Pages

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Καλλιρρόη – Μπάλες σκουπιδιών έπλεαν στα νερά της βροχής

 

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Καλλιρρόης ενάντια στη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος, ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στα δικαστήρια, όπου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή για τη διακοπή λειτουργίας της. Σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Κουτουμάνος τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική δράση στα σκουπίδια είναι σε βάρος της τσέπης των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ σημειώνει ότι σε νεροποντή τις προηγούμενες ημέρες οι μπάλες έπλεαν από τα νερά της βροχής στα οποία εγκλωβίστηκαν στο κύτταρο του ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη

Ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στον οποίο εναποτίθενται τα δεμάτια μετά την επεξεργασία των απορριμμάτων στην εγκατάσταση της Καλλιρρόης, πλημμύρισε από τη βροχή των προηγούμενων ημερών, ότι το νερό της βροχής από τον ΧΥΤΥ διοχετεύτηκε σε ρέμα της περιοχής, ότι απορριμματοφόρα δεν ελέγχθηκαν κατά την είσοδό τους στην εγκατάσταση για ενδεχόμενη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτά υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, κάτοικοι της περιοχής της Καλλιρρόης, οι οποίοι κατέθεσαν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής, για τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης των απορριμμάτων, η οποία συζητήθηκε χθες και η απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη…

Όπως και η προηγούμενη αίτηση προσωρινής διαταγής (που απορρίφθηκε), έτσι και η νέα που συζητήθηκε σήμερα, στρέφεται κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρίας. Παρέμβαση υπέρ της αίτησης των κατοίκων έκανε με δικηγόρο του ο Δήμος Οιχαλίας. Παρέμβαση υπέρ της Περιφέρειας και της εταιρείας έκανε με δικηγόρο της ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.

Ο δικηγόρος των αιτούντων κατοίκων της Καλλιρρόης, Αναστάσιος Κοσμάς, σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal τόνισε ότι η νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής κατατέθηκε γιατί “δύο μέρες πριν προέκυψαν νέα στοιχεία κρίσιμα. Μετά την βροχόπτωση προέκυψε πλημμύρα του ΧΥΤΥ, γέμισε ο ΧΥΤΥ νερά και τα σκουπίδια που ήταν εκεί πεταμένα μέσα σε κάποια πλαστικά άρχισαν να επιπλέουν και σιγά σιγά άρχισαν να διαλύονται και διαχύθηκαν όλα τα σκουπίδια μέσα στο ΧΥΤΥ. Ήρθαμε κατευθείαν με τον κ. Κυριακόπουλο (πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης) στην εισαγγελία, ενημερώσαμε τον εισαγγελέα και διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση”. Όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος κ. Κοσμός, η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση “δεν αρκούσε σε εμάς, γιατί θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται” και γι’ αυτό το λόγο κατατέθηκε η νέα αίτηση”.


Οι δικηγόροι Αναστάσιος Κοσμάς και Αγγελική Κοσμά, ο πρόεδρος της Καλλιρρόης Χρήστος Κυριακόπουλος και κάτοικος της Καλλιρρόης

Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Δήμου Οιχαλίας υπέρ των αιτούντων ο δικηγόρος σημείωσε ότι “έγινε από τους αντιδίκους μια ευθεία επίθεση στο δικηγόρο του Δήμου Οιχαλίας, την οποία αντιμετώπισε εύκολα ο συνάδελφος. Προκάλεσε πραγματικά εντύπωση η επίθεση, γιατί είπαν (οι αντίδικοι) «τι έρχεστε και μας λέτε αφού η δήμαρχος είχε πάει εκεί στα εγκαίνια. Πήγε όπως και ο κ. Κυριακόπουλος (ο πρόεδρος της Καλλιρρόης), όταν όμως βλέπουν ότι λειτουργεί παρανόμως κάνουν αυτά τα πράγματα»”.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Χρήστος Κυριακόπουλος, δήλωσε στην Kalamata Journal: “Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν θα παραιτηθούμε μέχρι που να γίνουν όλα νόμιμα. Δεν θα επιτρέψουμε παρανομία. Ούτε το νερό στο περιβάλλον, στο ρέμα, γιατί αυτό έγινε χθες. Ούτε τα πλημμυρισμένα από τη χωματερή. Ούτε παράκαμψη του ανιχνευτή ραδιενεργών, που έγινε σήμερα το πρωί. Διαπιστώσαμε το πρωί ότι γίνεται παράκαμψη της εισόδου που υπάρχει ανιχνευτής από το σημείο της εξόδου που δεν υπάρχει ανιχνευτής”.

Και σήμερα αρκετοί κάτοικοι της Καλλιρρόης συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια για τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, ανάμεσά τους, εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος, ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Ηλίας Σταυρόπουλος κ.ά

Η δικηγόρος Αγγελική Κοσμά, η οποία εκπροσωπεί τους αιτούντες κατοίκους, τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν πρόκειται να καμφθούν όσο συνεχίζονται διαδικασίες που θεωρούν ότι είναι παράνομες και παραβατικές.

Τους κατοίκους εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Αναστάσιος Κοσμάς. Την παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας έκανε ο δικηγόρος Ευστάθιος Χριστοδουλόπουλος. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Αθανάσιος Ηλιόπουλος, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων η δικηγόρος Αλεξάνδρα Μουζακίτη και την ανάδοχο εταιρία οι δικηγόροι Λάμπρος Κιτσαράς (πανεπιστημιακός καθηγητής) και Δήμητρα Στρατηγοπούλου.

kalamatajournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου