Pages

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υποτροπικά φυτά βρίσκουν «εύφορο» έδαφος στη δυτική Μεσσηνία-VIDEO

 


Στροφή σε νέες καλλιέργειες και ειδικά σε υποτροπικές δενδροκαλλιέργειες, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, και μακαντάμια πραγματοποιούν οι παραγωγοί σε περιοχές (κυρίως) της δυτικής Πελοποννήσου. Το έντονο αυτό ενδιαφέρον για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες σχετίζεται κυρίως με την αύξηση στη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση τέτοιων προϊόντων.

Για τον σκοπό αυτό εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης «τρέχει» ένα πρόγραμμα με συνολική χρηματοδότηση 80 χιλιάδες ευρώ και διάρκεια τα πέντε χρόνια, με αντικείμενο δράσης την εγκατάσταση υποτροπικών ειδών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιέργειας υποτροφικών φυτών κυρίως στην περιοχή της Τριφυλίας αναμένεται σύντομα να γευθούν την πρώτη σοδειά μάνγκο, καθώς φέτος, μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης των δέντρων, πρόκειται να γίνει η συγκομιδή, με την αρχή να γίνεται τον ερχόμενο μήνα.

«Ενθαρρυντική η υλοποίηση του προγράμματος»

Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ι. Μποζίκα στον ΠΑΛΜΟΣ 90,5 FM


, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιεί ένα  φιλόδοξο πειραματικό πρόγραμμα για υποτροπικά είδη το οποίο εξελίσσεται στην Μεσσηνία και τη Λακωνία και ειδικότερα σε Τριφυλία, Καλαμάτα και Σπάρτη. Kαλλιεργούμε είδη όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, τσεριμόγια και μακαντάμια που δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον. Εντοπίσαμε τις κατάλληλες εκτάσεις για την εγκατάσταση από κτηματολογικής και εδαφολογικής άποψης και συλλέχτηκαν πολλά αγορτεμάχια που κάλυπταν τις απαιτήσεις τους».

Όπως τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα μέχρι στιγμής κυλούν ομαλά, κάτι το οποίο πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που κάθε χρόνο φτάνουν στην περιοχή για να αξιολογήσουν την πορεία του εγχειρήματος.

«Αν και η προσαρμογή είναι καλή, γεγονός που δείχνει ότι τα είδη αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή, στόχος μας είναι να δούμε τα όποια προβλήματα προκύψουν και να μπορέσουμε να τα λύσουμε. Μέχρι τώρα, η υλοποίηση φαίνεται αρκετά ενθαρρυντική και αυτό είναι θετικό γιατί δίνει στους αγρότες της περιοχής μια εναλλακτική λύση καλλιέργειας», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου