Pages

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Θετικές για την πατάτα οι αποδόσεις των χωραφιών, αλλά με χαμηλές τιμές

 


Oλοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαδικασία της συγκομιδής πατάτας στις πρωιμότερες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Αιγαίου. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα, χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η τιμή του προϊόντος. Η πατάτα είναι μια καλλιέργεια με αυξημένες εισροές και χειρωνακτικές απαιτήσεις και για αυτόν τον λόγο το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπουράμα, πατατοπαραγωγό από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η φετινή αποτελεί μια μέση χρονιά, όπου οι αποδόσεις φτάνουν ακόμα και τους 3,5 τόνους. Επιπλέον, η καλλιέργεια έχει αυξημένες απαιτήσεις και το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στην «ΥΧ», «αυτή την περίοδο, η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 30 μέχρι και 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Η τιμή είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτόν ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών στρέφεται προς τις λαϊκές αγορές, ώστε να πάρουν μέρος από την προστιθέμενη αξία. Οι εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες και η πώλησή τους ως ελληνικές, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στη δική μας παραγωγή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε και μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις».

Αθέμιτος ανταγωνισμός

 

Για χαμηλές τιμές και εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο κάνει λόγο ο Ηλίας Σταθόπουλος, πατατοπαραγωγός από το Κουρτέσι Ηλείας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει συλλεχθεί το 70% της πατάτας στην περιοχή του και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, δείχνει να είναι ευχαριστημένος, διότι ξεπέρασαν τους 4,5 τόνους, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που ήταν μειωμένες. Κάνοντας, όμως, τους υπολογισμούς του, ως προς στο οικονομικό αποτέλεσμα, βλέπει ότι είναι σημαντικά μειωμένη η πρόσοδος. «Πέρυσι, τέτοιον καιρό, πουλάγαμε 50 λεπτά το κιλό και αυτή την περίοδο εισπράττουμε 30 λεπτά. Οι εισαγόμενες πατάτες δεν ρυθμίζουν την αγορά, αλλά καταστρατηγούν τους κανόνες του ελεύθερου και υγιούς εμπορίου. Θέλουμε να υπάρχει μια ταυτότητα στην πατάτα, ώστε και εμείς να έχουμε συγκεκριμένο ρόλο στην παραγωγή», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου