Pages

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Μνημείο πολιτισμού «Ο Μύλος του Μπάρμπα Γιώργη του Σταθόπουλου» στους Αρμενιούς Τριφυλίας

 


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ η πινακίδα στον παλιό νερόμυλο στη θέση «Πηγή της Μάνας»

Συγκίνηση πλημμύρισε την ατμόσφαιρα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής κατά την αποκάλυψη της πινακίδας χαρακτηρισμού ως μνημείου με την ονομασία «Ο Μύλος του Μπάρμπα Γιώργη του Σταθόπουλου» του συγκροτήματος νερόμυλου που βρίσκεται στη θέση «Πηγή της Μάνας» στους Αρμενιούς Τριφυλίας, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας! Το συγκρότημα νερόμυλου περιλαμβάνει: α) το κέλυφος του κτηρίου του νερόμυλου με συντεταγμένες 37.2086288208116, 21.660394180480687 και β) το μυλαύλακα που εκτείνεται επί 117 μέτρα νοτίως του νερόμυλου κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας- Χώρας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση-απόφαση του ΚΣΝΜ, ύστερα από την υποβολή φακέλου με τις απόψεις της ΥΝΜΤΕΔΕΠΝΙ, αποτελεί μοναδικό συγκρότημα, εμβληματικό, που μαρτυρά την τεχνολογία της προβιομηχανικής εποχής και τον κυρίαρχο ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, της οποίας αποτέλεσε σημαντικό πυρήνα από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι. έως το 1960.

Το κτήριο του νερόμυλου διατηρεί μεγάλο μέρος των αυθεντικών του χαρακτηριστικών και είναι δυνατή η πλήρης ανάγνωση της παλαιότερης κατάστασής του, ενώ ο μυλαύλακας διατηρείται σε καλή κατάσταση, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον συγκρότημα και, επομένως, αποτελεί τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική, οικονομική και τεχνική άποψη.

Κατά συνέπεια, το συγκρότημα πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό του ως μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η δε απόφαση προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για χαρακτηρισμό του ως μνημείου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 274/Δ/12-04-2023, κι έτσι ένα όνειρο-στόχος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση την Κυριακή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τριφυλίας,, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρμενιών, Γιάννης Ψιλοδημητρακόπουλος, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, η δραστήρια πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, Αργυρώ Αδαμοπούλου και, φυσικά, μέλη οικογενειών του δωρητή του νερόμυλου, Γεωργίου Σταθόπουλου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Σελούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου