Pages

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Απάντηση Νίκα σε Πτωχό μετά την μεγάλη κόντρα για τα έργα της Μεσσηνίας

 


Το έργο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής υπερασπίζεται ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απαντώντας με επιστολή σε όσα είπε ο νυν περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση των μελετών της λιμνοδεξαμενής του Τρίκορφου.

Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι οι κύριες μελέτες για τη λινοδεξαμενή χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και ότι οι δηλώσεις του κ. Πτωχού έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους ενόψει της Γιορτής Σύκου στον Πολύλοφο. Ο κ. Νίκας υπερασπίζεται και τις μελέτες για τη παραλιακή γέφυρα του Παμίσου και την οδική σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο Α7 μέσω του κόμβου των Αρφαρών. Καταλήγοντας ο κ. Νίκας  δηλώνει ότι “το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άγνοια, η απειρία του και η προπαγάνδα “πως κάτι κάνουμε και κάπως υπάρχουμε”. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα, δεν στέλνονται  τα αναγκαία για τα έργα χρήματα εδώ και ένα χρόνο”.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Νίκα:

“Σε σχέση με το δημοσίευμα της 14/8 ("υπεγράφη η σύμβαση για το αρδευτικό του Τρικόρφου"’ και "αποστάσεις Πτωχού από μελέτες έργων του Νίκα"’) έχω να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:

              1. Η σύμβαση για το Τρίκορφο αναφέρεται σε συμπληρωματική μελέτη του Δήμου Μεσσήνης για το αρδευτικό δίκτυο και σε καμιά περίπτωση για την κατασκευή του έργου. Υπενθυμίζω πως η κύρια μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή έγινε με πόρους που εξασφάλισε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, με μικρή συμμετοχή και του Δήμου, προωθώντας ουσιαστικά ένα έργο που για χρόνια σέρνονταν. Προφανώς, η εξαγγελία εξυπηρετεί την επικοινωνία ενόψει και της γιορτής του σύκου. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση και προφανώς ούτε σύμβαση για την κατασκευή ενός απολύτως αναγκαίου έργου.

            2. Οι τεχνικές μελέτες για την παραλιακή γέφυρα στον Πάμισο, που θα συνδέει τη δυτική παραλία Καλαμάτας με την Μπούκα και τον κόμβο Λάμπαινας με τον κόμβο Αρφαρών (Α7) αναφέρονται σε έργα στρατηγικής σημασίας, με μελετητές που προέκυψαν από διαγωνισμό, με έγκριση και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο  Ανάπτυξης, με τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την Ε.Ε για τα οδικά έργα και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων της περιφέρειας και των δύο δημάρχων. Δεν χρειάζεται μακροσκελής ανάλυση για τη σημασία της γέφυρας για την ανάπτυξη Μπούκας και δυτικής παραλίας Καλαμάτας, ούτε για τη σημασία του δρόμου από κόμβο Αρφαρών (Α7) προς τον υπό κατασκευή κόμβο Λάμπαινας, για την επισκεψιμότητα στην αρχαία Μεσσήνη και την εξυπηρέτηση πάνω από 3Ο οικισμών, μέχρι σχεδόν το Ραυτόπουλο. Στα συλλογικά όργανα και στους εκπροσώπους της Μεσσηνιακής κοινωνίας ανήκει η ευθύνη για την προώθηση των δύο μεγάλων αυτών έργων.

  1. Σχετικά τώρα με το δρόμο από Μεσσήνη προς Λάμπαινα, έργο χρόνιας κοροϊδίας και σε εκκρεμότητα από το 2011, καλό είναι να πληροφορηθεί ο κ. Πτωχός (Δήμαρχος Μεσσήνης, τεχνικές και νομικές υπηρεσίες) και με θάρρος να αποδεχθεί, για το ποιος το ενέταξε στο ΕΣΠΑ, ποιος το δημοπράτησε, ποιος και με πόσο κόπο βρήκε τα επιπλέον χρήματα για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης και ποίων ήταν η εργώδης προσπάθεια για την προώθηση των απαλλοτριώσεων.

            4. Κλείνοντας, οι πολίτες δεν παρασύρονται και δεν πρέπει από προχειροδηλώσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άγνοια, η απειρία του και η προπαγάνδα ‘’πως κάτι κάνουμε και κάπως υπάρχουμε’’. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα, δεν στέλνονται  τα αναγκαία για τα έργα χρήματα εδώ και ένα χρόνο. Και αναφερόμαστε σε εγκεκριμένα από την κυβέρνηση έργα, με καταγεγραμμένη πρόβλεψη χρηματοδότησης. Το αποτέλεσμα είναι εργολήπτες να διαμαρτύρονται και να προσφεύγουν, προμηθευτές να απαιτούν τα χρήματά τους, επιχειρήσεις να απειλούνται με πτώχευση, οι πολίτες δικαίως  να αγανακτούν, η αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης  και του κράτους να πλήττονται. Ας ελπίσουμε αυτό να  ‘ναι κάτι το προσωρινό”.              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου