ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δίνει άδεια παραμονής σε εργάτες είναι σε καλό δρόμο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγέλης Κορόβιλας. «Νομιμοποιεί και ασφαλίζει τους εργάτες γης που ήδη υπάρχουν και δουλεύουν εδώ».
«Σε εμάς δίνει την ασφάλεια να μην υπάρχει ο κίνδυνος της Επιθεώρησης Εργασίας που ερχότανε μέσα στο θερμοκήπιο, έκανε έλεγχο και έκοβε "κουστούμια" 10.500 ευρώ πρόστιμο για ανασφάλιστους εργάτες.
Και σε αυτούς δίνει την δυνατότητα να μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο, να μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους κάποιες μέρες και να ξαναγυρίσουν πάλι στη δουλειά τους.
Ο νέος νόμος δεν λύνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα» είπε.
«Όμως, πολλοί εργάτες γης που είχαν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πλέον ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουν, ή άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει όμως να γίνει είναι να έρθουν και άλλοι εργάτες γης στην Ελλάδα για να συμπληρωθεί το κενό που υπάρχει στον αγροτικό τομέα».
«Από την άλλη πλευρά, τα μεροκάματα πλέον έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα, δηλαδή είναι πιο πάνω από την πραγματικότητα», είπε. «Στα θερμοκήπια φτάνουν 35 και 40 ευρώ καθαρά. Όμως, παρόλα αυτά, ο Έλληνας δεν πρόκειται να μπει στο κομμάτι του αγροτικού τομέα», εκτίμησε.
»Ο αγροτικός τομέας είναι nonstop, δεν υπάρχει τέρμα στον αγροτικό τομέα, όπως δεν υπάρχει τέρμα στην ιατρική, όπως δεν υπάρχει τέρμα σε κάποια άλλα επαγγέλματα. Ούτε και στον αγροτικό τομέα υπάρχει τέρμα, υπάρχει μία αρχή, αλλά δεν υπάρχει τέλος.
Ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται και να μετεξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Οι παραγωγοί της περιοχής είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μορφωτικό και τεχνογνωσίας.»
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας είπε ότι «πολλά από αυτά ήδη προϋπήρχαν μέσα στα θερμοκήπια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σε πιο σε πιο μηχανική μορφή, πιο πρώιμη».
»Άμα όμως δεν έχεις διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, δεν έχεις κόσμο για να δουλέψεις, υπάρχει ανασφάλεια σε εμάς τους αγρότες.
Ποιος από εμάς θα μπει στη διαδικασία, παραδείγματος χάρη να κάνει μία μονάδα, να κάνει οτιδήποτε στο κομμάτι του αγροτικού τομέα όταν δεν έχει κόσμο να δουλέψει;
Γιαυτό λέμε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, ούτως ώστε συντεταγμένα η πολιτεία να φροντίσει να έρθει προσωπικό από όποια χώρα γίνει διακρατική συμφωνία, να έρθει προσωπικό συντεταγμένα, και να ξέρει και το κράτος και εμείς και όλες οι υπηρεσίες να ξέρουν ότι υπάρχουν στην τάδε επιχείρηση δέκα άνθρωποι, στην άλλη επιχείρηση, πέντε άνθρωποι συντεταγμένα να ξέρουν ότι είναι εκεί, ότι θα είναι ασφαλισμένοι, θα είναι μέσα στο σπίτι τους και θα δουλεύουν στην τάδε επιχείρηση.
Δεν ζητάμε κάτι τρελό, οργανωμένα πράγματα για να είμαστε κι εμείς εντάξει και νόμιμοι σε όλο, σε όλο το φάσμα», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου