Pages

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΣΟΚ στους Γαργαλιάνους-51χρονος εκπαιδευτικός βρέθηκε παγχονισμένος


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων από την αυτοκτονία 51χρονου, κατοίκου εν ζωή στην πόλη, καθηγητή του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων. Ο αυτόχειρας, πατέρας δύο παιδιών, έδωσε τέλος στη ζωή του με τη μέθοδο του απαγχονισμού εντός της οικίας του
. Τον αυτόχειρα εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο νωρίς το μεσημέρι και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές. 
 Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί με περιπολικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με διασώστες ωστόσο ο άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του. Έγινε διακομιδή του 51χρονου στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή για τις συνθήκες της αυτοχειρίας. Από την αστυνομία ερευνώνται οι λόγοι που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

ΔΗΜ. ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ" "Η Κυβέρνηση δεν έσκυψε στα πραγματικά προβλήματα υγείας και στα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας"-VIDEO


ΤΑ συμπεράσματα της Ολομέλειας Ιατρικών συλλόγων Ελλάδας που έγινε στη Μεσσηνία, αποκρυστάλλωσε με δηλώσεις του στον Παλμό 90,5 και το Ionion FM μιλώντας στον Ι. Μποζίκα ο ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου κ. Δημήτρης Τζωρτζίνης.
 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρη Τζωρτζίνη “μέσα από αυτή την συνδιάσκεψη έχουμε στόχο να συμβάλλουμε με προτάσεις ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας, όπως ο θεσμικός ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων υπαγορεύει. Πάντα το μέλημά μας είναι η καλύτερη υγεία των συμπολιτών μας, είτε απευθύνονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα υγείας”. 
ΤΑ ΑΓΟΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Παράλληα μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα τόσο των 2 Νοσοκομείων της Μεσσηνίας όσο και την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας. Μάλιστα ενημερώθηκε όπως εξήγησε για τη λειτουργία των αγόνων νοσοκομείων του Νομού με έμφαησ το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που παραμένει ΆΓΟΝΟ Β. 

Καθώς οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των ευρωπαίων συναδέλφων τους η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης. τέλος τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του Π.Ι.Σ. Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του Ε.Σ.Υ. δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων.

Τι θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο

 


Τα ανοιχτά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Έχει εγκαινιαστεί και λειτουργεί η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως αρκετά θέματα είναι ακόμα ανοιχτά και θα πρέπει να απαντηθούν:
Τι θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές και τους
ΧΑΔΑ που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο. Θα αποκατασταθούν με ένα σωστό περιβαλλοντικά τρόπο ή θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν επιφανειακά αλλά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αποτελούν
πιθανές εστίες ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς;
Συγκεκριμένα τι θα γίνει με την αποκατάσταση της χωματερής στην Μαραθόλακκα η οποία είναι μια χαίνουσα πληγή στον Ταΰγετο; Δεν θα απομακρυνθούν οι χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα που είναι συσσωρευμένες σε μεγάλη έκταση στην συγκεκριμένη περιοχή και για τα οποία απορρίμματα οι δημότες της Καλαμάτας έχουν ήδη πληρώσει την διαχείρισή τους;
Αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές όπως στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας όπου μάλιστα προσφάτως εκδηλώθηκε πυρκαγιά και έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν. Επίσης υπάρχουν και άλλες χωματερές πχ στα
Λιμενικά στη Μεσσήνη, στη Πύλο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (πχ ΧΑΔΑ Αφυσσού στην Σπάρτη) που θα πρέπει να αποκατασταθούν και να απορρυπανθούν με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο.

Ποια ήταν η απάντηση της Περιφέρειας στις 31 σοβαρές παρατηρήσεις που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε συνημμένο αρχείο) απορρίπτοντας κατά αρχάς το αίτημα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 70 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; Το συγκεκριμένο κείμενο της DG REGIO περιλαμβάνει εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και μεταξύ άλλων έχουν σχέση με την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε μεγάλα ποσοστά, την ανακύκλωση που δεν
επιτυγχάνει τους στόχους της, την κομποστοποίηση που δεν φαίνεται να υπάρχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της και τη χωριστή συλλογή πέντε ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα) η οποία δεν προβλέπεται πουθενά στο σύστημα διαχείρισης ενώ παράλληλα δεν δίνεται κανένα κίνητρο για διαλογή στην πηγή. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να απαντηθούν γιατί πέρα από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που αναφέραμε το μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων θα επιβαρύνει τους δημότες.

Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης διαμαρτύρονται για την δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Πού οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη δυσοσμία και ποια εξήγηση σας έχει δώσει η εταιρεία;
Επίσης υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πιθανή ρύπανση των επιφανειακών υδάτων αφού σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας εργαστηριακή ανάλυση απέδειξε ότι το νερό από συγκεκριμένα ρέματα γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για πόσιμο και οικιακή χρήση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση η περιφερειακή αρχή και να διερευνήσει πιθανή ρύπανση σχετιζόμενη με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ, ΠΑΝΕΡΙΑ ΚΑΙ… ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ – ΤΟ HOT ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Πώς έζησα μια απολαυστική Λευκή Νύχτα στην Κυπαρίσσια και ένα φοβερό πανηγύρι στον Κόκλα Μεσσηνίας, με Αγάθη και Γιώργο Δημητρόπουλο.

Το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με βρήκε στην Κυπαρισσία. Κι όπως όλοι ξέρουν, αν βρεθείς καλοκαίρι στη Μεσσηνία δεν γίνεται να μην “πέσεις” πάνω σε πανήγυρι. Κι όταν “πέσεις” πάνω στο πανηγύρι, δεν γίνεται να μην πας στο πανηγύρι.

Τα μεγάλα γλέντια στη Μεσσηνία, και ειδικά στην Κυπαρισσία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και της παράδοσης. Η αξία τους είναι διαχρονική και διατηρούν ζωντανά πολλά στοιχεία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Στα αρχαία χρόνια, οι πανηγύρεις ήταν εκδηλώσεις που συνδύαζαν τον εορτασμό με αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Στη σύγχρονη εποχή, τα πανηγύρια συνδέονται κυρίως με θρησκευτικές εορτές και είναι αφιερωμένα σε Αγίους που θεωρούνται προστάτες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτά τα πανηγύρια, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να χορέψουν, να φάνε και να πιούνε, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά των κοινοτήτων.

Η εμπειρία του δικού μου τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στη Μεσσηνία ξύπνησε μέσα μου αυτό το αίσθημα ένωσης που μπορεί να βιώσει κανείς στις μεγάλες γιορτές των δρόμων και των πανηγυριών, σε εκδηλώσεις δηλαδή που μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους χαρά και ξεγνοιασιά.

ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Η 8η Λευκή Νύχτα στην Κυπαρισσία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 του μηνός, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης που συνδέεται με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Όπως μας είπαν οι κάτοικοι, η Λευκή Νύχτα έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στην περιοχή και αποτελεί ένα γεγονός προσελκύει πλήθος κόσμου και από την ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η γιορτή μεταμορφώνει την πόλη σε ένα υπαίθριο κέντρο διασκέδασης, φιλοξενώντας δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Λευκή Νύχτα στην Κυπαρισσία NEWS 24/7

Στα highlights της βραδιάς, το μουσικό πρόγραμμα που παραχώρησε ο 20χρονος Μιχάλης Μπιστόλας, ο οποίος -παρά το νεαρό της ηλικίας του- έχει λαρύγγι από άλλο πλανήτη και πιθανότατα θα έχει λαμπρό μέλλον στο δημοτικό τραγούδι.

Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από ανθρώπους που απολαμβάνουν τις μουσικές, τα δρώμενα, και τα κεράσματα που προσφέρονται, ενώ τα καταστήματα κάνουν ειδικές προσφορές, ενισχύοντας την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.

Η Λευκή Νύχτα είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ζήσουν την περιοχή με έναν διαφορετικό, εορταστικό τρόπο, ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας και δίνοντας νέα πνοή στην τοπική οικονομία.

Τα παιδιά χαίρονται και χορεύουν στους δρόμους, γεμίζοντας το κέντρο της πόλης με τα γέλια και τις φωνές τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η βραδιά κορυφώνεται με ένα φαντασμαγορικό σόου από πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον ουρανό με λάμψη.

Πυροτεχνήματα στη Λευκή Νύχτα NEWS 24/7

Πυροτεχνήματα στη Λευκή Νύχτα NEWS 24/7

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΕ ΑΓΑΘΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΟΚΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 22 Ιουνίου, θα λάμβανε χώρα ένα ακόμη μεγάλο δρώμενο για την περιοχή.

Καθώς περπατώ μόνος στο χωριό πηγαίνοντας στο mini market, στέκομαι σε μία από τις εκατοντάδες αφίσες που έχουν κολληθεί για να ενημερώσουν ντόπιους και επισκέπτες για το επόμενο πανηγύρι στην περιοχή.

Μόλις είδα τη συγκεκριμένη αφίσα, τράβηξα αμέσως φωτογραφία και την έστειλα στο chat της παρέας, γράφοντάς τους: “αυτό είναι άχαστο”.

ΠΗΓΗ news247

ΑΑΔΕ: 48ωρο Λουκέτο σε beach bar στην Κυπαρισσία - Έκοβε αποδείξεις από τις ταμειακές φάντασμα

 


Λουκέτο 48 ωρών και πρόστιμο για  beach bar, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας προχώρησαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, (ΑΑΔΕ) οι οποίοι σε έλεγχο που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του έκοβε αποδείξεις από ταμειακές φάντασμα.

Με την συνδρομή του σύγχρονου εργαλείου έλεγχος-live, που παρέχει πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων, από όπου και αν βρίσκονται οι ελεγκτές , έγινε έλεγχο και διαπιστώθηκε για την επιχείρηση που λειτουργούσε τον τελευταίο χρόνο ότι:

-Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15/05/23.

-Τα παραστατικά εσόδων εκδίδονταν από δύο ταμειακές μηχανές, για τις οποίες είχε δηλωθεί η παύση της λειτουργίας τους, με δήλωση αυτοπαράδοσης. Παρά το γεγονός αυτό, συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά, εκδίδοντας αποδείξεις.

-Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι καμία από τις μηχανές δεν διαβίβαζε τα δεδομένα στο e-send από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης (Μάιος 2023). Ακόμα η επιχείρηση δεν διέθετε ενεργό POS.

-Από τον έλεγχο των Ζ διαπιστώθηκε ότι είχαν κοπεί συνολικά 17.500 αποδείξεις, συνολικής αξίας 193.000 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ 24.100 ευρώ.

Εκτός από το 48ωρο λουκέτο στην επιχείρηση επιβλήθηκε συνολικά πρόστιμο 13.050 ευρώ (12.050 ευρώ αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του ΦΠΑ, που εισπράχθηκε, αλλά δεν αποδόθηκε, και 1000 ευρώ για τη μη δήλωση των μηχανών στην ΑΑΔΕ).

Παράλληλα, τα βιβλία της επιχείρησης ελέγχονται σε βάθος ετών, ώστε να καταγραφεί η φορολογική της συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή ανήκει σε επιχειρηματία της περιοχής. Στην ίδια διεύθυνση, λειτουργούσε ο ίδιος επιχείρηση και παλαιότερα. Είχε και τότε ελεγχθεί και είχαν διαπιστωθεί πάλι φορολογικές παραβάσεις Με πληροφορίες και από το cnn.gr

Εορτασμός της Παναγίας της Βλαχέρνας στο πάρκο των Φιλιατρών

 


Με λαμπρότητα και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου θα εορταστεί και φέτος η εορτή «της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου», στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας.

Η εορτή αυτή αποτελεί τη θρησκευτική εορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024:

Ώρα 7.30 μ.μ. : Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ώρα 9.00 μ.μ. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Μετά το τέλος του εσπερινού θα ακολουθήσει μικρή συναυλία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024:

Ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος

Ώρα 8.00 π.μ.: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Καλούμε τους φίλους και τις φίλες που επιθυμούν να συνοδεύσουν την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Συλλόγου στο τηλέφωνο 6972297936 για να τους παρασχεθούν οι φορεσιές.

Τα μικρά κορίτσια που θέλουν να ντυθούν στα λευκά και τα αγόρια που επιθυμούν να ντυθούν παπαδάκια και να συνοδέψουν κι αυτά την εικόνα να είναι στο Ναό στις 8.00 μμ η ώρα.

Κλυδωνισμοί στην παράταξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου: «Πόλεμος» στην παράταξη Πτωχού με φόντο την ομιλία 2 πρώην Πρωθυπουργών

 


Αναταράξεις στην παράταξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, προκαλεί η απόφαση διεξαγωγής δύο συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου την ημέρα (Δευτέρα – 1/7) που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, μέλη του συνδυασμού του κ. Πτωχού, τα οποία διατηρούν ισχυρότατους δεσμούς με τον Αντώνη Σαμαρά, μιλούν για λανθασμένο χειρισμό από την πλευρά του κ. Πτωχού και καλούν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου να αναθεωρήσει τη στάση του.

Οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι μέλη του συνδυασμού του κ. Πτωχού όχι μόνο έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στην ομιλία Σαμαρά, αλλά, κάνοντας ένα βήμα ακόμα, μιλούν για ένα ιδιότυπο «απαγορευτικό», που επιβάλλεται στα μέλη της παράταξης.

Επιπλέον, όσοι αντιδρούν σημειώνουν ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη η απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, καθώς θεωρούν ότι οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μπορούσαν να διεξαχθούν είτε την Παρασκευή (28/6), είτε την Τρίτη (2/7).

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του κ. Πτωχού, τον οποίο στήριξε «μέχρι τέλους» ο Αντώνης Σαμαράς στις πρόσφατες εκλογές, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν Περιφερειακοί Σύμβουλοι του συνδυασμού του περιφερειάρχη Πελοποννήσου επιλέξουν τον δρόμο της απουσίας από τις συνεδριάσεις.

Οι προσκλήσεις για την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και για την ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας:

Διάβασε επίσης

Η Τριφυλία έδειξε το δρόμο στη δακοντονία τη Μεσσηνίας – GPS και μετρητής ροής στα τρακτέρ


Αναβαθμισμένο ξεκίνησε φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Σε όλα τα τρακτέρ έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS και μετρητής ροής του φαρμάκου για τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας. Ο δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας άρχισε από περιοχές των δήμων Καλαμάτας. Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας. Να σημειωθεί πως το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΌ: Φάλαινα κολυμπούσε δίπλα από ιστιοπλοϊκό στο Ιόνιο στα νερά του Κυπαρισσιαικού κόλπου

 


Μάρτυρες ενός μοναδικού θεάματος ήταν οι επιβάτες ιστιοπλοϊκού σκάφους στο Ιόνιο, που ταξίδευε από την Ζάκυνθο προς την Πύλο.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στο βίντεο της σελίδας του facebook, Boating in Greece, οι επιβάτες είδαν μια τεράστια φάλαινα να πλέει μόλις λίγα μέτρα από το σκάφος τους και να τους συνοδεύει στο ταξίδι τους.

«Καταπληκτικό θέαμα ταξιδεύοντας με ιστιοπλοϊκό με κατεύθυνση από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο. Μία τεράστια φάλαινα!», έγραψε χαρακτηριστικά η σελίδα που δημοσίευσε το βίντεο.



Βούτηξαν τσάντα και έκαναν ανέπαφες συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες-Συνελήφθη 24χρονος στην Καλαμάτα



H ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Συνελήφθη, χθες (28.6.2024) το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας
Καλαμάτας, 24χρονος ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε μαζί με άγνωστο συνεργό του, την 27.6.2024, αφαίρεσαν από όχημα, τσάντα ημεδαπού, η οποία περιείχε χρήματα και -2-κάρτες τραπέζης με τις οποίες στη συνέχεια πραγματοποίησαν ανέπαφες συναλλαγές.

Toυς Άγιους Πάντες προστάτες των Εμπόρων γιορτάζει η Κυπαρισσία στην Άνω Πόλη


 ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας “Η Πρόοδος” ανακοινώνει με χαρά τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Πάντων, προστατών των εμπόρων, στο φερώνυμο εκκλησάκι του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, που βρίσκεται πάνω από την πόλη της Κυπαρισσίας.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, 19:30: Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.
Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, 07:00 πρωί: Όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία.
Μετά το πέρας του εσπερινού το Σάββατο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας “Η Πρόοδος” θα προσφέρει το καθιερωμένο κέρασμα στους παρευρισκόμενους, τιμώντας την παράδοση και την κοινότητα των εμπόρων της περιοχής μας.

Σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη των Αγίων Πάντων και την προσφορά τους στους εμπόρους, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

ΤΟΠΙΚΑ-Πως αναβίωσε πρώτη φορά παλιό έθιμο στο Κεφαλόβρυο ή Ρίπεσι της Τριφυλίαας


 Ψυχοσάββατο 22/6/2024 – Τι έγινε τ΄ Αρουσαλιού στο Ρίπεσι;


Όσοι βρέθηκαν στο Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση) Μεσσηνίας το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 έζησαν συγκινητικές και πρωτόγνωρες στιγμές στην αναβίωση του εθίμου τ’ Αρουσαλιού. Μια γιορτή που συνδέει ζωντανούς και νεκρούς, ένα αρχαίο έθιμο που είχε δεκαετίες να εορταστεί στην περιοχή μας, στα Σουλιμοχώρια - Αρβανιτοχώρια, όπως παλιά. 

Η μέρα ξεκίνησε με την συγκέντρωση όλων στο Νεκροταφείο, στον Άι Θανάση, όπου οι προσφορές υπέρ αναπαύσεως διαβάστηκαν μέσα στα κόκκινα υφαντά σακούλια που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ως κειμήλιο. Μετά τη θεία λειτουργία όλοι οι συγχωριανοί κέρασαν πάνω στους τάφους κόλλυβα, καρβελούτσες (μικρά ζυμωτά ψωμάκια με την θρησκευτική σφραγίδα), ψωμί, λαλαγγίδες, τυρί, κρασί και ό,τι άλλο είχε ο καθένας, ενώ ο παπάς πέρασε και διάβασε τη «μερίδα» σε κάθε τάφο. Το σκηνικό συμπλήρωσε η παρουσία του Σπύρου Κατσίρα από τους Ελληνομνήμονες που μαζί  με δύο συγχωριανούς μας με παραδοσιακές φορεσιές στάθηκαν και τίμησαν τον κάθε τάφο δίπλα στον παπά. Λίγο πριν την «απόλυση» συγκεντρωθήκαμε στην έξοδο του νεκροταφείου όπου συγχωριανοί μας αφιέρωσαν τρία αγαπημένα δημοτικά τραγούδια, με κλαρίνο και νταούλι, σε αγαπημένους ανθρώπους που «έφυγαν νωρίς και είχαν πολλά ακόμη να πουν που δεν τα είπαν». Η συγκίνηση όλων ήταν τόσο μεγάλη που η στιγμή αυτή θα μείνει στην μνήμη όλων όσων βρέθηκαν εκεί.

Μετά το νεκροταφείο, το έθιμο συνεχίστηκε στην Πλατεία του χωριού μας, κάτω από τον πλάτανο, δίπλα στην Μεγάλη Βρύση του Κροϊμάδι. Εκεί πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση-Παρουσίαση του Εθίμου τ΄ Αρουσαλιού με κεντρικό ομιλητή τον κ. Στάθη Παρασκευόπουλο, δάσκαλο, συγγραφέα και λαογράφο. Η ομιλία του για το έθιμο καθήλωσε του παρευρισκόμενους. Την εκδήλωσε χαιρέτισαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Δήμητρα Αδρινοπούλου που μας τίμησε με την παρουσία της και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) κ. Άρης Κόλλιας. Ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες, αλλά και απαγγελίες από μοιρολόγια, ενώ οι νέοι του χωριού τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα τοπικά τραγούδια το «Ζήμω’ το κόρη το ψωμί».  

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε «μέγα πανηγύρι μετά οργάνων» όπως έλεγαν παλιά. Μπορεί πριν από πενήντα χρόνια το πανηγύρι να διαρκούσε τρεις ημέρες με χορούς, γλέντια και φαγοπότι, αλλά και το γλέντι που στήθηκε στην πλατεία δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από τον παλιό καιρό. Χορός, φαγητό, παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια μας κράτησαν πολλές ώρες στο κέφι!  Και στο τέλος οι μεγαλύτεροι μαζί με τους νεότερους τραγούδησαν με τα στόμα, όπως παλιά.


Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι)
και η Μάλι Μάλι Ρίπεσι Κοιν.Σ.Επ. θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους με τον τρόπο τους συμμετείχαν σε αυτή τη σύνθετη και τόσο σπάνια για τις μέρες μας γιορτή. Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας που μας μετέφεραν τις μνήμες πριν από 50 χρόνια για να οργανώσουμε τη γιορτή της αναβίωσης όσο πιο κοντά στο έθιμο γινόταν. Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη καταγραφή των μοιρολογιών και των τραγουδιών από το στόμα τους.  Την αναβίωση του εθίμου στήριξαν έμπρακτα ο Δήμος Τριφυλίας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Οι εθελοντές και φίλοι, πάντα στο πλευρό των διοργανωτών, κατέβαλαν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ομορφύνουν το χωριό μας για αυτή τη τόσο ξεχωριστή γιορτή. Ευχαριστούμε τον Σπύρο Κατσίρα και τους Ελληνομνήμονες για την παρουσία του και τους συγχωριανούς μας που τον πλαισίωσαν. Πολλά συγχαρητήρια στην καταπληκτική ορχήστρα, ΄στον Φώτη Τζανέτο (κλαρίνο), στον Παύλο Μπατσίκουρα (βιολί), στον Αντώνη Κουτεριάρη (λαούτο), στον Γιώργο Τζανέτο (κρουστά) και στην Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).  Μας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριφυλίων Περιστερίου – Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Ρούσσης. Μαζί μας ήταν ο βραβευμένος σκηνοθέτης κ. Φίλιππος Κουτσαφτής και ο συγγραφέας-συνεργάτης του κ. Κυριάκος Μαργαρίτης. Ευχαριστούμε το παραδοσιακό καφενείο της Αγοράς για την φιλοξενία και να ευχηθούμε και του χρόνου!


Πλήρη δικαίωση κατά της ΔΕΥΑΤ ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βρυσών Κυπαρισσίας


 Δικαιώθηκε ο εκλεγμένος με το συνδυασμό της Χάιδως Παναγιωτοπούλου «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρυσών, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε κηρυχθεί έκπτωτος, καθώς σε έγγραφα της ΔΕΥΑ Τριφυλίας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου φερόταν ως οφειλέτης ποσού άνω των 300 ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προσέφυγε δικαστικά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑ Τριφυλίας.

Με την απόφαση 74/2024 το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη κατά ΔΕΥΑΤ «για την οφειλή του σε παροχή ύδρευσης στην Τ.Κ. Βρυσών, αναγνωρίζει προσωρινά ότι στις 22/11/2023 ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν όφειλε στο καθού το ποσό των 522,00 ευρώ, επειδή αυτό το ποσό αφορά οφειλές που έχουν παραγραφεί και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί από την καρτέλα του».

Το θέμα «Επί ενημέρωσης και λήψης απόφασης σχετικά με την απόφαση 74/2024 του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη» ήταν το δεύτερο που συζητήθηκε στην 11η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, παρόντος του προέδρου της και δημάρχου Γεωργίου Λεβεντάκη.

Στο απόσπασμα από το πρακτικό 11/2024 και την απόφαση με αριθμό 86/21-06-2024, που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 61ΟΤ465ΘΠ4-ΡΑΝ, αναγράφεται: «Ο Αν. Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΤ, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος, εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την ενημέρωση και λήψη απόφασης για την απόφαση 74/2024 του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη, είπε: Με την απόφαση 74/2024 το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη κατά ΔΕΥΑΤ για την οφειλή του σε παροχή ύδρευσης στην Τ.Κ. Βρυσών, αναγνωρίζει προσωρινά ότι στις 22/11/2023 ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν όφειλε στο καθού το ποσό των 522 ευρώ, επειδή αυτό το ποσό αφορά οφειλές που έχουν παραγραφεί και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί από την καρτέλα του. Αναγνωρίζει πως στις 22/11/2023 ο κ. Θεοδωρόπουλος όφειλε μόνο το ποσό των 134,50 ευρώ, δηλαδή ποσό μικρότερο των 300 ευρώ. Μας υποχρεώνει να αφαιρέσουμε τον αιτούντα από την κατάσταση οφειλετών του άνω των 300 ευρώ ποσού, να ανακαλέσουμε τα 51/2024 και 104/2024 έγγραφά μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και να αποστείλουμε εκ νέου αυτά ως ορθή επανάληψη. Παρακαλώ όπως αποφασίσετε σχετικά».

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Τριφυλίας ομόφωνα αποφάσισε: «Αποδέχεται την απόφαση 74/2024 με αρ. πρωτ. ΔΕΥΑΤ 1723/19-06-2024 του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη. Να διαγραφούν από τον καταναλωτή με κωδικό 55-0460-000 τα ποσά των 441,50 ευρώ και 80,50, τα οποία αφορούν τα έτη 2016 και 2017 λόγω παραγραφής. Να ανακληθούν άμεσα τα έγγραφα με α.π. 51/2024 και 104/2024 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Να αφαιρεθεί το όνομα του κ. Θεοδωρόπουλου από την εμπεριεχόμενη στα εν λόγω έγγραφα κατάσταση οφειλετών και να αποσταλούν εκ νέου, ως ορθή επανάληψη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 86/2024».

tharrosnews.gr

Πανελλήνιο γεγονός ο διάπλους Κυπαρισσία -Πύλος του Χριστόφορου Θεοφάνους – “ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ”

 


Το φετινό του εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/06, είναι ο διάπλους από το λιμάνι της Κυπαρισσίας χωρίς ενδιάμεσο σταθμό με τερματισμό στην Πύλο. Πρόκειται για μια απόσταση 25 ναυτικών μιλίων (45 χιλιομέτρων) διάρκειας περισσότερο των 15 ωρών. Στο support team θα βρίσκεται ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κάτοχος ρεκόρ Guiness που έχει κολυμπήσει την απόσταση Ρόδος-Καστελόριζο.

Ο σχεδιασμός του εγχειρήματος ήταν μια πρόκληση για όλους μας. Το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ του ομίλου Hellenic Group Health αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια αυτή και συνέβαλε τα μέγιστα στην σωστή προετοιμασία του Χριστόφορου αλλά και την άρτια οργάνωση του.

Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και η εθελοντική συμβολή ατόμων και φορέων, χωρίς την οποία θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί.

Ο Χριστόφορος Θεοφάνους γεννήθηκε με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης το 2004. Από φύση ανυπόμονος άνοιξε τα μάτια του πρόωρα (6 μηνών) στο μαιευτήριο «Μητέρα» ατενίζοντας τον κόσμο προκλητικά και παλεύοντας για την ζωή του. Ήταν από τότε «ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ». Τα κατάφερε και συνεχίζει να προκαλεί τόσο στις μαθησιακές του υποχρεώσεις όσο και στο άθλημα που αγάπησε από μικρός.

Ο Χριστόφορος από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την κολύμβηση καταρρίπτοντας κάθε προγνωστικό. Κολυμπάει μεγάλες αποστάσεις σε ανοικτή θάλασσα αφήνοντας μαζί με το στίγμα του, ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο στους «πρόωρους ήρωες» αλλά σε όλους εμάς:

«ΠΑΛΕΨΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ»

Σε έξαρση ο κοκκύτης και στη Μεσσηνία – Οδηγίες του ΕΟΔΥ σε γονείς


 Στις αρχές του μήνα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει έξαρση του κοκκύτη στη χώρα μας και έδωσε πληροφορίες, αλλά και οδηγίες αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», τα κρούσματα κοκκύτη είναι αυξημένα και στη Μεσσηνία, οπότε θα πρέπει όσοι έχουν κάποια από τα συμπτώματα να υποβληθούν σε εξέταση και στη συνέχεια στην ανάλογη θεραπεία.

Ακολουθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:

Τι είναι ο κοκκύτης και πώς εκδηλώνεται;
Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, ενώ οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis) που είναι αρνητικό κατά Gram βακτηρίδιο.

Τα συμπτώματα και τα στάδια της νόσου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διακρίνονται τρία στάδια της νόσου:

-Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί μία ή δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα αρχικά νυκτερινό.

-Το παροξυσμικό, που διαρκεί 1-6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά, μετά βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση, που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση, η οποία παρέρχεται έπειτα από εισπνευστικό συριγμό.

-Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και, τελικά, σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου, όταν υπάρχει, είναι συνήθως ήπιος.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κοκκύτης και ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν
Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, έως και απειλητική για τη ζωή νόσηση, ειδικά σε βρέφη. Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω του έτους που θα νοσήσουν από κοκκύτη, θα χρειαστούν νοσοκομειακή υποστήριξη, ενώ 1% των νοσηλευόμενων παιδιών θα καταλήξει.

Οι επιπλοκές
Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΔΥ, οι επιπλοκές είναι συχνότερες σε βρέφη και εξασθενημένα παιδιά και αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Η συχνότερη επιπλοκή είναι η δευτεροπαθής πνευμονία, η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου. Στις ΗΠΑ η επίπτωση της πνευμονίας είναι 11,8% σε βρέφη ηλικίας <6 μηνών. Η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια είναι βαρύτατη επιπλοκή, ενώ προσβάλλει κυρίως βρέφη και κλινικά προβάλει με σπασμούς, αταξία, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα και κώμα. Συμβαίνει σε ποσοστό 0,1% των βρεφών <6 μηνών στις ΗΠΑ. Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκκύτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος, λόγω της αυξημένης πίεσης δημιουργούνται κήλες, ρινικές επιστάξεις, πρόπτωση του ορθού και πνευμοθώρακας.

Η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2% (90% των θανάτων αφορούσαν βρέφη ηλικίας <6 μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού). Κατά το έτος 2009 καταγράφηκαν παγκοσμίως 106.207 θάνατοι (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με DTP3 82%).

Ο τρόπος μετάδοσης του κοκκύτη
Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

Ο χρόνος επώασης του κοκκύτη κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).

Η μεταδοτικότητα
Ο κοκκύτης έχει υψηλή μεταδοτικότητα, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Οι πάσχοντες από κοκκύτη είναι περισσότερο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου, καθώς και τις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα (περίπου 21 ημέρες), ενώ κάποια άτομα, ιδιαίτερα παιδιά που έχουν θετική καλλιέργεια για αρκετές εβδομάδες, παραμένουν μεταδοτικά για μεγαλύτερη περίοδο.

Μετά, σταδιακά, η μεταδοτικότητα μειώνεται και γίνεται ασήμαντη σε 3 εβδομάδες περίπου παρά την επιμονή παροξυσμικού βήχα με συριγμό. Εάν γίνει έναρξη αγωγής με μακρολίδες οι ασθενείς παύουν να είναι μεταδοτικοί 5 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση του κοκκύτη στηρίζεται συνήθως στο χαρακτηριστικό ιστορικό, την κλινική εικόνα και τη χαρακτηριστική λευκοκυττάρωση με υπεροχή των λεμφοκυττάρων. Ωστόσο, σε άτυπες περιπτώσεις, καθώς και σε αυτές που η κλινική εικόνα διαφοροποιείται λόγω εμβολιασμού, ο εργαστηριακός έλεγχος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Η προτιμώμενη εργαστηριακή μέθοδος είναι η απομόνωση του αιμόφιλου του κοκκύτη σε καλλιέργεια ρινοφαρυγγικών εκκριμάτων. Για τη λήψη του ρινοφαρυγγικού εκκρίματος επιβάλλεται η χρήση στυλεού με Dacron ή αλγινικό ασβέστιο και οπωσδήποτε όχι με βαμβάκι. Η πιθανότητα απομόνωσης του αιμόφιλου σε καλλιέργεια είναι μικρότερη αν έχει προηγηθεί χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας ή η λήψη του δείγματος έγινε μετά την 3η εβδομάδα από την έναρξη της νόσου.

Διάγνωση του κοκκύτη γίνεται και με PCR που είναι μέθοδος ταχύτερη και περισσότερο ευαίσθητη από την καλλιέργεια. Η μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετη της καλλιέργειας και όχι σε αντικατάστασή της. Η PCR επηρεάζεται λιγότερο από την προηγούμενη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής.

Για την ταχεία διάγνωση του κοκκύτη χρησιμοποιείται και η τεχνική του άμεσου ανοσοφθορισμού (DFA) σε επίχρισμα ρινοφαρυγγικών εκκριμάτων. Η μέθοδος δεν τεκμηριώνει τη διάγνωση, γιατί στερείται ικανού βαθμού ευαισθησίας και ειδικότητας. Συγκεκριμένα, η αντίδραση θετικοποιείται και σε παρουσία άλλων αιμοφίλων με αντιγονική ομοιότητα (Bordetella parapertussis, Bordetella bronchioseptica).

Τέλος, η διάγνωση του κοκκύτη γίνεται και με ορολογικές αντιδράσεις με προσδιορισμό στον ορό του αίματος των IgG και IgA αντισωμάτων έναντι της κοκκυτικής τοξίνης και της νηματοειδούς αιμοσυγκολλητίνης κατά την οξεία φάση της νόσου και την ανάρρωση.

Ο ορολογικός έλεγχος θα πρέπει να συνοδεύεται με λήψη καλλιέργειας για επιβεβαίωση της διάγνωσης της νόσου. Η μέθοδος μπορεί να είναι χρήσιμη σε εφήβους και ενήλικες που εξετάζονται αργά στην πορεία της νόσου τους, όταν τόσο η καλλιέργεια όσο και η PCR μπορεί να είναι αρνητικές. Επίσης, με τον ορολογικό έλεγχο δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ νόσησης και εμβολιασμού κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα αντισώματα αυξάνονται και στις δυο περιπτώσεις.

Τρόποι προστασίας από τον κοκκύτη
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, για να είναι κάποιος προστατευμένος από νόσηση από τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζεται με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων στο σωστό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εμβόλια, το DTaP για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών και το Tdap για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών, εφήβους και ενήλικες. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο DTaP πρέπει να χορηγείται κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και στα 4-6 χρόνια, ενώ το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία.

Μπορούν οι έγκυες να εμβολιαστούν για τον κοκκύτη;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι έγκυες για να προστατευτούν από τον κοκκύτη και για να προστατεύσουν τα μωρά τους θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση, με το εμβόλιο Tdap ή Tdap-IPV στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/Tdap.

Επίσης, με τα ίδια εμβόλια μπορεί να εμβολιαστούν και οι λεχωίδες, που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα βρέφη κατά τους πρώτους μήνες ζωής και μέχρι να εμβολιαστούν με το εμβόλιο DTaP στην ηλικία 2 μηνών, δε διαθέτουν δική τους άμυνα έναντι του κοκκύτη. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν από τον κοκκύτη είναι μέσω του εμβολιασμού της εγκύου και των ατόμων φροντίδας τους. Τα μέλη οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή με νεογνά και βρέφη.

Αν κάποιος εμβολιαστεί υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει από κοκκύτη;
Η αποτελεσματικότητα του ακκυταρικού (DTaP/ TdaP) εμβολίου κυμαίνεται από 80% ως 85%, ενώ η προστατευτική του δράση εξασθενεί μετά την πάροδο 5 ετών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ένα άτομο εμβολιασμένο μπορεί να νοσήσει, αλλά τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια, διαρκούν λιγότερο, ενώ τα περιστατικά κυάνωσης και άπνοιας είναι πιο σπάνια.
Π.Μπ.

Πρώτα η Πελοπόννησος: « Σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου: Μια αναξιοποίητη πολιτιστική κληρονομιά»

 


Σύγχυση επικρατεί στους κάτοικους της Πελοποννήσου σχετικά με το αν η περιφερειακή αρχή επιθυμεί η όχι την επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου. 

Κατά καιρούς δημοσιεύονται αντικρουόμενες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για το αν είναι προτεραιότητα η όχι η λειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου εκτός από το επιβατικό έργο που θα προσφέρει, συμβάλλει στην προστασία μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάταση της Πελοποννησιακής υπαίθρου.

Στο εξωτερικό αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται παρόμοιες εγκαταστάσεις σε πολύ πιο δύστροπα γεωγραφικά ανάγλυφα σε σχέση με αυτά της Πελοποννήσου χωρίς να γίνονται φαραωνικά έργα που γεμίζουν την φύση τσιμέντο και καταστρέφουν το τοπίο και την πρότερη ομορφιά.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες γραμμές στο εξωτερικό που λειτουργούν και συνδυάζουν επιβατική, τουριστική και εμπορική λειτουργία ή λειτουργούν αμιγώς για τουριστική χρήση με την οικονομική συμβολή . Σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά ζουν από τα έσοδα αυτού του τουρισμού.

Όμως, αφενός από την μία δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο όραμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την άλλη η ολοκλήρωση των έργων (πχ επέκταση προαστιακού προς Λουτράκι) αλλά και η έναρξη των έργων σε γραμμές που έχουν κριθεί επιλέξιμες πχ προς Ναύπλιο καθυστερούν σε υπερβολικό βαθμό. Μάλιστα φαίνεται ότι πολλές καθυστερήσεις που αφορούν συνοδά έργα οφείλονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που δεν ολοκληρώνει τις εργασίες που απαιτούνται (κόμβοι, γέφυρες κλπ).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Περιφερειακή αρχή:

1) Ποια είναι η στρατηγική της όσο αφορά τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των στόχων που έχει θέσει. Επίσης θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διάσωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου που κινδυνεύει από την εγκατάλειψη;

2) Υπάρχουν έργα στο τμήμα της επέκτασης προς Λουτράκι που καθυστερούν με υπαιτιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

3) Τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την λειτουργία της βιώσιμης γραμμής Κορίνθου προς Ναύπλιο;

4)Τι μέλλει γενέσθαι με τον προαστιακό της Καλαμάτας που θα δώσει λύση στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και την απουσία θέσεων στάθμευσης τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για τις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις που έχει ενταχθεί η Καλαμάτα, ενώ την περίοδο 2007 – 2010 που λειτουργούσε κανονικά, ο σταθμός της Καλαμάτας κατέγραφε περίπου 900 με 1000 αφιξοαναχωρήσεις επιβατών ημερησίως;

5) Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης με επιχειρησιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και συλλογικότητες όπως το Κίνημα Διάσωσης του Σιδηροδρόμου το τελευταίο χρονικό διάστημα;

6) Έχει υποπέσει στην αντίληψη της Περιφερειακής αρχής κάποια συγκοινωνιολογική μελέτη για την βιωσιμότητα του μετρικού δικτύου Πελοποννήσου, διότι εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ΟΥΔΕΠΟΤΕ υλοποιήθηκε καμία σχετική επιστημονική μελέτη από ΚΑΝΕΝΑΝ. Η μοναδική σχετική μελέτη που έχει ήδη γίνει προ τριετίας, αφορούσε αποκλειστικά το τμήμα Κόρινθος – Ναύπλιο και όχι το υπόλοιπο δίκτυο, ανατέθηκε από το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ στο Μελετητικό Γραφείο «ΔΡΟΜΟΣ» με υπεύθυνο μελετητή τον κ. Ζέκκο και κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα ως προς τη βιωσιμότητα της γραμμής, γι΄αυτό εξάλλου έλαβε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

7) Θα προωθήσει ή όχι η περιφερειακή αρχή την πιθανή συνεργασία με Ελβετούς εμπειρογνώμονες που ενδιαφέρονται για την τουριστική αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει ιστορικούς τόπους της Πελοποννήσου, προσθέτοντας έτσι ένα νέο, ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτηριστικό στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας μας;

Φτώχεια και φιλότιμο: Επιδείνωση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023


 Αν η φτώχεια στην Ελλάδα είχε πρόσωπο, φύλο και ηλικία, θα ήταν γένους θηλυκού, παιδί ή νεαρός ενήλικας και θα κατοικούσε σε αγροτική περιοχή της υπαίθρου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη φτώχεια και την υλική στέρηση στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2023.

Αν και τα στοιχεία που παραθέτει είναι ήδη δημοσιοποιημένα από τη Εurostat, η συγκεντρωτική τους καταγραφή και ιδίως η ανάλυση των ερευνητών του Ινστιτούτου αποτυπώνει ανάγλυφα την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών τη συγκεκριμένη περίοδο. Μια επιδείνωση η οποία όπως τονίζεται είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων: της επίδρασης της πανδημικής κρίσης, την κρίσης του κόστους ζωής αλλά και της αναποτελεσματικότητας της ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Η έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναδεικνύει την έμφυλη όσο και την ηλικιακή διάσταση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τις ανισότητες πόλης και περιφέρειας, την έλλειψη ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και στην απασχόληση, ακόμα και τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Υλική και κοινωνική στέρηση: Αρνητικό ρεκόρ για τους νέους

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι  το ποσοστό νέων ηλικίας 18-24 ετών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Συγκεκριμένα, το 2023 το 14,7% των νέων ηλικίας 18-24 ετών ζούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης. Αμέσως μετά ακολουθούν οι γυναίκες, με 14,1%, τα άτομα άνω των 55 ετών, με 13%, ενώ οι άνδρες έχουν ελάχιστα χαμηλότερα ποσοστά υλικής και κοινωνικής στέρησης, με 12,9%.

Tο ποσοστό νέων ηλικίας 18-24 ετών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Υπενθυμίζουμε ότι η υλική και κοινωνική στέρηση δεν ταυτίζεται με τη φτώχεια, αφού δεν υπολογίζεται με βάση το εισόδημα αλλά με την πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες – από τη διατροφή και τη στέγαση, μέχρι την αναψυχή, τη δυνατότητα για μια εβδομάδα διακοπών ή για κάλυψη έκτακτων εξόδων. Πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κρίσης κόστους ζωής είναι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, εκ των οποίων οι 3 στους 10 βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, έναντι του 24% των ατόμων που ζουν στις πόλεις.

Παιδική φτώχεια

Η Ελλάδα έχει αρνητικά ρεκόρ και στην παιδική φτώχεια, καθώς το 2023 σχεδόν το 22% των ανηλίκων βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας (έναντι 18,3% των ενηλίκων).

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ενώ η ελληνική κοινωνία έδειχνε να βελτιώνεται μετά το ναδίρ της κρίσης – με ορόσημο το 2015 όταν το 1 στα 4 νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ζούσε κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, από το 2020 οι δείκτες φτώχειας παρουσιάζουν νέα επιδείνωση. Για παράδειγμα το 2022 το 22,3% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά στην Ελλάδα ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι 17,4% στην ΕΕ των 27. Το 2023 υπήρξε μια οριακή αποκλιμάκωση, μόλις 0,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Αυξάνεται η ψαλίδα με την ΕΕ

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, από το 2020 διευρύνεται η απόκλιση μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών ποσοστών της φτώχειας, αποτυπώνοντας «τη σχετική αναποτελεσματικότητα των ελληνικών μέτρων πολιτικής για τη θωράκιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών και τη συνεπαγόμενη κλιμακωτή μείωση του πραγματικού εισοδήματος».

Φτωχά παιδιά, άνεργοι γονείς

Η φτώχεια και η έλλειψη ευκαιριών πρόσβασης στη γνώση είναι αλληλένδετες. Για παράδειγμα κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν σχεδόν 3 στα 10 άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, έναντι μόλις  7 στα 100 με πτυχίο πανεπιστημίου.

Αντίστοιχα, καθώς η εργασία αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά, η φτώχεια, η υλική στέρηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή.

Για παράδειγμα, την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης του 2014-2018, σχεδόν τα 8 στα 10 ανήλικα άτομα που βρέθηκαν σε κίνδυνο φτώχειας (74,5%) ζούσαν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

 Τα 9 στα 10 παιδιά που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας  έχουν άνεργους ή υπο-απασχολούμενους γονείς ή γονέα – κηδεμόνα

Το 2023 τα πράγματα σε αυτό το πεδίο δυστυχώς δεν έχουν βελτιωθεί. Αντιθέτως, πλέον σχεδόν τα 9 στα 10 παιδιά που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας (86,9%), έχουν άνεργους ή υπο-απασχολούμενους γονείς ή γονέα – κηδεμόνα.

Σημαντική επιδείνωση μετά το 2020 παρουσιάζει και ο δείκτης της φτώχειας των ενηλίκων, σε συνάρτηση με την εργασία. Για παράδειγμα το 2023, το 63,8% των ατόμων 18-64 ετών σε κίνδυνο φτώχειας ζούσαν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (από 61,7% το 2022). Αντιθέτως στην Ευρώπη ο σχετικός δείκτης παρουσίασε βελτίωση, αν και βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ