Pages

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Νέοι και συνταξιούχοι γύρισαν την πλάτη στα μεγάλα κόμματα γιατί δεν εκφράζονται


 Δίνουν μια εικόνα σε σχέση τόσο με τις αδρές γραμμές της στήριξης των κομμάτων, όσο και με τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που αποφάσισε να συμμετέχει

Τα ευρήματα των exit polls των ευρωεκλογών είναι βεβαίως μειωμένης αξίας, λόγω της καταθλιπτικής αποχής, ωστόσο δίνουν μια εικόνα σε σχέση τόσο με τις αδρές γραμμές της στήριξης των κομμάτων, όσο και με τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που αποφάσισε να συμμετέχει.

Μεγάλη αποχή στα μεγάλα κόμματα 

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν από περίπου τους μισούς ψηφοφόρους που τα ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο. Λίγο παραπάνω, για να είμαστε ακριβείς, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ (αλλά… όχι πολύ παραπάνω). Από τους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν τα κόμματα αυτά, οι μισοί και πλέον δεν πήγαν στην κάλπη στις ευρωεκλογές, ενώ κάτι λιγότερο από τους μισούς επέλεξε διαφορετικά κόμματα αυτή τη φορά.

Πού πήγαν ποιοι 

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το αποτέλεσμα, περί το 28% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2023 δεν πήγαν να ψηφίσουν τώρα. Περί το 22% πήγαν, αλλά ψήφισαν άλλα κόμματα εκ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που πήγαν στις κάλπες, αλλά δεν ψήφισαν ξανά Ν.Δ., είναι αξιοσημείωτο ότι οι διαρροές προς τα αριστερά (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως) ήταν λίγο περισσότερες από τις διαρροές προς τα δεξιά (Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής κυρίως). Από την άλλη, η Ν.Δ. έχασε μερίδα των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι, κεντροδεξιοί και δεξιοί. Μάλιστα, στη μερίδα των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι έχασε την πρώτη θέση, η οποία πήγε στο ΠΑΣΟΚ (30% του συγκεκριμένου χώρου που ψήφισε επέλεξε το ΠΑΣΟΚ), ωστόσο η Ν.Δ. κυριάρχησε τόσο στους κεντροδεξιούς, όσο και στους δεξιούς ψηφοφόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στην ψήφο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων με 37,4%, με δεύτερη επιλογή το ΠΑΣΟΚ 28%.

Ηλικίες και απασχόληση 

Ενδιαφέρον έχουν τα καθαρά δημογραφικά δεδομένα της ψήφου. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε μεταξύ του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού, δηλαδή λαμβάνοντας πολύ πάνω από 35% μεταξύ συνταξιούχων και ανεπάγγελτων, ενώ αντίθετα στους άνεργους πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για κάποιον μυστήριο λόγο, αυτή τη φορά οι δημοσκόποι δεν κατέγραψαν επαγγελματικές κατηγορίες, δηλαδή μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ξεχωριστά, αλλά τους ομαδοποίησαν μαζί και με άλλους (λ.χ. αγρότες, επιχειρηματίες) στο δημογραφικό των “οικονομικά ενεργών”. Πάντως, είναι σαφές ότι αυτή τη φορά η Ν.Δ. μπορεί να κυριάρχησε απόλυτα (όπως πάντα) μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά στους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να ’χε σημαντικές απώλειες.

Ηλικίες 

Όσον αφορά στις ηλικίες, η Ν.Δ. για μία ακόμη φορά έχασε στη μικρή ηλικιακή κατηγορία των 17-24, αλλά η πολύ μικρή συμμετοχή σε αυτές τις ηλικίες δεν επιτρέπουν στα χαμηλά ποσοστά να επηρεάσουν τη γενική εικόνα σοβαρά. Η Ν.Δ. κέρδισε φυσικά όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό μάλιστα στους άνω των 50 (πάνω από 35%, ενώ κάτω των 50 δεν έφτασε ούτε το 21%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου