ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, βάσει των κείμενων διατάξεων του Ν.5056/2023, προκειμένου να εγγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη, με τίτλο: «Ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων για την στήριξη του αγροτικού κόσμου της Πελοποννήσου»
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Πελοποννήσου.
Τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κόσμος βιώνει πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με δεδομένη την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, την έλλειψη εργατών γης, τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και την έλλειψη δημιουργίας πλέγματος δομών και υποδομών υποστήριξης των παραγωγών μας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα έργα άρδευσης και κατασκευής των φραγμάτων.
Δυστυχώς η κατάσταση αυτή εγκυμονεί έντονους κινδύνους που οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών λόγω έλλειψης βιωσιμότητας. Ακόμα και οι νέοι αγρότες και όσοι κρατούν «Θερμοπύλες» και καταθέτουν σχέδια βελτίωσης, αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων τους και των ενστάσεων, γεγονός που τους οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω έλλειψης της απαραίτητης χρηματοδότησης, παρότι έχουν εγκριθεί 805 σχέδια βελτίωσης, τα οποία έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, δεν έχει μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί ούτε το 50% των δικαιούχων, αφού η συμπληρωματική χρηματοδότηση που δόθηκε από το Υπουργείο δεν είναι επαρκής για να καλύψει το σύνολο των εγκεκριμένων προτάσεων.
Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα προβλήματα έχουν ενταθεί σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, με δεδομένο ότι κυρίως τα πορτοκάλια της Αιγύπτου έχουν πλημμυρίσει τις Ευρωπαϊκές αγορές, περίπου 30.000 τόνοι πορτοκαλιού Αργολίδας οδηγούνται προς χυμοποίηση. Εν τω μεταξύ το ζήτημα αυτό στην Λακωνία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της πρώιμης πατάτας κυρίως στην Μεσσηνία αλλά και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ το φαινόμενο της ακαρπίας στα μήλα ΠΟΠ ποικιλίας Ντελίσιους Πιλαφά, δημιουργεί πολύ έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της Αρκαδίας.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται έντονα για το μεγάλο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες τιμές των προϊόντων τους.
Εκτός απ’όλα τα ανωτέρω, η απόφαση του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» δημιούργησε μία πολύ δυσμενή συνθήκη για το συγκεκριμένο προϊόν, που αποτελεί ναυαρχίδα για την Μεσσηνία και για όλη την Πελοπόννησο, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιείται η ένδειξη «Kalamata Olives» για τις ελιές που θα καλλιεργούνται στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, κτλ.
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι και όχι να περιοριζόμαστε στα μεγάλα και εντυπωσιακά λόγια δημιουργώντας φρούδες ελπίδες στους πολίτες.
Ο κ. Περιφερειάρχης στις δημόσιες δηλώσεις του σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, οραματίζεται μία Περιφέρεια σημαιοφόρο και πρωτοπόρο. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
Θα πρέπει επιτέλους σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική μας παραγωγή να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αποφάσεις και σε πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα πολιτικών λογικών. Να λάβουμε υπ’όψιν μας τα νέα δεδομένα και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης και να αλλάξουμε εντελώς στρατηγική.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστου Ζερεφού, σύμφωνα με τις οποίες έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία. Ο κ. Ζερεφός επεσήμανε: «Ήδη όλη αυτή η ακτογραμμή από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι ημι-ερημική»!
Οι ευθύνες όλων των Αιρετών απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι μεγάλες και οφείλουμε να τις αναλάβουμε!
Κωνσταντίνα Νικολάκου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου