Στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου Το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας με θέμα «Γλώσσα και ελευθερία».
Κύρια μέλη του συνεδρίου είναι Ρώσοι καθηγητές που έχουν φύγει από τη χώρα τους είτε λόγω διώξεων είτε διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ με απαρχή το συνέδριο ξεκινά συνεργασία με ξένους φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, που θα έρχονται τους μήνες Απρίλιο και Σεπτέμβριο για εκμάθηση της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας.
Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα στις ημέρες που ζούμε.
Από την πλευρά του δήμου η αντιδήμαρχος Μαρία Παναγοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί τιμή και είναι χαρά μας η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας στο δήμο μας. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου μας και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας – ΜΕΣΚ. Η γλώσσα κάθε λαού αποτελεί το σπουδαιότερο πολιτισμικό μνημείο, πάνω στο οποίο βρίσκεται ανεξίτηλα αποτυπωμένη όλη η ιστορία του. Ελευθερία και γλώσσα είναι έννοιες αλληλένδετες και η οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας κάθε λαού στηρίζεται άμεσα στη γλωσσική του ταυτότητα. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ελληνικότητά μας είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη γλώσσα μας και το αυτό ισχύει για κάθε λαό και τη γλώσσα του. Η δε ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για την πρόοδο των δίκαιων και δημοκρατικών κοινωνιών. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να χαρίσουμε στους φιλοξενούμενους συνέδρους από όλες τις χώρες όμορφες αναμνήσεις από την Τριφυλία, αναμνήσεις που θα μεταφέρουν στη χώρα τους ως πρεσβευτές της ελληνικής φιλοξενίας, ως πρεσβευτές της Τριφυλίας, ως πρεσβευτές της Ελλάδας! Τέτοιες διοργανώσεις έχουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας και ταξιδεύουν την Τριφυλία σ’ όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η γλώσσα ως ανώτατο πολιτισμικό προϊόν υποδεικνύει την ψυχοσύνθεση κάθε έθνους. Η ύπαρξη ενός λαού πιστοποιείται από το ιδιαίτερο γλωσσικό του ιδίωμα. Η γλώσσα δεν είναι απλά ένας κώδικας επικοινωνίας, αλλά προπαντός μέσο προσέγγισης και αποτύπωσης της κοινωνικής πραγματικότητας και στάση ζωής μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση της γλωσσικής κληρονομιάς είναι βασικό καθήκον ανεξάρτητα από τις όποιες κοινωνικές, ιδεολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις του κάθε λαού. Είμαστε πανευτυχείς που σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου μας συνδιοργανώνουμε αυτό το παγκόσμιο συνέδριο με καταξιωμένους καθηγητές πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο. Σίγουρα οι καλεσμένοι μας θα γίνουν οι πρεσβευτές της κουλτούρας και του πολιτισμού του τόπου μας. Κλείνοντας αυτό το συνέδριο, ανοίγει μία πόρτα με εκπλήξεις για την περιοχή μας αφού από την επόμενη χρονιά θα έρχονται ξένοι φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο τους μήνες Απρίλιο και Σεπτέμβριο για εκμάθηση της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας. Έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό για την άψογη φιλοξενία τους και τις ξεναγήσεις τους και είμαστε σίγουροι πως το συνέδριο αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή μας».
Ο Σεργκέι Καν καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Επιστήμης στο Κολλέγιο Ντάρτμουντ της Αμερικής σημείωσε:
«Το θέμα του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικό γιατί η γλώσσα και η κουλτούρα ταιριάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Μου αρέσει πολύ η ελληνική κουλτούρα, αν και μου είναι δύσκολο να την καταλάβω λόγω της γλώσσας. Το θέμα γλώσσα και ελευθερία είναι πολύ σημαντικό στις μέρες που ζούμε, γιατί οι περισσότερες χώρες δεν έχουν σεβασμό στην ελευθερία. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο είναι άνθρωποι που προσπαθούν να διδάσκουν ελευθερία στο λόγο, ελευθερία στη γλώσσα, στη σκέψη, σε όλα, για να μπορεί ο άνθρωπος να εκφράζεται. Και ελπίζω να συνεργαστώ μαζί τους, να συνεχίσω να έρχομαι πολλές φορές στην Κυπαρισσία».
Τέλος ο Γκασάν Χουσεΐνοφ καθηγητής Φιλολογίας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το συνέδριό μας είναι διεθνές και μάλιστα διηπειρωτικό -από τη Νότια Αφρική στη Βραζιλία, από τη Σουηδία στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά οι κύριοι διοργανωτές είναι πρώην καθηγητές από τη Ρωσία που έφυγαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω διώξεων ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που λάβαμε από τον γερμανικό οργανισμό Science at Risk. Στο διάστημα που πέρασε από την έναρξη της μεγάλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες νέοι έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη και στον κόσμο, πολλές χιλιάδες από αυτούς είναι φοιτητές και μαθητές. Πώς να διατηρήσετε τη δωρεάν εκπαίδευση στα ρωσικά για αυτούς; Με αυτό το πρόβλημα κατά νου αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα μικρό συνέδριο με θέμα τη γλώσσα και την ελευθερία. Θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες -από την αναλυτική φιλοσοφία και φιλολογία μέχρι την πρακτική πολιτιστική κατασκευή. Σε αυτό το τελευταίο σημείο είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ενταχθούμε στην ελληνική πολιτιστική παράδοση. Τα σχέδια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου περιλαμβάνουν στο μέλλον τη διεξαγωγή εαρινών και φθινοπωρινών μαθημάτων εδώ για τους φοιτητές μας για αρκετές εβδομάδες, για να φέρει εδώ φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο». ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου