Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Peloponnese Food Stories διεξήχθη και φέτος στις 2 Σεπτεμβρίου στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Δήμο Τριφυλίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και γέμισε την περιοχή με αρώματα και γεύσεις.
Γεύσεις Πελοποννήσου ξετυλίχτηκαν σαν μια «ωδή στον ουρανίσκο με μεσσηνιακό καρπούζι και τσίπουρο» πριν λίγες ημέρες στην Κυπαρισσία, στο πλαίσιο του Peloponnese Food Stories, ενός φεστιβάλ με στόχο την έμφαση στις τοπικές πελοποννησιακές γεύσεις. Με επίκεντρο μια εμβληματική τοποθεσία ανά Περιφερειακή Ενότητα που λειτουργεί ως κόμβος/hub (Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία), το φεστιβάλ ξεδιπλώνει από εκεί το πλέγμα των δραστηριοτήτων του σε μια δομημένη διαδρομή-αφήγηση σε επιλεγμένα σημεία της γύρω περιοχής για μία ολόκληρη ημέρα και νύχτα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, λοιπόν, προσκάλεσε τον κόσμο να ανακαλύψει τα μυστικά της πελοποννησιακής ελληνικής γης και των ανθρώπων της όπως διαμορφώνονται στο πέρασμα των αιώνων -από τα βάθη των μυθικών χρόνων έως σήμερα. Από τους πλούσιους αμπελώνες της αρχαίας Κορινθίας και της Νεμέας έως τους ασημόφυλλους ελαιώνες της Μεσσήνης με το χρυσαφένιο τους λάδι, και από τους εύφορους οπωρώνες του αργολικού κάμπου που απλώνονται πλάι στο θέατρο της Επιδαύρου έως τα έλατα του Αρκαδικού όρους Μαινάλου με το μαύρο μέλι τους και το λαξευμένο από τον Λακωνικό ήλιο πέτρινο κάστρο της Μονεμβασιάς όπου παρασκευάζεται το γλυκό κρασί Μαλβάζια, η Πελοπόννησος πρόσφερε από πάντα στους ανθρώπους της όλα τα βασικά αγαθά της ζωής.
Το… μενού περιλάμβανε και γαστρονομικές δράσεις για τα παιδιά
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, απόλαυσαν και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των South Vibes οι οποίοι μετέτρεψαν την γιορτή σε γλέντι με τραγούδια και χορούς.
Η βραδιά περιλάμβανε και Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς από έμπειρους γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας οι οποίοι προχώρησαν στην βράβευση των πιο νόστιμων παραδοσιακών συνταγών ελιών που είχαν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.
Η αυθεντική μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά της Μεσσηνιακής γης. Κάποια δε, από τα ντόπια προϊόντα είναι στην διατροφή των Μεσσήνιων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο.
Επίσης παγκοσμίου φήμης είναι και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα. Στους λάτρεις του αλμυρού, η περιοχή προτείνει το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρετε ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα και σφέλα.
Τα Μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.
Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο.
Σημαντικότερο αξιοθέατο αποτελεί το κάστρο της Αρκαδιάς, γνωστό ως ο «Πύργος του Ιουστινιανού», που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη. Από εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πανοραμική άποψη της περιοχής και του Ιονίου Πελάγους. Ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς έχει χαρακτηριστεί ως ένα από σημαντικότερα κέντρα του Μυκηναϊκού κόσμου, κυρίως λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων του και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ. Απέχει 1 χλμ. βόρεια από το χωριό Μύρο και περίπου 8 χλμ από την Κυπαρισσία. Είναι φυσικό οχυρό καθώς οι τρεις πλαγιές του είναι απότομες και έχει ομαλή πρόσβαση μόνο από τη νότια πλευρά.
Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες. Σε όλα αυτά τα σημεία βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας.
Γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Ελαιοτριβείο Olive Ergo Anagnostopolos
Αν βρεθείτε στην περιοχή, επισκεφτείτε και το ελαιοτριβείο Olive Ergo Anagnostopolos στο Τρίκορφο Μεσσηνίας που θεωρείται το πλέον σύγχρονο της περιοχής.Το ελαιοτριβείο παρασκευάζει το πιο παρθένο και αγνό ελαιόλαδο. Η εταιρεία είναι πολυβραβευμένη για την γεύση, την ποιότητα την καινοτομία και το design.
Ο κόλπος της Κυπαρισσίας αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας. Μία σειρά από χρυσές παραλίες συνολικής έκτασης 44 χιλιομέτρων φιλοξενούν έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς χελώνας Καρέτα – Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο αυτά τα πανέμορφα θαλάσσια πλάσματα στήνουν εκατοντάδες φωλιές κοντά στο χωριό Καλό Νερό, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Εκεί οι επισκέπτες συναντούν και την ομώνυμη, φανταστική παραλία Καλό Νερό γεμάτη καντίνες, beach bar και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Ειδικά για τους λάτρεις του wind surfing το Καλό Νερό προσφέρεται για περιπέτεια, αφού υπάρχει και γραφείο ενοικίασης του κατάλληλου εξοπλισμού.
Νοερά οι επισκέπτες στην Αρχαία Μεσσήνη συναντούν τους Κήρυκες που ήταν σταλμένοι από τους Θηβαίους. Περνώντας με το αυτοκίνητο μέσα από τη γιγάντια αρκαδική πύλη, που μοιάζει φτιαγμένη από Κύκλωπες, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι δεν είναι μια συνηθισμένη αρχαία πόλη. «Κήρυκες σταλμένοι από τους θηβαίους έφτασαν στην Ιταλία, τη Σικελία, τις ευεσπερίδες της Λιβύης και όπου αλλού ζούσαν φυγάδες Μεσσήνιοι, και τους κάλεσαν να γυρίσουν στην ελεύθερη πια πατρίδα τους» διηγείται ο Παυσανίας για την ίδρυση της πόλης. Σύμβολο δύναμης και υπόδειγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, η αρκαδική πύλη ήταν και τότε, όπως και σήμερα, η εμβληματική είσοδος μιας πόλης που υπήρξε το κέντρο του (μεσσηνιακού) κόσμου για έξι περίπου αιώνες, μέχρι που την ερήμωσαν ένας μεγάλος σεισμός στην αρχή και μια επιδρομή των γότθων στη συνέχεια. Η Πελοπόννησος από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα πρόσφερε από πάντα στους ανθρώπους της όλα τα βασικά αγαθά της ζωής. Κι εκείνοι, όχι χωρίς κόπο, αλλά με περισσή ευγνωμοσύνη, στηριζόμενοι σε αυτήν την ευλογημένη πρώτη ύλη, έπλεξαν το βιος τους, τις περίτεχνες παρασκευές των τροφών και των ποτών τους, τα χωριά, τις γιορτές και τον πολιτισμό τους.
Προτάσεις για φαγητό
Στους πρόποδες της Αρχαίας Μεσσήνης σας περιμένει το εστιατόριο Ιθώμη για ελληνική μεσογειακή κουζίνα με ωραία θέα. Στο εστιατόριο Αρκαδιά – Γευσίπλους στο κάστρο της Αρκαδιάς θα απολαύσετε πιάτα όπως μαυρομάτικα με σπανάκι, μυρωδάτο σύγκλινο και καλαματιανό καπαμά, όπως και άλλα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου