Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα, δραματικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού έως το 2050, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο του Economist, στο Καβούρι.
Προβληματισμό προκαλεί ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, αφού εκτιμάται ότι θα είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ.
Μάλιστα, για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 23.000, για την ακρίβεια 72.244, που αναμένεται βεβαίως να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.
Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενάμισι παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις, να μειωθεί την τελευταία 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο, ενώ με κάποια πιο αισιόδοξα στοιχεία, ίσως η μείωση του πληθυσμού θα είναι 1,15 εκατομμύριο.
Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 ετών θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.
Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Κατερίνα Γράβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου