ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΤΑ...ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΌτι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω διεμήνυσαν σήμερα, για άλλη μια φορά, σε σε νέα διαμαρτυρία τους στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και προειδοποίησαν ακόμη και για καταλήψεις -ήδη συνεχίζουν την πολυήμερη αποχή τους- σε περίπτωση που δεν εγκαταλειφθούν οι εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για συγχώνευση των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου, για κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και για κατάργηση σειράς Ειρηνοδικείων στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε ότι δουλειά της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να ασχολείται με τις τραπεζικές καταθέσεις και τα επιτόκια και όχι να εισηγείται την κατάργηση δικαστικών κακαστημάτων με τη λογική “κόστους-οφέλους”, μια λογική, όπως συνέχισε, η οποία έχει επικρατήσει στην ελληνική πολιτεία με αποτέλεσμα να κλείνουν αστυνομικά τμήματα, σχολεία και νοσοκομεία.
“Η Παγκόσμια Τράπεζα κατόπιν αναθέσεως από την Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει να καταθέσει προτάσεις στην Ελληνική Πολιτεία για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη στη χώρα μας. Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι αρμόδια για τις καταθέσεις και για τα επιτόκια, έχει αναλάβει αυτό το έργο το οποίο δεν ταιριάζει στην αρμοδιότητά της. Η λογική της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η λογική κόστους-οφέλους. Εισηγείται καταργήσεις δικαστικών καταστημάτων, το κόστος συντήρησής των οποίων -και αναφέρομαι στο κόστος συντήρησης των δικαστικών μεγάρων, στη μισθοδοσία δικαστών, στη μισθοδοσία δικαστικών υπαλλήλων- είναι δυσανάλογο σε σχέση με το όφελος από τη λειτουργία των δικαστικών καταστημάτων, αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, χωρίς να λάβει υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και τις ανάγκες δικαιοσύνης του κάθε τόπου” είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μαργέλης.
Πρόσθεσε ότι “δυστυχώς η λογική του κόστους οφέλους υπάρχει σε όλες τις δομές αυτή τη στιγμή στην Ελληνική Πολιτεία. Θυμίζω ότι με τη λογική αυτή έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα, κλείνουν σχολεία, κλείνουν νοσοκομεία. Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τον δικαστικό χάρτη στη χώρα μας εισηγείται την κατάργηση 63 ειρηνοδικείων, 15 πρωτοδικείων και τεσσάρων εφετείων. Σε ό,τι αφορά το νομό μας η Παγκόσμια Τράπεζα εισηγείται τη συγχώνευση του Εφετείου Καλαμάτας με το Εφετείο Ναυπλίου, χωρίς να προσδιορίζει ποια θα είναι η έδρα του νέου εφετείου. Εισηγείται την κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου και την κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Μεσσηνία έχει ανάγκη το Εφετείο Καλαμάτας. Οι πολίτες της Μεσσηνίας έχουν ανάγκη το Εφετείο Καλαμάτας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους συμπολίτες μας ότι ένας κάτοικος Φοινικούντας, Κορώνης, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, για να αντιμετωπίσει τις δικαστικές του υποχρεώσεις, αν χρειαστεί να πάει στο Εφετείο, θα αναγκάζεται να πηγαίνει ενδεχομένως στο Ναύπλιο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος οριστεί και φαντάζεστε την ταλαιπωρία που θα υπόκειται αυτός ο άνθρωπος σε έξοδα”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μαργέλης συνέχισε υπογραμμίζοντας: “Οι δικηγόροι της Καλαμάτας θα αντιδράσουμε. Ήδη έχουμε κηρύξει αποχή μέχρι τις 10 Γενάρη. Ενδέχεται να συνεχίσουμε την αποχή αυτή μέχρι να ακούσουμε κάποια δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή από τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να θιγεί το Εφετείο Καλαμάτας. Η Μεσσηνία λέω και πάλι έχει ανάγκη το Εφετείο. Ήδη οι τοπικοί και κοινωνικοί φορείς πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για το Εφετείο της Καλαμάτας. Οι τοπικοί βουλευτές μας πρέπει να πάρουν θέση και σε κάθε περίπτωση όταν το νομοσχέδιο, που προβλέπεται να ρθει τέλη Ιανουαρίου αρχές Φλεβάρη στη Βουλή, να δεσμευτούν στο Μεσσηνιακό λαό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν για την κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας. Πρέπει να γίνει η δέσμευσή τους δημόσια”.
Στ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου