Σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πύλου, υπάρχει μια μακρόστενη βραχονησίδα 3,2 τ.μ. έκτασης, που λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης στον όρμο του Ναυαρίνου, βοηθώντας με το σχήμα και τη θέση του στη δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού της Πελοποννήσου και ενός από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ιστορία της μεγάλη, ξεκινά από τους Ομηρικούς χρόνους, όπου στο βόρειο άκρο της βραχονησίδας υπήρχε το φρούριο του μυθικού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στο νησί πραγματοποιήθηκαν αιματηροί αγώνες μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αθηναίων.
Στη νεότερη ιστορία τώρα, τον Απρίλιο του 1825 πραγματοποιήθηκε η πτώση της Σφακτηρίας, όπου οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες Ευρωπαίοι υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου, πολέμησαν εναντίων των Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, σε μια άνιση μάχη που έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων και με θάνατο του Υδραίου αγωνιστή Αναστάσιου Τσαμαδού, του Σαχίνι και του Ιταλού φιλέλληνα κόμη Σαντόρε Σανταρόζα.
Στο εσωτερικό του νησιού εν έτη 1997 κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ρωσικής αρχιτεκτονικής νοοτροπίας, εξ ολοκλήρου από ξύλο των δασών της Σιβηρίας, η ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στους Ρώσους νεκρούς της ναυμαχίας, αλλά και μνημείο πεσόντων αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Εξαιτίας της υγρασίας στο νησί, η εκκλησία κινδυνεύει να καταρρεύσει, και γι αυτό αποφασίστηκε η αναστήλωσή της, σύμφωνα με το travel-inspiration.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου