Pages

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

«Αγκάθι» παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών στην Τριφυλία και Ελλάδα


 
«Αγκάθι» παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών και στη Δυτική Ελλάδα, αφήνοντας ακάλυπτες σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι σήμερα, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, με τους αγρότες να ευελπιστούν ότι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν με νόμιμο τρόπο από τρίτες χώρες τους εργαζόμενους που χρειάζονται για τις καλλιέργειές τους.

Αν και από πέρυσι είχαν καταγραφεί από την περιφέρεια οι ανάγκες στον πρωτογενή τομέα και τα αρμόδια υπουργεία είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση εργατών γης, δεν αποδόθηκαν οι αναμενόμενοι καρποί, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται. Η προβλεπόμενη εισαγωγή 147.925 ξένων και επιπλέον 20.000 θέσεων ύστερα από διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο αποδείχθηκε μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Αρκεί να επισημανθεί ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εγκριθεί η μετάκληση 11.720 αλλοδαπών εργατών, με την πλειονότητά τους να καλύπτει κενές θέσεις στον πρωτογενή τομέα. Από τις 11.720 προσφερόμενες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν με προσωπικό από τρίτες χώρες, 10.000 αφορούν εποχικούς εργάτες γης, φυτωρίων και θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμους, εργάτες υδατοκαλλιέργειας και ιχθυοπαραγωγής. Επιπλέον, προβλέπονται και 440 άδειες για εξαρτημένη εργασία ανειδίκευτων εργατών γης, κτηνοτροφίας και ιχθυοπαραγωγής.

Εν αναμονή της νέας καλλιεργητικής χρονιάς

 

Μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια έχει στη Δυτική Ελλάδα η καλλιέργεια φράουλας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, εντούτοις, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, οι παραγωγοί, αντί να αυξάνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις μειώνουν.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τακτικός, που δραστηριοποιείται στην εμπορία, συσκευασία, παραγωγή και τυποποίηση φράουλας, το προϊόν ολοκλήρωσε την παραγωγική του διαδικασία για φέτος και η έλλειψη εργατικών χεριών επιβάρυνε σημαντικά την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού, αλλά οι καθυστερήσεις στη διαδικασία νομιμοποίησης έθεσε σε κίνδυνο τη συγκομιδή του προϊόντος.

«Έχουμε στραφεί προς τους Αιγύπτιους εργάτες, ενώ έχουμε απευθυνθεί και σε εργαζόμενους από το Πακιστάν και το Νεπάλ. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει 30 Αιγύπτιοι, ενώ έχουμε αιτηθεί άλλα 150 άτομα. Όμως, οι συνεννοήσεις με το προξενείο της Αιγύπτου για τις διαδικασίες νομιμοποίησης και την έκδοση της πολυπόθητης πράσινης κάρτας καθυστερούν πολύ και χάσαμε και τη φετινή χρονιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου