Pages

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στα Φιλιατρά


 Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στα Φιλιατρά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 με εισηγητές το Λευτέρη Κορναράκη και τη Βασιλεία Κορναράκη καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ερευνητές και δασκάλους παραδοσιακών χορών. Η θεματολογία του σεμιναρίου ήταν: Πολυμορφία «Συρτού» & «Πηδηχτού» χορού της Κρήτης.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας από τους μουσικούς Στέφανο Μπατουδάκη (λαγούτο) και Μάριο Καραβάκη (βιολί).

Ο εισηγητής Λευτέρης Κορναράκης παρουσίασε την πολυμορφία του συρτού και του πηδηχτού χορού σε όλους τους νομούς της Κρήτης προσπαθώντας να μυήσει τους συμμετέχοντες όχι μόνο στα αυθεντικά χορευτικά μοτίβα των τόπων αλλά και στη φιλοσοφία της παράδοσης της Κρήτης. Προσπάθησε να διαφωτίσει και να απαλείψει λανθασμένες απόψεις σχετικά με τους χορούς της Κρήτης που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε την εισήγησή του με βίντεο από πανηγύρια ή ηλικιωμένους χορευτές ακόμα και από τη δεκαετία του 60 που αποτελούν μέρος της έρευνάς του. Η Βασιλεία Κορναράκη παρουσίασε τους αντίστοιχους γυναικείους χορούς. Ο κ. Κορναράκης διέθεσε για τους συμμετέχοντες θεωρητικό υλικό και 140 περίπου μουσικά κομμάτια που αφορούν τους χορούς που παρουσίασε. Μετά το σεμινάριο ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν χοροδιδάσκαλοι και χορευτές από Συλλόγους της Μεσσηνίας και της Αργολίδας. Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων προσέφερε σε όλους καφέ, χυμούς, γλυκά και στο διάλειμμα και το γλέντι πρόσφερε υπέροχες γευστικές δημιουργίες από το μέλος του Συλλόγου Κατερίνα Βλαχαδάμη. Το σεμινάριο υποστήριξε ηχητικά το ΗΧΟΠΟΛΙΣ – Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος.

Το σεμινάριο αυτό που ήταν το 4ο κατά σειρά που οργάνωσε ο Σύλλογος, αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία και την ταυτότητα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών που είναι η προσήλωση στη διάδοση της παράδοσης στην αυθεντική της μορφή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου