Οι λόγοι που οι εργάτες εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα είναι κατά βάση οι χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν για να αποκτήσουν τα νόμιμα έγγραφα διαμονής, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία μετάκλησης, αλλά και οι χαμηλές απολαβές
Σε κίνδυνο τίθεται η παραγωγή πολλών προϊόντων που καλλιεργούνται στην ελληνική γη, καθώς οι αγρότες, εκτός από την κλιματική αλλαγή, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα αναφέρουν ότι από τα χωράφια και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λείπουν 70.000-80.000 εργάτες.
Οι λόγοι που οι εργάτες εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες είναι κατά βάση οι χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν για να αποκτήσουν τα νόμιμα έγγραφα διαμονής, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία μετάκλησης, αλλά και οι χαμηλές απολαβές.
Από την άλλη πλευρά, η δυσκολία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού προκαλεί ντόμινο συνεπειών, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, η παραγωγή δεν μπορεί να συγκομιστεί, ενώ οδηγεί και σε μπαράζ ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα, λόγω της αύξησης των μεροκάματων για τους εργάτες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.
» ΗΛΕΙΑ: «Τρύπα» 10.000 εργατών παρουσιάζει και η Ηλεία, με την καλλιέργεια της φράουλας να απειλείται. «Με βάση τις εκτάσεις φράουλας που καλλιεργούνται στην περιοχή μας και αγγίζουν τα 20.000 στρέμματα, χρειαζόμαστε 15.000 εργάτες, όμως έχουμε μόλις 5.000. Σε λίγο καιρό ξεκινούν οι φυτεύσεις και τα χέρια δεν επαρκούν», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γεωπόνος και φυτωριούχος φράουλας, Φάνης Παπανικολόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φυτεύσεις φράουλας ξεκινούν τον Οκτώβριο και έπειτα η συγκομιδή φτάνει μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, οπότε οι εργάτες έχουν μια μόνιμη απασχόληση, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να δουλέψουν σε χωράφια όπου καλλιεργούνται καρπούζια.
«Η διαρροή εργατών είναι συνεχής. Πηγαίνουν σε χώρες που τους προσφέρουν νομιμότητα, όχι καλύτερα μεροκάματα», εξηγεί ο κ. Παπανικολόπουλος.
» ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Υπό απειλή είναι τα κηπευτικά, αλλά και οι ελαιοποιήσιμες ελιές στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2021, από τα 6.000 σε 3.000.
«Πώς θα λειτουργήσουν τα θερμοκήπια χωρίς προσωπικό; Εχουμε μειώσει την παραγωγή, επειδή φοβόμαστε μήπως δεν μπορέσουμε να τη συγκομίσουμε. Πώς θα μαζευτούν οι ελιές για να παραγάγουμε ελαιόλαδο; Απειλείται η βιωσιμότητα των καλλιεργειών μας, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής παραγωγός από τα Φιλιατρά.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές για την έγκαιρη παρουσία εργατών εν όψει και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου.
ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΡΗΤΗ
Ελλειμμα
15.000-17.000 εργάτες
Σε κίνδυνο
Θερμοκήπια, κηπευτικά, ελιές, αμπέλια
ΗΛΕΙΑ
Ελλειμμα
10.000 εργάτες
Σε κίνδυνο
Φράουλες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ελλειμμα
10.000 εργάτες
Σε κίνδυνο
Βρώσιμες ελιές, αμπέλια, ακτινίδια
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ελλειμμα
3.000 εργάτες
Σε κίνδυνο
Κηπευτικά, ελιές
ΜΕΓΑΡΑ
Ελλειμμα
3.000 εργάτες
Σε κίνδυνο
Φυλλώδη λαχανικά, κηπευτικά
ΛΑΡΙΣΑ
Ελλειμμα
1.500-1.800 εργάτες
Σε κίνδυνο
Αμπέλια, μήλα, ντομάτες, κτηνοτροφικές μονάδες
Εργατικά χέρια από νόμιμες οδούς μετανάστευσης – Διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για να καλυφθούν τα κενά
Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητά λύσεις για την έλλειψη εργατικών χεριών μέσω νόμιμων οδών μετανάστευσης. Το ημερολόγιο γράφει 22 Μαρτίου του 2022, όταν η ελληνική Βουλή ψηφίζει τροπολογία που επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη για άμεση μετάκληση εργατών γης από το εξωτερικό με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες.
Παράλληλα, το υπουργείο Μετανάστευσης θεσμοθέτησε και μία νέου τύπου άδεια όπου ο εργοδότης μπορεί να καλεί πρόσφυγες και μετανάστες τρίτων χωρών -χωρίς τις οικογένειές τους- για εργασία στην Ελλάδα. Η νέα αυτή άδεια διαμονής εποχικής εργασίας έχει διάρκεια ισχύος από ένα έως πέντε έτη για να μη χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο νέα εθνική θεώρηση που αφορά το ίδιο πρόσωπο. Η περίοδος διαμονής και απασχόλησης του πολίτη τρίτης χώρας είναι συνολικής διάρκειας εννέα μηνών για κάθε περίοδο δώδεκα μηνών.
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά, ο Δημήτρης Καιρίδης επανέρχεται στο ζήτημα, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών σε συγκεκριμένους κλάδους έχει αυξηθεί δραματικά. Το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να συνεχίσουν τις διμερείς συμφωνίες για τις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες. Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να μην ενθαρρύνει περισσότερη παράτυπη μετανάστευση, αλλά να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και βοηθά στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς και ταυτόχρονα την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
Μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει υπογραφεί μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως η Ινδία, όπου η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού επέσπευσε τις διαδικασίες. Εκτός όμως από χώρες της Ασίας, το υπουργείο Μετανάστευσης προσανατολίζεται και σε εργάτες γης από τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Αίγυπτο.
Καλύτερα μεροκάματα
Την ίδια στιγμή, έχουν φύγει πάρα πολλοί μετανάστες, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορονοϊού, ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συνολικά στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί, κυρίως, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια και υπάρχουν, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, και περίπου 300.000, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός, διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σε αυτόν τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος», επισήμανε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου