Pages

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η Κυπαρισσία θα μπορούσε να γίνει ζώνη παραγωγής μάνγκο λόγω ... ξηρασίας


 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ. Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την καλλιέργεια του μάνγκο στην Ελλάδα διοργάνωσαν, στην Κυπαρισσία, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΥΠΕΡ ΠΕΛ».

Στο θέμα «Δυνατότητες & Απαιτήσεις υποτροπικών ειδών» αναφέρθηκε η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και για το θέμα «Εδαφικές απαιτήσεις & Θρέψη υποτροπικών ειδών» μίλησε ο δρ. Γεώργιος Ψαρράς, ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ήταν μια από αυτές που επιλέχθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών.

Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, το πρώτο μέλημά μας ήταν ο εντοπισμός κατάλληλων - ως προς τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες - αγροτεμαχίων για εγκατάσταση των πέντε υποτροπικών ειδών (αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια). Οι αγροί στην Τριφυλία παρουσίασαν τα λιγότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν στο σύνολό τους από τους υπεύθυνους του έργου.

Πριν γίνουν οι φυτεύσεις των δέντρων είχε προηγηθεί σωστή προετοιμασία του εδάφους (όργωμα, απομάκρυνση ζιζανίων) και η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα με την καλλιέργεια.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μάνγκο χρειάζεται βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ξηρή χειμερινή περίοδο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο έτος της καλλιέργειας μάνγκο στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου