δηλαδή, να ελέγξει η αρμόδια υπηρεσία το ΟΣΔΕ του αγρότη – εργοδότη και το Ε3 του. Πρόκειται για καθυστερήσεις που μας ταλαιπωρούν στην υπηρεσία του Λασιθίου χωρίς φυσικά να φταίνε οι υπάλληλοι.

Εορτασμός της Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά

 


Με λαμπρότητα και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου θα εορταστεί και φέτος η εορτή «της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου», η θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023:

Ώρα 7.30 μ.μ. : Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ώρα 9.00 μ.μ. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Μετά το τέλος του εσπερινού θα ακολουθήσει μικρή συναυλία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023:

Ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος

Ώρα 8.00 π.μ.: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Καλούμε τους φίλους και τις φίλες που επιθυμούν να συνοδεύσουν την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, τα μικρά κορίτσια ντυμένα στα λευκά και τα αγόρια που επιθυμούν να ντυθούν παπαδάκια και να συνοδέψουν κι αυτά την εικόνα, να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Συλλόγου στο τηλέφωνο 6972297936.

Η παρουσία όλων θα τιμήσει την εορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Τίμησαν τον προστάτη των ξενοδόχων Όσιο Σαμψών οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας


Τον προστάτη των ξενοδόχων Όσιο Σαμψών γιόρτασαν οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Apollo Resort Art Hotel» στην Κυπαρισσία. Το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ χθες το πρωί έγινε θεία λειτουργία.Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου με δήλωσή της εύχεται σε όλους τους συναδέλφους υγεία, πρόοδο και δύναμη να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις δημοτικές και τις περιφερειακές. Οι πολίτες θα κληθούν να βρεθούν μπροστά από τις κάλπες στις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου (πρώτος γύρος) και στις 15 Οκτωβρίου (δεύτερος γύρος).

 

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου του 2023 (πρώτος και δεύτερος γύρος)» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που συνδυάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, το έργο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοψίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη-ανθεκτικότητα-κυβερνησιμότητα» υπογράμμισε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (26/6).

Όπως δε είπε «η κυβερνησιμότητα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2019 και μετά, προκειμένου οι Δήμοι να κυβερνηθούν στοιχειωδώς γιατί δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει τίποτα αν ήταν έρμαιοι συνεχώς των μειοψηφιών, οι οποίες δεν ήταν εκεί για να εκφράσουν τα συμφέροντα του τόπου, αλλά για να βάλουν τρικλοποδιές στους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ώστε να μην υλοποιήσουν το έργο τους. Και αυτό οφειλόταν σε μία πρωτοφανή α λα καρτ απλή αναλογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση».

«Ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος για τους Ο.Τ.Α. και έτσι στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες» δήλωσε κλείνοντας ο Στέλιος Πέτσας.