Pages

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Η Μεσσηνία αποχαιρέτησε τον Πέτρο Θέμελη-Παρουσία Μενδώνη και πλήθους κόσμου


 
Η Μεσσηνία αποχαιρέτησε τον σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, “στο σπίτι του”. Tού καθηγητή που αφιέρωσε 40 χρόνια από τη ζωή του στην ανασκαφή και αναστήλωση μιας ολόκληρης αρχαίας πολιτείας, φέρνοντας στο φως έναν εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, πλήθος κόσμου συνόδευσε τον Πέτρο Θέμελη στην τελευταία κατοικία του, εκεί που επέλεξε ο ίδιος, εκεί που αγάπησε, εκεί που αφιερώθηκε, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Παρούσα στη λιτή τελετή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όλος ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος έφτασε από κάθε γωνιά, να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον σπουδαίο αυτόν καθηγητή και άνθρωπο. Παρόντες αυτοδιοικητικοί, φίλοι και συνάδελφοί του, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, παρευρέθηκαν και απέτιναν φόρο τιμής στη μνήμη του, ευχόμενοι να υπάρξουν άξιοι συνεχιστές του έργου του.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

“Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Πέτρο Θέμελη, τον διακεκριμένο επιστήμονα, τον εμπνευσμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον πολύτιμο και πάντα διαθέσιμο συνεργάτη, έναν ακριβό μας φίλο. Δεν υπήρξε μόνο πρότυπο αρχαιολόγου, αφοσιωμένου ολόψυχα στη συστηματική ανασκαφική έρευνα και τη διδασκαλία. Ήταν ένας εξαιρετικά πολυμερής άνθρωπος, με αταλάντευτες ουμανιστικές αρχές πρωτοπόρος της εποχής του.

Γιος του σημαντικού υπερρεαλιστή ποιητή Γιώργου Θέμελη, είχε την τύχη να έρθει σε επαφή, από μικρή ηλικία, με την πυκνή πνευματική κίνηση της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου, σε χρόνια δημιουργικής ακμής και θητείας κορυφαίων ακαδημαϊκών δασκάλων. Εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν, μαζί με τις σπουδές του στο Μόναχο.

Στην εξηκονταετή σταδιοδρομία του, ο Πέτρος Θέμελης υπηρέτησε την Αρχαιολογία από σχεδόν κάθε θέση και κλιμάκιο. Ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, ως Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, ως Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας, ως μέλος ή διευθυντής ανασκαφικών ομάδων στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο. Πολύχρονη, δηλαδή, τριβή με την αρχαιολογική πράξη, την οποία πλαισίωσε αρμονικά και γόνιμα με την διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και με τη δραστηριοποίησή του στην κοινωνία των πολιτών, ως ιδρυτικό και εξέχον μέλος του σωματείου «Διάζωμα». Ο Πέτρος Θέμελης ενσάρκωσε, παραδειγματικά, ένα σπάνιο συνδυασμό, καθώς υπήρξε συγχρόνως άνθρωπος του πεδίου, της έρευνας και της θεωρίας.

Έργο ζωής του η διεύθυνση της ανασκαφής, της αποκατάστασης και της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, στην οποία αφοσιώθηκε με αυταπάρνηση, επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Χωρίς υπερβολή, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μοναδικά μνημεία της οφείλουν τη σύγχρονη ακτινοβολία τους στον ακατάβλητο ζήλο, τον υποδειγματικό επαγγελματισμό, τις βαθιές γνώσεις και την ακάματη δραστηριότητα του Πέτρου Θέμελη. Η ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης δίκαια αναγνωρίζεται ως η κορωνίδα ενός βίου-υπόδειγμα, με ανεκτίμητη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό, την ίδια την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου